Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 19 de juliol del 2016

Durant els darrers 6 anys s'han produït 175 incendis per burilles, que han cremat més de 9.000 hectàrees forestals

Durant el període 2010-2016 s'han produït a Catalunya 175 incendis que tenen el seu origen en una burilla de cigarreta., i que han cremat un total de 9.114 hectàrees forestals. Només lel 2015, 42 incendis tenen aquesta causa com a origen. Això representa un 8% del total d'incendis forestals a Catalunya. Un dels focs més gran dels últims anys, el del 22 de juliol de 2012 a la Jonquera, va ser originat també per una burilla i va cremar 8.729 hectàrees forestals. També, al juliol de 2010 a Colomers. a la comarca del Baix Empordà, va cremar 124 ha i just uns dies després a Tarragona, a l'AP-7, un altre incendi en va cremar 107 ha. Llançar una burilla pot ser constitutiu d?un delicte per imprudència, previst en el Codi penal.
El llançament d'una burilla pot consttuir un delicte per imprudència, que està previst en el Codi penal amb penes d'un a cinc anys de presó i multa de dotze a divuit mesos. També està tipificat a la normativa de trànsit. En el cas de localitzar-ne els autors, també s'inicien els procediments sancionadors administratius que hi siguin aplicables

Les investigacions del Cos d'Agents Rurals, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, apunten que la causa de l'incendi de Sant Feliu Sasserrade dimarts 19 de juliol va ser una negligència originada a partir del llançament d'una burilla.Segons el perímetre elaborat per Agents Rurals, l'incendi d'ahir a Sant Feliu de Sasserra va calcinar 92,4 hectàrees. Durant l'incendi es van activar 11 Agrupacions de Defensa Forestal del Bages i Osona, que van mobilitzar 100 voluntaris.

Els Agents han localitzat la zona d'inici, que es troba situada al costat de la carretera B-431 entre els km 60 i 61. En aquest punt no hi havia ahir cap altra activitat humana que pogués haver originat l'incendi i per tant tot apunta que un conductor hauria llençat una burilla des del cotxe. De fet, de moment ja se n'ha localitzat una i els agents estan a la recerca de localitzar-ne més. En aquestes situacions d'episodis de calor amb humitats relatives molt baixes i amb altes temperatures és relativament fàcil que una burilla origini un foc. També dimarts dia 19,  a la Panadella, al terme municipal de Montmaneu (Anoia) a les 13.30h, amb inici també a peu de carretera, es va originar un incendi que va cremar 2,2 hectàrees agrícoles i que té també com a possible causa una burilla. Aquest matí els agents han fet una segona inspecció ocular a la zona i han pogut localitzar les restes de la cigarreta.

El Govern demana la complicitat de la població per evitar els incendis coincidint amb l'onada de calor
Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d'ALERTA del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc d'incendi forestal que es veu agreujat per l'onada de calor que ha començat avui i està previst que s'allargui fins dijous. Amb motiu de la situació de calor severa, es manté també l'alerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT, per onada de calor. Per la seva banda, davant l'augment de risc d'incendi, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit incrementar el control i activar el Pla ALFA 3 a 17 municipis de la Catalunya Central.

Per fer seguiment de l'Alerta i prendre les mesures adients per minimitzar els riscos d'incendi forestal, aquest migdia s'ha reunit al departament d'Interior el Consell Assessor del pla INFOCAT.

La reunió l'han presidit el conseller d'Interior, Jordi Jané, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Meritxell Serret, amb l'assistència dels directors generals de Protecció Civil, Joan Delort; Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau; de la Policia, Albert Batlle; de Forests, Montserrat Barniol; i del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig; el Comissari en Cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero; a més de comandaments i tècnics del Telèfon d'Emergències 112 de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, SEM, Servei Meteorològic de Catalunya i Diputació de Barcelona.

El conseller Jané ha demanat "màxima precaució i màxima prudència i un comportament exigent a tothom perquè, segons la previsió que tenim, demà s'espera el punt més àlgid de l'onada de calor amb temperatures que poden arribar als 40 graus", ha dit. Jané ha explicat que les pluges de la primavera no han compensat la manca de pluja de la resta de l'any i és per això que "tenim un bosc estressat, sec i especialment vulnerable", ha afegit. El conseller també ha destacat que "des dels Bombers de la Generalitat s'han activat 30 parcs de bombers voluntaris, s'han augmentat les columnes mòbils i, junt amb els Agents Rurals, estan fent tasques preventives aèries".

La consellera Serret ha destacat que "davant les previsions d'onada de calor i la situació dels boscos s' ha decidit incrementar el nivell de restricció a 17 municipis del Bages, Anoia i Baix Llobregat i al massís de Montserrat". Concretament, els municipis afectats són: Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Castellolí, Piera, els Hostalets de Pierola, el Pont de Vilomara i Rocafort, Castellbell i el Vilar, Òdena, Marganell, Collbató, Sant Salvador de Guardiola, Talamanca, el Bruc, Vallbona d'Anoia, Capellades, la Pobla de Claramunt i Monistrol de Montserrat. La restricció al Parc de Montserrat no afecta l'accés al recinte del Monestir.


Mossos d'Esquadra i Agents Rurals vetllaran pel compliment d'aquestes restriccions
En aquests municipis se suspenen totes les autoritzacions d'activitats que poden generar perill d'incendi forestal. Pel que fa als treballs de sega de cereal, les màquines que treballin a aquest municipis han de comunicar l'inici de l'activitat i la seva situació al Cos d' Agents Rurals i cal que disposin de mitjans d'extinció d'incendis addicionals. En aquests 17 municipis no es prohibeix la sega però s'intensifiquen els controls, obligant a haver-hi mitjans d'extinció extraordinaris que acompanyin els treballs. A més, el Cos d'Agents Rurals hi porta a terme les següents actuacions:

Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals.
Control d'activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d'autoritzacions.
Control de llocs predeterminats d'especial risc.
Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.
Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.
Establiment d'un comitè de crisi a la seu de la unitat operativa.

A més, la consellera Serret ha fet una crida a extremar les precaucions i evitar les negligències "sobretot", ha dit, "si tenim en compte que tot indica que la causa dels dos últims incendis, a Montmaneu i Sant Feliu de Sasserra, ha estat una burilla. Cal extremar la precaució i evitar negligències que tenen conseqüències greus".

Derivada d'aquesta onada de calor i la situació de baixes precipitacions, el risc d'incendi forestal s'incrementa, destacant com a zones de major risc les zones properes al massís de Montserrat, la Catalunya Central en el seu conjunt, i punts de les comarques de Lleida.

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla INFOCAT en les 30 comarques amb major risc d'incendi forestal:
Demarcació de Catalunya Central: Anoia, Bages, Moianès i Solsonès.
Demarcació de Girona: Alt Empordà i Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany i Selva.
Demarcació de Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell.
Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.
Demarcació de Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Cal prendre especial precaució i evitar situacions de risc en zones properes a boscos i zones agrícoles. En cas de veure una columna de fum cal avisar immediatament al telèfon d'emergències 112 de Catalunya.

REFORÇ DELS DISPOSITIUS
A banda dels controls efectuats per Mossos i Agents Rurals al massís de Montserrat, els Bombers de la Generalitat han reforçat el seu dispositiu operatiu habitual i han demanat a tots els parcs de bombers voluntaris que obrin en horari forestal (d'11.00 h a 20.00 h). Avui ja han obert diversos parcs de bombers voluntaris que reforcen el dispositiu operatiu. En total, a partir de les 15.00 hores, 34 dels 76 parcs de bombers voluntaris catalans estaran oberts. La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments mantindrà aquesta autorització d'obertura mentre duri l'actual situació.

A més, les columnes mòbils dels Bombers (agrupacions de vehicles d'extinció i de comandament) es concentraran a algunes zones de major risc de les diverses Regions d'Emergències, com Tarragona, Valls i Igualada.

Els Bombers de la Generalitat i el cos d'Agents Rurals, durant els dies de l'onada de calor, mantindran i intensificaran les rutes de vigilància aèria per les zones de més risc d'incendi forestal.

Article: MónSOStenible
Font: DARP

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook