Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 1 de juny del 2009

Dues ciutats catalanes guardonades per la Fundació Fòrum Ambiental, en diferents categories dels premis Ciutat Sostenible

Múrcia ha estat la guanyadora en la categoria de Ciutat Sostenible d'aquest any, pels seus nombrosos projectes iniciats en diferents àmbits que contribueixen a la conservació del medi ambient.
Els altres municipis premiats en aquesta edició han estat Mataró (en la categoria d'Aigua), Tolosa (en la categoria d'Atmosfera), Puerto del Rosario (en la categoria d'Energia), Rubí (en la categoria de Residus) i Gozón (Menció especial en la categoria de Recursos Naturals). Com a novetat d'aquest any, la Fundació Fòrum Ambiental ha atorgat també 5 finalistes: un per a cada categoria. Els premis els ha entregat SAR la Infanta Cristina en un acte acompanyada per la secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera. També hi han estat convidats els alcaldes de les ciutats guanyadores, que han recollit el seu respectiu premi, i el vicealcalde d'Estocolom, Hada Cars, com a representant de la ciutat que ha obtingut el reconeixement de Ciutat Verda 2010 per la Unió Europea.

Mataró ha estat guardonada amb el Premi Ciutat Sostenible en la categoria d'Aigua pel sistema de reg de les zones verdes.

El sistema de reg guanyador d'aquesta edició dels Premis Ciutat Sostenible en la categoria d'Aigua és un sistema de gestió remota i centralitzada de la xarxa de reg municipal que permet la consulta de l'estat del reg i el telemanteniment de tota la xarxa.

La implantació d'aquest procediment ha suposat un estalvi d'aigua superior al 40% del consum total dedicat al reg de les zones verdes, principalment mitjançant l'aprofitament de l'aigua de pluja per al reg i l'ajustament dels programes de reg a les condicions climatològiques. A més, el sistema facilita la gestió del reg i una reducció del 90% del temps dedicat a les tasques de manteniment.

Així, aquest sistema de centralització remota és avantatjós per a l'estalvi d'aigua, l'estalvi de temps en manteniment, aprofita els equips ja instal·lats i la versatilitat, atès que pot actuar com a interruptor (inhabilitació i habilitació del reg) o com a programador (programació remota de tots els punts de reg de la xarxa).

L'empresa especialitzada SAMCLA va ser l'encarregada d'implantar aquest sistema que està instal·lat des del 2007 i que a finals de 2009 està previst que funciona a totes les zones verdes de la ciutat.

L'octubre de 2007 aquest sistema va guanyar el Premi X + Verd en la categoria Serveis de Manteniment i Sistema de Gestió que es va atorgar en el marc del II Congrés Ciutat Verda.

Rubí ha rebut el premi Ciutat Sostenible 2009, en la categoría de residus

El premi s'ha concedit per l'exitosa implantació del nou model de gestió de residus, popularment conegut com el "del contenidor groc". Fins llavors, el model residu mínim era el que existia a la ciutat. El nou model inclou la substitució de contenidors iglús de vidre i de paper per altres de càrrega lateral, la instal·lació de nous contenidors d'envasos, les noves minideixalleries mòbils, els minipunts nets al carrer i la realització de diverses campanyes educatives. El canvi ha permès reduir en un 6% els residus que arriben a l'abocador i s'ha passat de 1,35kg de deixalles per persona i dia l'any 2007 a 1,3 kg l'any 2008.

Fundació Fòrum Ambiental

La Fundació Fòrum Ambiental és una entitat sense ànim de lucre que té com a principal objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les empreses, les administracions i la resta de la societat, per aconseguir i aplicar conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual.

El seu treball s'articula entorn a tres línies d'activitat: informació i divulgació, desenvolupament de projectes i suport a programes de formació i d'investigació. Aquestes línies persegueixen la incorporació de la cultura ambiental a la cultura empresarial; la difusió entre la societat de la compatibilitat entre el desenvolupament empresarial sostenible i la protecció de la qualitat medioambiental; i el desenvolupament i la protecció d'un sector autòcton d'activitats econòmiques basades en el Medi Ambient.

Article: MónSostenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook