Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 20 de desembre del 2019

Desactivat l'episodi per alta contaminació per partícules declarat el passat dimecres

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha desactivat aquest divendres l'episodi d'alta contaminació per partícules a tot Catalunya declarat el passat dimecres dia 18, per una intrusió de pols africana. A dia d'avui, la informació disponible sobre la qualitat de l'aire i la previsió meteorològica fan preveure uns nivells de qualitat de l'aire per partícules PM10 que no representen un risc de superació dels llindars establerts per declarar episodi ambiental de contaminació. Durant l?episodi es van registrar superacions de 80 ?g/m3 en una vintena d?estacions catalanes, incloses les sis estacions de Barcelona.
 -  -  <br />  <br />


L'episodi d'alta contaminació per partícules (PM10) ha suposat gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM, a més d'instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres. A més, també es prohibeix la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

També, durant aquest temps es recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc. També utilitzar el cotxe compartit, realitzar una conducció eficient, utilitzar el vehicle que produeixi les emissions més baixes, regular la climatització de les llars, i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.

La ciutadania pot consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire

Què són i com s’originen les PM10

Les partícules en suspensió de menys de 10 micres són petites partícules sòlides o líquides que floten en l’aire. Fins a un 40% d’aquestes partícules les generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i dels enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana.

L'AMB està adoptant unes polítiques públiques decidides per fer front a la problemàtica de la contaminació de l'aire
Per l'AMB, aquest nou episodi de contaminació torna a posar de manifest la necessitat de seguir avançant en les diferents mesures estructurals en que està treballant l'AMB per tal de millorar la qualitat de l'aire i la qualitat de vida dels habitants de la metròpolis. Dins del seu àmbit competencial, l'Àrea Metropolitana de Barcelona està adoptant unes polítiques públiques decidides per fer front a la problemàtica de la contaminació de l'aire. En matèria de Medi Ambient, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant, es destaquen:

ü Reducció i control de les emissions de les obres, a través d'una ordenança marc metropolitana

ü Reducció i control de les emissions de les indústries que tinguin focus emissors a l'atmosfera, a través dels diferents plans d'acció individuals i de les mesures definides per a la indústria al Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire PAMQA 2020

ü Control de la crema de rostolls i de jardineria

ü Difusió de totes aquestes mesures per reduir les emissions a través d'activitats de sensibilització: a través de les activitats del programa "Compartim un futur" que l'AMB realitza a centres educatius, equipaments municipals i centres col·laboradors, entre d'altres espais.

En matèria de mobilitat, de la bateria d'accions que s'estan desenvolupant, es destaquen:

ü Zones de Baixes Emissions àmbit Rondes de Barcelona i altres zones de baixes emissions d'àmbit local

ü Targeta Verda Metropolitana: transport públic gratuït durant 3 anys pels ciutadans de l'àrea metropolitana que canviïn definitivament el cotxe privat pel transport públic.

ü Renovació de la flota d'autobusos prescindint dels vehicles dièsel: 450 nous busos fins 2019

ü Ambientalització de la flota de taxis: no s'autoritzaran nous taxis dièsel a partir de 2019.

ü Construcció de carrils bici i aparcaments segurs al territori metropolità: Pla Bicivia

ü Impuls al vehicle elèctric: 10 punts de recàrrega ràpida i subvencions

 Article: MónSOStenible
Font: TES / AMB

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

La declaració de l'activació d'un nou episodi de contaminació ambiental per partícules es va produir el dimecres 18 de desembre ateses les dades enregistrades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica del dia 17, així com també les previsions dels models de dispersió de contaminants que disposa el Departament de Territori i Sostenibilitat i la situació meteorològica que es preveia pels dies següents, que va comportar la superació dels llindars establerts. Per això es va declarar un episodi ambiental i es van adoptar les mesures que estableix el Pla en casos d'episodi, dictant la Resolució de 18 de desembre de 2019 de Declaració d'episodi ambiental de contaminació per partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10)  Per tal de gestionar i avaluar la qualitat de l'aire és necessari conèixer els nivells de qualitat de l'aire que respira la població així com la seva evolució durant el temps.  L'estat de la qualitat de l'aire es determina mitjançant les dades que s'obtenen amb els punts de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). Aquestes dades es complementen amb les previsions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya i els models de dispersió atmosfèrica. La declaració de l'activació d'un nou episodi de contaminació ambiental per partícules es va produir el dimecres 18 de desembre ateses les dades enregistrades per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica del dia 17, així com també les previsions dels models de dispersió de contaminants que disposa el Departament de Territori i Sostenibilitat i la situació meteorològica que es preveia pels dies següents, que va comportar la superació dels llindars establerts. Per això es va declarar un episodi ambiental i es van adoptar les mesures que estableix el Pla en casos d'episodi, dictant la Resolució de 18 de desembre de 2019 de Declaració d'episodi ambiental de contaminació per partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) Per tal de gestionar i avaluar la qualitat de l'aire és necessari conèixer els nivells de qualitat de l'aire que respira la població així com la seva evolució durant el temps. L'estat de la qualitat de l'aire es determina mitjançant les dades que s'obtenen amb els punts de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). Aquestes dades es complementen amb les previsions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya i els models de dispersió atmosfèrica.

Enllaços

Informació sobre la declaració de l'episodi de contaminació de l'aire el passat dimecres18 de desembre

Informació relacionada

Dijous, 5 de gener del 2023
Desactivat l'avís preventiu per nivells moderats de contaminació atmosfèrica per partícules de PM10
Dimecres, 4 de gener del 2023
Nou episodi de contaminació atmosfèrica per particules PM10
Dilluns, 12 d'abril del 2021
La Universitat de València, primera universitat en analitzar en temps real la qualitat de l'aire en tots els seus espais
Dimarts, 2 de juliol del 2019
Es desactiva l'alerta de contaminació per partícules PM10 que es rebaixa a avís preventiu
Dissabte, 29 de juny del 2019
En plena onada de calor al país, s'activa l'avís preventiu per episodi de contaminació atmosfèrica
Dijous, 9 de maig del 2019
Veritas presenta un projecte pioner per millorar la qualitat de l'aire dels espais interiors
Dimecres, 20 de febrer del 2019
El Morell és l'unic municipi del Camp de Tarragona que continua l'estudi sobre la qualitat de l'aire
Dijous, 17 de gener del 2019
Madrid s'asfixia
Dimecres, 7 de novembre del 2018
Com determina la contaminació la nostra vida en néixer?