Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 2 de febrer del 2020

Amb l'entrada en vigor de les ZBE a Barcelona, creixen les sol·licituds de T-Verda. Només el mes de gener, s''han tramitat gairebé un miler de targetes

Amb l'entrada en vigor de la ZBE Rondes BCN, l'AMB duplica l'emissió de T-verda metropolitana respecte a finals de l'any 2019 i passa d'emetre 200 títols mensuals a més de 350; segons les noves peticions, i es preveu que es tripliquin o quadrupliquin en els primers mesos del 2020.
T-verda A fi d'afavorir la retirada de la circulació de vehicles contaminants, les administracions consorciades a l'ATM han promogut un nou títol de transport públic gratuït durant un període de tres anys (T-verda) destinat a les persones empadronades a l'àmbit de l'ATM que acreditin el desballestament recent d'un vehicle contaminant i que es comprometin a no adquirir-ne cap altre durant el període de vigència de la targeta T-verda.  La targeta T-verda esdevé un passi de transport públic gratuït per a tot l'àmbit integrat (6 corones tarifàries).  És una targeta integrada personalitzada d'emissió anual durant 3 anys En poden ser beneficiàries les persones Que sent majors d'edat i estant empadronades a l'àmbit integrat de l'ATM Hagin desballestat en els 6 mesos anteriors a la sol·licitud un vehicle contaminant de la seva titularitat que hagi pagat l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) en un municipi de l’àmbit integrat de l’ATM. Es comprometin a no adquirir cap vehicle durant la vigència de la targeta (3 anys) La tramitació de la sol·licitud cal fer-la depenent del municipi d'empadronament. Ho poden a través de l'AMB: les persones empadronades a un dels 36 municipis de l'àmbit metropolità. -  -  <br />  <br />
T-verda A fi d'afavorir la retirada de la circulació de vehicles contaminants, les administracions consorciades a l'ATM han promogut un nou títol de transport públic gratuït durant un període de tres anys (T-verda) destinat a les persones empadronades a l'àmbit de l'ATM que acreditin el desballestament recent d'un vehicle contaminant i que es comprometin a no adquirir-ne cap altre durant el període de vigència de la targeta T-verda. La targeta T-verda esdevé un passi de transport públic gratuït per a tot l'àmbit integrat (6 corones tarifàries). És una targeta integrada personalitzada d'emissió anual durant 3 anys En poden ser beneficiàries les persones Que sent majors d'edat i estant empadronades a l'àmbit integrat de l'ATM Hagin desballestat en els 6 mesos anteriors a la sol·licitud un vehicle contaminant de la seva titularitat que hagi pagat l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) en un municipi de l’àmbit integrat de l’ATM. Es comprometin a no adquirir cap vehicle durant la vigència de la targeta (3 anys) La tramitació de la sol·licitud cal fer-la depenent del municipi d'empadronament. Ho poden a través de l'AMB: les persones empadronades a un dels 36 municipis de l'àmbit metropolità.


En total, entre l'octubre del 2017 i el 30 de gener del 2020, l'AMB ha tramitat i concedit 6.460 targetes T-verda metropolitana (5.909 corresponen a turismes i 547 a motocicletes)


Segons les darreres dades actualitzades de l'AMB, aquest mes de gener s'ha disparat la sol·licitud de la T-verda metropolitana i només durant el primer mes del 2020 un total de 909 persones han demanat el títol ambiental. Creada per l'AMB l'any 2017, la T-verda metropolitana es lliura gratuïtament a condició de desballestar un vehicle contaminant (que no té dret a etiqueta ambiental de la DGT) i permet utilitzar de manera il·limitada i gratuïta els serveis de transport públic durant tres anys. En aquest sentit, des de l'organisme metropolità es puntualitza que, d'aquest miler de peticions, de moment s'han tramitat i concedit 462 títols, però, donat el volum, encara falta gestionar i donar resposta i comprovar si compleixen els requisits les més de 400 sol·licituds restants.

Gairebé 250.000 usuaris han visitat fins ara el web d'informació i registre zbe.barcelona. Més de 9.500 propietaris de vehicles contaminants, sense etiqueta ambiental de la DGT, s'han inscrit al registre metropolità d'excepcions i autoritzacions

Des de l'AMB es destaca que l'increment notable de peticions es va iniciar al novembre de 2019, a dos mesos de l'entrada en vigor de la ZBE Rondes BCN, que restringeix la circulació dels vehicles més contaminants de dilluns a divendres laborables, de 7 a 20 hores. A finals d'octubre del 2019 es gestionava una mitjana de 200 títols mensuals, al novembre i al desembre aquesta xifra ja va créixer notablement fins a arribar a les 350 targetes T-verda metropolitana al mes. I ara, al mes de gener del 2020, s'ha disparat.

Més de 249.741 usuaris al web zbe.barcelona

L'AMB -administració supramunicipal que coordina i gestiona la ZBE Rondes de Barcelona i el Registre metropolità d'excepcions i autoritzacions- ha actualitzat les dades a 30 de gener del 2020 i es constata que més de 249.741 usuaris han accedit fins ahir al web informatiu i de registre zbe.barcelona, amb una permanència d'un minut i quaranta-quatre segons de mitjana.

També s'han disparat les consultes a l'eina de consulta de l'etiqueta ambiental de la DGT per matrícula que integra el web de la ZBE. Se superen les 3.000 consultes setmanals. En total, des de la seva posada en marxa, ha rebut 71.000 consultes. Des de l'AMB es recorda que aquesta és l'única eina que permet conèixer, a més de l'etiqueta ambiental que correspon al vehicle en qüestió, si el vehicle és objecte de moratòria o no. En aquest cas, és especialment útil per als vehicles mixtos o furgonetes.

D'altra banda, fins dijous 30 de gener del 2020, l'AMB ha atès 8.866 trucades. De mitjana, el telèfon de referència d'AMB Informació (930 333 555) està atenent ara gairebé 200 trucades diàries. A principi de mes, la mitjana diària va ser de 300 trucades.

Més de 9.500 inscrits als Registre metropolità d'autoritzacions de la ZBE Rondes BCN

Fins al 30 de gener del 2020, 9.567 propietaris de vehicles contaminants, sense etiqueta ambiental de la DGT, s'han inscrit en el Registre metropolità d'excepcions i autoritzacions. La majoria d'inscripcions (67 %) eren per sol·licitar autoritzacions d'un dia (6.452 registres) i un 22 % (2.143 registres) per a vehicles personals de mobilitat reduïda (VPMR).

D'altra banda, un 8 % dels registres (714) corresponen a vehicles amb matrícula estrangera que sí que compleixen els requisits de circulació de la ZBE Rondes BCN, però que han de fer la comprovació prèvia. La resta de peticions són per a vehicles de servei.

Què és la T-verda metropolitana? La T-verda és el nou títol de transport metropolità que premia els ciutadans dels 36 municipis de l'àrea metropolitana que decideixin canviar definitivament els cotxes privats més contaminants pel transport públic, amb 3 anys de mobilitat gratuïta en metro, tren, autobús, ferrocarril i tramvia. D'aquesta manera, es pretén promoure un canvi d'hàbits socials, cap a una mobilitat més neta i sostenible, que disminueixi la contaminació atmosfèrica i millori la qualitat de l'aire.

Així doncs, si portes a desballestar un vehicle vell altament contaminant, tens dret a utilitzar, sense limitacions d'horari, la xarxa de transport públic del Sistema Tarifari Integrat de l'Àrea de Transport Metropolità, en totes les seves zones durant 3 anys.

Quines són les condicions necessàries per obtenir la T-verda?

1. Estar empadronat en un dels 36 municipis de l'àrea metropolitana
2. En els 6 mesos anteriors a la sol·licitud de la targeta, el beneficiari haurà hagut de donar de baixa i desballestar un vehicle amb les característiques següents:
- Moto tipus pre-Euro o Euro 1, és a dir, ciclomotors matriculats abans del 17/06/2002 i motocicletes matriculades abans del 01/07/2004.
- Turismes dièsel (M1) fins a Euro 3, matriculats abans del 2006
- Turismes gasolina (M1) o gas fins a Euro 2, matriculats abans del 2000.
3. No haver comprat cap vehicle nou durant els 6 mesos anteriors ni posteriors al desballestament i adquirir el compromís de no comprar-ne cap durant un període de tres anys.

Llavors, si no visc en un dels municipis de l'àrea metropolitana no puc obtenir la T-verda?

Sí que pots, a través de l'acord entre l'Associació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) i la Generalitat de Catalunya que permet als habitants de les 6 zones tarifàries de l'ATM fora dels 36 municipis metropolitans tenir accés a la T-verda.

I si no la vull per a mi?

La T-verda és un títol de mobilitat individual, però és possible cedir l'ús de la targeta a una persona del nucli familiar, com ja han fet 25 dels ciutadans que han sol·licitat la T-verda.

Els vehicles de més de 10 i 15 anys són l' objectiu d'aquesta campanya, altament contaminants en relació amb els automòbils més nous

Un vehicle antic contamina 25 vegades més que un de nou. Amb aquesta frase Joan Maria Bigas, argumentava la decisió d'AMB de deixar de banda les restriccions per matrícula, com es fa a altres ciutats europees, i apostar per la reducció de cotxes vells altament contaminants, ja que ‘'no es pot tractar de la mateixa manera un vehicle nou que compleix els límits de contaminació, que un cotxe antic molt contaminant''. Així mateix, ha volgut posar èmfasi en el projecte d'implementar una zona de baixes emissions que pot reduir l'accés de cotxes antics contaminants, com per exemple a l'entorn de les Rondes de Barcelona.

 

 

Article: MónSOStenible
Font: AMB

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook