Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 20 de desembre del 2021

Comprar sense residus. Supermercats, cadenes de supermercats i gremis de comerciants hauran d'acceptar envasos que la clientela porti de casa

La Fundació Rezero, amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, ha presentat un protocol per garantir el dret de les persones consumidores a comprar amb elements reutilitzables. a l'acord ja s'hi han adherit Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona, i queda obert a noves incorporacions.L'acord per primer cop reconeix a les persones que fa anys demanen poder comprar sense endur-se envasos de plàstic d'un sol ús a casa i que moltes vegades s'han trobat impotents en trobar-se amb la negativa per part d'alguns establiments.
Rezero va presentar de la mà de la seva directora general, Rosa García, i en el context de la Setmana Europea de Prevenció de Residus,celebrada a finals de novembre, un acord clau per al foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d'un sol ús als establiments comercials que compta amb el suport de l’ARC, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També hi han participat la subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari, Glòria Cugat, i la subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón.

El protocol, presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya el dimecres 24 de novembre, reconeix, per primer cop, el dret de les persones que volen comprar sense endur-se envasos de plàstic d'un sol ús a casa. En un inici, s’hi han adherit Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona, i queda obert a noves incorporacions. A través de l’acord, aquestes organitzacions s'han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments, i a fer-ne difusió.

Segons Rosa García, directora general de Rezero, «L'acord que presentem avui és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d'eines per tal d'erradicar el problema dels residus. Nosaltres creiem que la gran distribució i els gremis tenen una veu important per acompanyar una part de la població cada vegada més gran i més conscienciada a reduir la seva petjada».

Aquest pas rellevant en la lluita contra el plàstic d'un sol ús, s'ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que, amb el finançament de l'Agència de Residus, també ha aconseguit un gran consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat de Catalunya implicades: l'Agència de Residus de Catalunya, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l'Agència Catalana del Consum, la Direcció General d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l'Agència de Salut Pública de Barcelona, l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha explicat durant la presentació del protocol per garantir el dret de les persones consumidores a comprar sense envasos d’un sol ús en supermercats, cadenes de supermercats o en comerços agremiats, que Catalunya torna a ser pionera a llançar “propostes innovadores, trencadores, que ens fan canviar la manera com consumim”. D’aquesta manera, Peraire ha afirmat que “a Catalunya no ens quedem enrere, així ja ho marcàvem a la normativa i a la planificació, amb actuacions per al foment de l’envàs reutilitzable en l’àmbit comercial, i es reforçarà en la Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya”.
El director de l’ARC ha detallat que “a Catalunya ja hem tingut experiències transformadores amb aquest tipus d’acords, amb resultats molt positius i que han transcendit el nostre àmbit territorial”. L’any 2009 es va signar el denominat “Pacte per la bossa”, a través del qual les associacions que agrupen la distribució gran i petita es van aliar amb l’administració per assumir un objectiu comú de reducció. Com a conseqüència, moltes cadenes de distribució van començar a cobrar les bosses de plàstic de caixa. Aquell pacte va servir per empènyer els consumidors a fer servir menys plàstics i més elements reutilitzables que porten des de casa seva, amb un gran èxit, ja que només en dos anys va reduir-se a la meitat el consum global de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús al país.

Suport del Govern

Per a Peraire, “el nou protocol és una mirada de futur, és cap on volem avançar amb propostes innovadores, trencadores que ens facin canviar la manera com consumim donant resposta a una necessitat creixent, la de poder realitzar les compres habituals sense generar residus”. Aquest protocol, consensuat per totes les administracions implicades i els sectors econòmics “és un gran avenç per a la reducció de residus a Catalunya, i esperem que cada cop més negocis s’hi afegeixin”, confia el director, que ha exposat que “des del Govern, tenim clar que ens cal un canvi en l’estil del consum i anar cap a formes més preventives, que no generin residus o que els disminueixin”.

L’ARC ha atorgat, en el marc de la convocatòria d’ajuts per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals, dos ajuts a Rezero per a aquest projecte. L’actuació “Fem accessible la reutilització” va rebre, l’any 2019, 13.000 euros, i per al “Pacte per la reutilització al comerç català” s’han destinat, al 2021, gairebé 20.000 euros.

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d'envasos d'un sol ús on cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l'any (2019) i d'aquests, més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d'usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Des d'Ametller Origen, segons explica la directora d'I D i i Sostenibilitat, Amaya Prat, «promovem la compra sostenible amb envasos reutilitzable posant a disposició dels clients bosses i capses reutilitzables per endur-se la compra, bosses reutilitzables pels granels de fruites i verdures i tuppers reutilitzables a les seccions de carnisseria i xarcuteria».

Per la seva banda, Cindy Chavarría de La Sirena continuava explicant: «en els nostres establiments fem venta a granel i ho disposem perquè el client pugui utilitzar els seus envasos. A més, hem elaborat una campanya de comunicació que fomenta l'ús del tàper».

Per altra banda, el Gremi d'Empresaris de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Províncies que també s'ha adherit afirmava: "L'acord per la reutilització ens dóna el suport a l'hora d'explicar als nostres clients els avantatges de la venta a granel i de portar l'envàs de casa".

Aquest acord s'avança a un nou marc normatiu que està en procés a nivell estatal i català. A nivell espanyol, per una banda, en l'esborrany del Real Decreto de Envases que va presentar el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, incideix que els establiments hagin d'acceptar els envasos dels seus clients i es preveu que s'aprovi a mitjans de l'any 2022. I, per altra banda, des del Ministerio de Consumo tenen en procés un altre Real Decreto que també inclou el permetre l'ús d'envasos reutilitzables aportats per la mateixa persona consumidora.

Aquest acord vol impulsar que la futura llei catalana de residus contempli mesures i objectius molt més ambiciosos en la reducció dels envasos d'un sol ús.

 

Article: MónSOStenible
Font: ACAAR / Rezero

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers establiments en adherisr-se al Protocol que queda obert a noves incorporacions. Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona han estat els primers establiments en adherisr-se al Protocol que queda obert a noves incorporacions. Interior d'un establiment Condis Interior d'un establiment Condis La presentació del Protocol es va fer a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona en el marc de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus La presentació del Protocol es va fer a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona en el marc de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

Informació relacionada

Dilluns, 21 de setembre del 2020
Bodevici, la gelateria ecològica i sense residus
Dilluns, 9 de maig del 2022
Les mesures per reduir envasos ajuden als comerços de proximitat a ser més competitius
Divendres, 22 d'octubre del 2021
L'11% del pes de la compra estàndard a Catalunya són envasos d'un sol ús, dels quals un 7,7% són prescindibles
Dimarts, 28 de setembre del 2021
El Pont Alimentari de Banc de Recursos i Rezero compleix sis anys amb 1.423 tones de menjar aprofitat i 724 tones de CO2 equivalent estalviades
Dilluns, 4 de novembre del 2019
El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i Caprabo se sumen a la reutilització d'ampolles de vidre
Dimecres, 2 d'octubre del 2019
Es detecten més de vint substàncies derivades del plàstic d'un sol ús en l'orina humana
Dijous, 4 de juliol del 2019
Dia internacional sense bosses de plàstic
Dimecres, 3 de juliol del 2019
Per un món lliure de bosses de plàstic
Diumenge, 30 de juny del 2019
Rezero promou una campanya de petites decisions que suposen eliminar residus