Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 21 de novembre del 2017

Comencen a circular les primeres T-verda per moure's gratuïtament en transport públic

L'AMB ha fet acte d'entrega avui de la Targeta Verda de Mobilitat Metropolitana als primers usuaris sol·licitants. Més de 20 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'han sumat a la iniciativa de l'AMB per promoure la mobilitat en transport públic i la reducció de vehicles contaminants, traient els cotxes antics de la circulació. Si portes a desballestar un vehicle vell altament contaminant, tens dret a utilitzar, sense limitacions d'horari, la xarxa de transport públic l'Àrea de Transport Metropolità, en totes les seves zones durant 3 anys.
 -  -  <br />  <br />
 

La nova seu d'AMB Informació de Via Laietana de Barcelona, ha acollit aquest matí l'acte d'entrega de la Targeta Verda de Mobilitat als primers usuaris sol·licitants. Joan Maria Bigas, director de l'Àrea de Mobilitat i Transport, descriu la mesura com un èxit, ja que només durant el primer mes i mig de la posada en marxa el títol metropolità, el servei d'AMB Informació ha rebut més de 240 peticions, de les quals 202 ja han estat admeses a tràmit.

Què és la T-verda metropolitana?

La T-verda és el nou títol de transport metropolità que premia els ciutadans dels 36 municipis de l'àrea metropolitana que decideixin canviar definitivament els cotxes privats més contaminants pel transport públic, amb 3 anys de mobilitat gratuïta en metro, tren, autobús, ferrocarril i tramvia. D'aquesta manera, es pretén promoure un canvi d'hàbits socials, cap a una mobilitat més neta i sostenible, que disminueixi la contaminació atmosfèrica i millori la qualitat de l'aire.

Així doncs, si portes a desballestar un vehicle vell altament contaminant, tens dret a utilitzar, sense limitacions d'horari, la xarxa de transport públic del Sistema Tarifari Integrat de l'Àrea de Transport Metropolità, en totes les seves zones durant 3 anys.

Quines són les condicions necessàries per obtenir la T-verda?

1. Estar empadronat en un dels 36 municipis de l'àrea metropolitana
2. En els 6 mesos anteriors a la sol·licitud de la targeta, el beneficiari haurà hagut de donar de baixa i desballestar un vehicle amb les característiques següents:
- Moto tipus pre-Euro o Euro 1, és a dir, ciclomotors matriculats abans del 17/06/2002 i motocicletes matriculades abans del 01/07/2004.
- Turismes dièsel (M1) fins a Euro 3, matriculats abans del 2006
- Turismes gasolina (M1) o gas fins a Euro 2, matriculats abans del 2000.
3. No haver comprat cap vehicle nou durant els 6 mesos anteriors ni posteriors al desballestament i adquirir el compromís de no comprar-ne cap durant un període de tres anys.

Llavors, si no visc en un dels municipis de l'àrea metropolitana no puc obtenir la T-verda?

Sí que pots, a través de l'acord entre l'Associació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) i la Generalitat de Catalunya que permet als habitants de les 6 zones tarifàries de l'ATM fora dels 36 municipis metropolitans tenir accés a la T-verda.

I si no la vull per a mi?

La T-verda és un títol de mobilitat individual, però és possible cedir l'ús de la targeta a una persona del nucli familiar, com ja han fet 25 dels ciutadans que han sol·licitat la T-verda.

Els vehicles de més de 10 i 15 anys són l' objectiu d'aquesta campanya, altament contaminants en relació amb els automòbils més nous 

Un vehicle antic contamina 25 vegades més que un de nou. Amb aquesta frase Joan Maria Bigas, argumentava la decisió d'AMB de deixar de banda les restriccions per matrícula, com es fa a altres ciutats europees, i apostar per la reducció de cotxes vells altament contaminants, ja que ‘'no es pot tractar de la mateixa manera un vehicle nou que compleix els límits de contaminació, que un cotxe antic molt contaminant''. Així mateix, ha volgut posar èmfasi en el projecte d'implementar una zona de baixes emissions que pot reduir l'accés de cotxes antics contaminants, com per exemple a l'entorn de les Rondes de Barcelona.

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB ha estat l'encarregat de lliurar la Targeta Verda metropolitana. Poveda ha agraït la sensibilitat i la implicació de les persones que avui recollien les primeres targetes verdes de mobilitat, i ha posat en valor la tasca de l'administració per tal de crear incentius potents que encaminin Barcelona i les ciutats del voltant cap a un futur més sostenible.

El termini de sol·licitud per la T-verda va obrir-se el 2 d'octubre i es va tancar el passat 19 de novembre. En aquest temps, AMB ha rebut 249 sol·licituds, de les quals 202 ja han estat validades i admeses a tràmit. Pel que fa a l'edat dels usuaris sol·licitants, el 55% de les persones que han demanat la T-verda metropolitana tenen més de 50 anys, mentre que els usuaris d'entre 18 i 29 anys són els més minoritaris.

De les 202 sol·licituds ja acceptades, 186 corresponen a turismes i 16 a ciclomotors. El 74% dels cotxes desballestats són de gasolina i d'aquests, gairebé la meitat estan matriculats entre el 1995 i el 2000. El 26% restant són vehicles de dièsel, majoritàriament matriculats entre el 1995 i el 2005.
‘'Estem fins i tot una mica sorpresos per l'alta demanda que hem tingut en només un mes i mig. [...] Aquests prop de 250 vehicles antics retirats, corresponen a eliminar uns 5 mil cotxes dels nous", ha explicat Antoni Poveda.

Mª Dolors Gimeno, una usuària que avui ha obtingut de les primeres T-verda, va desballestar un cotxe a l'abril per consciència, com ella mateixa ha dit, sense saber encara de l'existència de la T-verda. En assabentar-se'n, va fer la sol·licitud i de seguida la hi van acceptar perquè complia tots els requisits. ‘'Tinc un altre cotxe que és nou i contamina molt menys que l'antic que vaig desballestar. Tot i que un amic del meu fill em donava 400 euros pel cotxe i per desballestar-lo només en rebia 80, vaig creure que era incongruent comprar-me un cotxe nou menys contaminant i continuar engegant l'antic, que contaminava molt''. Tanmateix, altres usuaris, admeten haver decidit fer el pas, una vegada han conegut l'existència de la T-verda i la possibilitat de poder viatjar gratuïtament durant tres anys per tota la xarxa de transport públic.

La jornada ha girat entorna a la preocupació de les administracions públiques per contribuir a la creació d'una xarxa de mobilització sostenible, a través d'incentius socials que motivin la població a generar un canvi pràctic dels hàbits contaminants establerts en les nostres vies de transport. Com ha manifestat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB Antonio Poveda, ‘'Un dels problemes greus que tenim a l'àrea metropolitana, igual que passa en altres metròpolis europees, és l'aire que respirem, que té una incidència directa en la nostra salut i la nostra qualitat de vida. Per això, s'estan prenent una sèrie de mesures en l'àrea metropolitana, com aquesta targeta verda, que és una de les més importants per a nosaltres".

 

 

Article: Marta Santisteban
Font: AMB

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook