Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 22 de març del 2021

Lluís Ridao, director de l'ACA: Calen polítiques hidrològiques de país per abordar les sequeres

Malgrat aquesta imatge de les Fonts del Llobregat puguin suggerir el contrari, Catalunya és un país de sequeres. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, que ha participat a l'acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat Marta Subirà i el director del Servei Meteorològic de Catalunya Eliseu Vilaclara, ha acabat la seva intervenció recordant que en aquests 20 anys Catalunya ha patit 7 sequeres i que per això el gran repte és ara saber "cap on han d'anar les polítiques hidrològiques del país per abordar les sequeres". Catalunya, com a país mediterrani, és especialment vulnerable al canvi climàtic i la sequera n'és una conseqüència directa. Marta Subirà també s'ha referit a la sequera recordant un proverbi anglès que diu que no s'aprecia el valor de l'aigua fins que s'asseca el pou, i ha parlat dels reptes de l'aigua com un dels reptes que ens planteja l'emergència climàtica.

"/>
"L'Or Blau" és una mostra immersiva que, a través de sensacions, imatges, xifres, explicacions, preguntes i alguna resposta, convida a tots els públics a descobrir què hi ha darrera del gest quotidià d'obrir una aixeta, quins són els reptes urgents als que s'enfronta la societat per assegurar l'abastament d'aigua per una població creixent cada cop més exposada al canvi climàtic, i què s'hi pot fer al respecte de forma individual i col·lectiva. A través d'un itinerari tan humà com científic, s'apropa el públic a comprendre, d'una banda, l'enginyeria necessària per assegurar l'abastiment d'aigua a les ciutats del territori català i, per altra, els efectes reals de la presència humana al planeta, oferint eines per explorar les accions pròpies a partir de la curiositat i la crítica. Combinant les dues perspectives, l'exposició ajuda a entendre una realitat no sempre visible i inspira a unir forces per afrontar un dels reptes més complexos de la història de la humanitat. Amb una narrativa accessible i una posada en escena interactiva, la mostra busca posar en valor la tasca pionera desenvolupada per l'Agència Catalana de l’Aigua, que enguany celebra el seu 20è aniversari com a empresa pública encarregada de la planificació i gestió de l'aigua a Catalunya, així com obrir diàleg amb la ciutadana respecte als futurs reptes en relació a l'aigua i el territori.


El dia mundial de l’aigua d'enguany es centra en el significat l’aigua per a les persones, en el seu veritable valor i en com podem protegir millor aquest recurs vital. El Dia Mundial de l'Aigua es celebra cada 22 de març des de 1993 després que. l'Assemblea General de les Nacions Unides designés el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua,i després que la seva celebració s'aprovés a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) l'any 1992

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, acompanyada pel director de l’ACA, Lluís Ridao, i pel director d'ATL, Josep Andreu Clariana, ha anunciat avui, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua que la conselleria de Territori i Sostenibilitat, a través de l’ACA i ATL, “té previst mobilitzar aquest any més de 417 milions d’euros mitjançant 600 actuacions i mesures.

L’acte, que ha estat retransmès per via telemàtica a causa de les limitacions provocades per la Covid19, ha servit per repassar els principals assoliments de l’ACA en els darrers 20 anys, i també s’ha abordat la dualitat del clima mediterrani amb la conferència “Les dues cares de l’aigua: font de vida i d’inundacions”, a càrrec del director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara.

En aquest sentit, Subirà ha remarcat la importància de la feina de l’ACA, referint-s’hi com “una estructura d’Estat” i del model de sanejament català “un model pioner i modern que ens situa pel davant de molts països del nostre entorn i que ara estan adoptant en altres indrets.” A l’hora, la secretària no ha volgut oblidar els fenòmens extrems que s’han viscut a Catalunya els darrers anys: el Dana i el Gloria. “Hem superat la prova, però som conscients que això només és el principi. Hem d’estar alerta davant la realitat hidràulica del nostre país, agreujada pel canvi climàtic, que generalitza els fenòmens climàtics extrems: sequeres i aiguats.” Per això, ha continuat Subirà, “tenim molt clar que viurem stuacions de vulnerabilitat no controlada i també que l’aigua és un bé escàs i que hem de promoure polítiques decidides cap a la circularitat en la gestió del cicle de l’aigua.

La secretària ha aprofitat la commemoració per avançar que “aviat farem públic el pla de gestió del tercer cicle de planificació hidrològica (2022-2027). En aquest període des de l’ACA hi destinarem prop de 1.000 milions d’euros i que s'ha teixit arran d'un procés de participació amb les aportacions de diversos actors.”

Per la seva part, el director de l’ACA, Lluís Ridao, ha posat xifres als recursos actuals: “En relació amb la sequera de 2007-2008 disposem d’un 30% més de recurs a les zones més poblades (122 hm3 de nova aigua) provinents de la dessalinització, la recuperació de pous i millores en potabilitzadores. Entre 2016-2021 estem destinant 80 MEUR en ajuts a municipis amb problemes de subministrament i que no estan connectats a grans xarxes d’abastament supramunicipals”.

A més, Ridao ha destacat la funció social del cànon de l’aigua. “El cànon de l’aigua té una funció social i equilibradora. A més de garantir l’aigua hem d’ajudar als col·lectius més vulnerables. Més de 52.000 famílies ja s’acullen a la tarifa social del cànon i més de 400.000 famílies es beneficien de l’ampliació per trams”.

Prop de 420 licitacions previstes entre l’ACA i ATL

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst licitar enguany un total de 265 contractes, amb un import previst superior als 113 milions d’euros. Els contractes previstos més destacats són la nova depuradora de Vallmoll (2,8 MEUR), la remodelació de l’estació depuradora d’aigües residuals d’Alcover (2,8 MEUR), la renovació dels desguassos de fons de la Baells (2 MEUR), i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en diferents depuradores (2,8 MEUR), entre d’altres. Es poden consultar la totalitat de les licitacions previstes per al 2021 en aquest enllaç.

Per a millorar el subministrament d’aigua en el sistema Ter Llobregat, el qual abasteix a prop de 5 milions de persones, ATL té previst licitar per al mateix període un total de 154 contractes, amb un import estimat proper als 62 milions d’euros. Destaquen actuacions com  les millores en els dipòsits de la potabilitzadora d’Abrera (7 MEUR), la renovació de les conduccions de Sant Quirze del Vallès (4,2 MEUR) i el manteniment dels equips rotatius d’alta pressió de la dessalinitzadora del Llobregat (4,2 MEUR), entre d’altres. La totalitat de licitacions previstes per ATL en aquest 2021 es pot consultar a través d’aquest enllaç.

Sis línies d’ajuts en matèria d’abastament d’aigua

L’ACA, durant el 2021, també té previst obrir diverses línies d’ajuts per a millorar el subministrament d’aigua i fomentar l’ús de l’aigua regenerada, amb una dotació conjunta de 39,5 MEUR. De moment, ja s’ha obert la convocatòria de dues d’aquestes línies d’ajuts, concretament una per a l’atorgament de 15 milions d’euros per a inversions de millora als abastaments municipals en alta i una altra de 5 milions d’euros en matèria de fomentar l’ús de l’aigua regenerada per a usos municipals.

Enguany està previst obrir convocatòria de quatre 4 línies per a la millora de l’abastament d’aigua, concretament la destinada a millorar les xarxes supramunicipals en alta (12 MEUR); la instal·lació de comptadors en alta i sistemes de telecontrol en abastaments municipals (2 MEUR); la redacció de plans directors per a petits municipis (1,5 MEUR) i la línia d’ajuts per a l’adequació i millora en l’eficiència d’instal·lacions de generació hidroelèctrica (4 MEUR).

També aquest 2021, per a millorar l’aprofitament dels recursos hídrics a les Terres de l’Ebre, es destinaran més d’1,3 milions d’euros en millores a les infraestructures de reg del delta de l’Ebre i, durant el període 2021-2024, l’ACA invertirà més de 3,5 MEUR per a millores del revestiment del canal de la dreta de l’Ebre a Xerta.

Cent convenis per a millorar el sanejament

En matèria de sanejament de les aigües residuals, l’ACA tè previst destinar aquest 2021 més de 171 MEUR, a través d’actuacions en matèria de reposicions i millores (64 MEUR), obres indirectes (59 MEUR), actuacions licitades a través d’Infraestructures.cat (7,3 MEUR) i convenis de sanejament (41 MEUR).

En l’àmbit de reposicions i millores, es preveuen destinar 64 milions d’euros, una xifra que suposa més del doble del que es va executar durant l’any passat, quan es van invertir més de 31 milions d’euros. Paral·lelament, aquest 2021 hi ha previstes inversions en obres indirectes de sanejament (en diferents nivells de licitació i execució), amb un import previst proper als 59 MEUR. Entre aquestes destaquen les ampliacions de les depuradores de la Llagosta (13,5 M€) i Vilafranca del Penedès (10,3 M€), que estan ambdues en curs, i es preveu, properament, licitar les obres d’ampliació de la depuradora de Montcada i Reixac (11,4 M€), entre d’altres.

Pel que fa als convenis de sanejament, l’Agència té previst aprovar aquest any un total de 100 acords, amb una inversió inicial prevista propera als 41 MEUR.

Enguany, i també en matèria de sanejament, l’empresa pública Infraestructures.cat, té previst licitar dues actuacions per encàrrec i finançament de l’ACA, que han estat aprovades per Acord de Govern. Concretament aquestes actuacions són l'execució de les obres d’adequació de l’emissari submarí Vila-seca/Salou i instal·lacions de sanejament en alta afectades per l’ampliació del Port de Tarragona (5,3 MEUR) i les obres de rehabilitació i millores en el col·lector de Can Xercavins del sistema de sanejament de Rubí (2 MEUR).

Reduir el risc d’inundacions i millorar l’estat del medi

Una altra de les previsions de l’Agència per aquest 2021 és destinar prop de 27 MEUR per actuacions destinades a millorar l’estat del medi hídric.

Per a reduir el risc d’inundacions en zona urbana mitjançant actuacions consistents en l’adequació de talussos i endegaments, l’Agència destinarà 2,5 MEUR (1,8 milions destinats a les conques internes i 700.000 euros per a la part catalana de l’Ebre), mentre que per a les actuacions de manteniment i conservació de lleres, enguany està previst destinar 3,5 MEUR (3 milions per a les conques internes i 500.000 euros per a les conques compartides). Aquesta darrera ordre de subvencions està actualment en tràmit.

Dins de les actuacions per a minimitzar el risc d’inundacions, per encàrrec i finançament de l’ACA, Infraestructures.cat té previst licitar les obres relacionades amb la canalització del barranc de Barenys (9,8 MEUR).

Durant el 2021 es donarà impuls a la construcció del nou col·lector de salmorres, amb una inversió inicial prevista d’11 milions d’euros.

Finalment, per a millorar l’estat del medi hídric, aquest any és previst convocar una línia d’ajuts (750.000 euros) per a la redacció dels estudis de detall per reduir els impactes al medi dels sobreeiximents dels sistemes públics de sanejament corresponent a actuacions dutes a terme durant els exercicis 2019, 2020 i 2021.

L'acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua ha servit per tancar els actes de celebració dels 20 anys de l'Agència Catalana de l'Aigua, que estan recollits en l'exposició l'Or Blau que es pot visitar al Palau Robert de Barcelona fins el proper 18 d'abril

El director de l'ACA Lluís Ridao ha obert i tancat l'acte institucional del govern català sobre el Dia Mundial de l'Aigua -  -  <br />  <br />
El director de l'ACA Lluís Ridao ha obert i tancat l'acte institucional del govern català sobre el Dia Mundial de l'Aigua


"L'Or Blau" és una mostra immersiva que, a través de sensacions, imatges, xifres, explicacions, preguntes i alguna resposta, convida a tots els públics a descobrir què hi ha darrera del gest quotidià d'obrir una aixeta, quins són els reptes urgents als que s'enfronta la societat per assegurar l'abastament d'aigua per una població creixent cada cop més exposada al canvi climàtic, i què s'hi pot fer al respecte de forma individual i col·lectiva


Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat Marta Subirà ha anunciat que l'ACA ha creat la seva pròpia Agenda Verda La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat Marta Subirà ha anunciat que l'ACA ha creat la seva pròpia Agenda Verda El director del Servei Meteorològic de Catalunya Eliseu Vilaclara El director del Servei Meteorològic de Catalunya Eliseu Vilaclara Les Fonts del Llobregat Les Fonts del Llobregat L'acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua ha servit per tancar els actes de celebració dels 20 anys de l'Agència Catalana de l'Aigua, que estan recollits en l'exposició l'Or Blau que es pot visitar al Palau Robert de Barcelona fins el proper 18 d'abril L'acte institucional del Dia Mundial de l'Aigua ha servit per tancar els actes de celebració dels 20 anys de l'Agència Catalana de l'Aigua, que estan recollits en l'exposició l'Or Blau que es pot visitar al Palau Robert de Barcelona fins el proper 18 d'abril

Enllaços

L'exposició l'Or Blau recull els 20 anys de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA

Informació relacionada

Dissabte, 8 de juliol del 2023
L'Agència Catalana de l'Aigua impulsa la producció de biogàs en una desena de depuradores de cinc comarques catalanes
Dissabte, 17 d'abril del 2021
Darrer cap de setmana per visitar l'exposició l'Or Blau, sobre el cicle de l'aigua, al Palau Robert
Dimarts, 17 de novembre del 2020
La producció d'aigua dessalinitzada es preveu que es dupliqui en els propers 15 anys
Dilluns, 28 de setembre del 2020
Els rius de Catalunya contenen medicaments, pesticides i metalls pesants i contaminants
Dilluns, 1 de juny del 2020
Un projecte d'investigació potenciarà i consolidarà l'ús de l'aigua regenerada a Catalunya
Dimarts, 24 de març del 2020
El canon de l'aigua per als mesos d'abril i maig es bonificarà en un 50%
Dimarts, 11 de juny del 2019
La importància de les fonts naturals
Dimecres, 23 de gener del 2019
L'ACA estudia la relació entre les aigües superficials i les subterrànies
Divendres, 4 de maig del 2018
Catalunya implanta per primera vegada els cabals ambientals de manera generalitzada per a millorar l'estat dels rius