Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 31 de desembre del 2020

El Calendari dels Pagesos compleix 160 anys

El calendari pronostica que el 2021 serà un any fèrtil pel que fa al cultiu, La informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes, continuen éssent presents i protagonistes al "Calendari dels Pagesos" del 2021, que enguany compleix 160 any i fa un recorregut per tota la seva història. També conté diverses poesies d'Estanislau Tomàs i Morera, que van publicar-se en aquest almanac que va dirigir del 1975 al 2014.
El "Calendari dels Pagesos" del 2021 és un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes. Així, per exemple, pel que fa a l'astronomia, recorda que el 10 de juny hi haurà un eclipsi anular de sol, que serà visible com a parcial des de Catalunya

L'almanac, que arriba al número 160, inclou consells per fer un hort urbà, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures de temporada, el santoral i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya.També s'hi troba una poesia per a cada mes de l'any i el "Judici de l'any", escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, amb el més destacable que ha succeït durant aquest any 2020 que ja es troba a la recta final.

Un dels al•licients del "Calendari dels Pagesos" és la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del Temple de Perpinyà, l'any 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Pel que fa al cultiu, el 2021 serà fèrtil.

Reportatge sobre el 160è aniversari


El "Calendari dels Pagesos" és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s'edita ininterrompudament. Va néixer l'any 1861 a la llibreria i impremta Casa Llorens, situada al costat del mercat de Santa Caterina, avui desapareguda. En aquell temps Barcelona acabava d'enderrocar les muralles que la cenyien i projectava l'Eixample.

Pep Salsetes parla del malbaratament alimentari i la cuina dels aprofitaments

El "Calendari dels Pagesos" del 2021 inclou un calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l'any, i diversos articles de temes d'actualitat: sobre la importància de menjar aliments primaris poc adulterats i processats, ecològics, de proximitat i de temporada, de comerç just i sostenibles, i de fer exercici, si pot ser a l'aire lliure ("El camí cap a la salut"), escrit per Montse Pijuan, sobre el malbaratament alimentari i la cuina dels aprofitaments, escrit per Pep Salsetes, sobre la novel•la "Héctor Servadac", de Jules Verne, que narra un viatge a través del sistema solar damunt d'un cometa, escrit per l'editor del "Calendari dels Pagesos", Joan Tomàs, sobre les propietats del romaní, escrit per Pilar Comes i Solé, sobre les feines al bosc temps enrere, escrit per Antoni Gimeno i Josep Cot, i sobre la promoció de les llavors de varietats locals fetes al país, una aportació de la cooperativa Les Refardes, entre d'altres.

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook