Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 21 de gener del 2023

L'alcalde de Cervera diu que li agradaria que la capital de la Segarra es convertís en el Wildpoldsried català

Wildpoldsried és un municipi alemany de la regió de Baviera que s'ha fet internacionalment conegut com a "poble energia" per la producció d'energia combinada que produeix i que supera amb escreix l'autoconsum. El d'aquesta població alemanya és un dels exemples que van posar sobre la taula els ponents de la xerrada organitzada per la plataforma Salvem la Ribera d'Ondara com a prova que un altre model de transició energètica és possible. També en aquesta línia es va apuntar una iniciativa que s'està treballant a la comarca de les Garrigues, on es vol produir energia de manera mancomunada per una zona que abasta un radi d'acció de 25 kilòmetres. Sota el títol «Allau de macroprojectes d'energies renovables a la Segarra» Com ens poden afectar? On els volen instal·lar?" aquest dissabte 21 de gener va tenir lloc a l'Auditori de Cervera una trobada informativa sobre els macroprojectes de renovables que s'estan tramitant a la zona.
A l'acte van intervenir Carles Brufal, portaveu de l'associació Salvem Ribera d'Ondara, el doctor en Geografia i professor de la URV Sergi Saladié, la portaveu de la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa Montse Coberó, la Consellera Comarcal de Sostenibilitat i Canvi Climàtic Dània Verdés i el Paer en cap de la Paeria de Cervera Joan Santacana. 

Carles Brufal,de l'Associació Salvem Ribera d'Ondara va explicar la ubicació i característiques dels 6 projectes que s'estan tramitant al municipi de Talavera i Ribera d'Ondara. Molts d'ells ubicats en zones de protecció especial, en corredors ecològics, en jaciments arqueològics i excessivament propers als nuclis de població. També va fer menció als límits que té la Segarra per acollir projectes d'aquestes dimensions.

El doctor Saladié va explicar els estudis en que ha participat i que demostren que ocupant els espais alterats per l'activitat humana podem aconseguir suficient energia per abastir-nos sense que hi hagi una necessitat d'ocupar espais naturals, apostant pels models consensuats de Dinamarca o Alemanya que si aposten per la sobirania energètica.

Montserrat Coberó de la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa va exposar les esmenes que dita xarxa, ha realitzat a la llei de transició energètica i també va carregar envers el sistema d'impantar macro projectes en espais naturals de manera innecessària.

La consellera comarcal de Sostenibilitat i Canvi Climàtic Dània Verdés va explicar les actuacions del Consell Comarcal seguint línia de les mocions aprovades en ple del Consell d'Alcaldes i Ple del Consell rebutjant aquest model d'implantació. També va anunciar-nos la creació de l'oficina de l'energia, que ha part de treballar el pla territorial per la instal·lació distribuïda de renovables, resolgui dubtes als veïns de la comarca en matèria d'autoconsum.

Finalment el Paer en cap de Cervera Joan Santacana va explicar que es pot fer dels ajuntaments per fomentar les energies verdes i les actuacions que ha realitzat la Paeria, modificant el planejament urbanístic i al·legant contra macro projectes propers que perjudiquin la ciutat. Santacana va tancar la seva intervenció mencionant el municipi alemany de Wildpoldsried que durant la xerrada es va presentar com exemple d'un poble que des de fa anys genera la seva pròpia energia i te sobrant, i el va posar com a referent en el que emmirallar la ciutat de Cervera.
Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges