Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 2 de març del 2021

Barcelona, capital Mundial de l'Alimentació Sostenible

Durant aquest any 2021 en que Barcelona és la capital mundial de l'alimentació sostenible, la capital de Catalunya te previst acollir prop d'un centenar de projectes i polítiques de foment de l'alimentació sostenible i una programació que ha començat aquest febrer amb la presentació de la ciutat com a Capital de l'Alimentació Sostenible i de l'Oficina que ha de coordinar aquest projecte, i s'estendrà fins al desembre. La proposta de Barcelona destaca que actualment, més de 1.000 governs locals i regionals del món han declarat l’Emergència Climàtica en un context en què això remet a problemes socials i ecològics a la vegada.
La presentació del projecte i de l'Oficina de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 es va fer el dilluns 22 de febrer a la tarda en un acte virtual en el que va participar la secretària del Consell Ciutadà per Sostenibilitat Marta Cuixart. L'acte també va comptar amb la participació de membres de diferents organitzacions relacionades amb l'alimentació sostenible com la Cooperativa Tarpuna, la Plataforma Aprofitem els aliments, la microxarxa Alimenta amb seny de la Xarxa d'Escoles + Sostenibles, l'Ortigacoop, o Restaurantes Sostenibles

Un dels actes centrals previstos és la celebració del VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d'alimentació, que posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles i que debatrà sobre el nexe existent entre alimentació i emergència climàtica. 

La celebració del VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, entre el 19 i el 21 d'octubre, és un dels actes centrals d'aquesta capitalitat, que enguany proposa debatre sobre la relació entre alimentació i emergència climàtica. El Fòrum Global  és el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació, que posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles. 

És previst que en el fòrum hi participaran més de dues-centes ciutats d’arreu del món que debatran i compartiran visions i experiències de polítiques alimentàries urbanes, amb l’objectiu d’acordar una sèrie de compromisos polítics globals concrets per construir un model alimentari sa, just i sostenible i impulsar l’accés a aliments saludables actuant contra la fam i la malnutrició

Entre el 19 i el 21 d’Octubre de 2021, Barcelona acollirà el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. El tema central d’aquest Fòrum Global pivotarà específicament sobre el nexe entre alimentació i emergència climàtica. El conjunt del sistema agroalimentari actual és responsable d’entre el 21% i el 37% de les emissions globals amb efecte hivernacle. Amb aquests percentatges, qualsevol acció que vulgui ser efectiva per combatre l’emergència climàtica passa necessàriament per una transformació del nostre sistema alimentari. En aquest Fòrum hi participaran 210 ciutats de tot el món i serà la primera trobada internacional de ciutats sobre alimentació després de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, i pocs dies abans de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Glasgow, al Regne Unit, entre l’1 i el 12 de novembre de 2021.

El Fòrum de Barcelona ha de servir, d’una banda, perquè les ciutats comparteixin i debatin visions i experiències de polítiques alimentàries urbanes, puguin acordar a nivell global una sèrie de compromisos polítics concrets per construir un model alimentari sa, just i sostenible, i impulsin iniciatives per fer front a situacions d’emergència. D’altra banda, el Fòrum de Barcelona vol ser un altaveu de les ciutats a la històrica Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de Glasgow pel que fa a la necessitat de transitar cap a una alimentació sostenible. Un altaveu que posi en valor les ciutats com administracions més properes i com a prestadores directes de serveis a la ciutadania.

La proposta de Barcelona destaca que actualment, més de 1.000 governs locals i regionals del món han declarat l’Emergència Climàtica en un context en què això remet a problemes socials i ecològics a la vegada. La voluntat, doncs, és que la capitalitat barcelonina expandeixi la conscienciació sobre la necessitat que els governs treballin per impulsar l’alimentació sostenible a les seves societats com a eina fonamental per combatre l’emergència climàtica.

La trobada vol convertir-se en un altaveu per a les ciutats de cara a la històrica Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic de Glasgow, que s’ha de celebrar a finals d'aquest any i reivindicar el paper dels municipis, com a administracions més properes, pel que fa a la necessitat de transitar cap a una alimentació sostenible. En aquest sentit, s’estima que el conjunt del sistema agroalimentari actual és responsable d’entre el 21% i el 37% de les emissions globals amb efecte d’hivernacle.

Un programa divers al llarg de tot l'any

A més de ser la seu de la cimera global de ciutats del Pacte de Milà, durant aquest 2021 Barcelona vol acollir i donar suport a una sèrie d’esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l’entorn metropolità, en els quals l’alimentació sostenible, justa i sana sigui el principal element vertebrador, desplegarà polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit i construirà una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030.

Així, al programa d’activitats previstes durant l’any de la capitalitat també hi destaca la celebració de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, al mes d’octubre, que s’adreçarà a la ciutadania, el Congrés Europeu d’Agroecologia, al juny, o l’Aplec Estatal d’Horts Urbans, a la tardor.

També s’introduirà la perspectiva de l’alimentació sostenible en esdeveniments alimentaris que ja tenen tradició a la ciutat, com el Mercat de Mercats, el Festival de Sopes del Món, la BCN Food Week Design o esdeveniments culturals com les Festes de la Mercè o la Biennal de Ciència del 2021.

La ciutat vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d’escala en la vida quotidiana de la ciutadania quant a l’alimentació sostenible, treballar perquè la capital alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins i barcelonines i progressar decididament en quatre grans objectius:
 • Avançar en la conscienciació de la ciutadania sobre la necessitat d’introduir una dieta més saludable i sostenible en el dia a dia i facilitar-hi l’accés a tots els grups socials.
 • Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, amb l’impuls de  la producció agrària ecològica i local i amb la promoció de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
 • Aconseguir un canvi real en el model alimentari i de distribució que ajudi a combatre l’emergència climàtica a la metròpoli de Barcelona.
 • Generar resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials, en especial, davant les amenaces imprevistes.
90 projectes alimentaris locals per desenvolupar durant 2021

La Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible ha d’impulsar Barcelona com a metròpoli referent tant en aquest àmbit com en donar resposta a l’emergència climàtica i a les possibles emergències alimentàries que puguin tornar a aparèixer fruït, entre altres, dels riscos globals. Per aconseguir aquesta tasca continuada al llarg dels mesos la norantena de polítiques i projectes alimentaris locals que es desenvoluparan durant l’any 2021 s’aplegaran en sis eixos d’acció.

 • Eix 1: Dietes saludables i sostenibles, dret a l’alimentació sostenible per a tota la ciutadania: aquest eix treballarà tot el que fa referència a la compra pública alimentària per als equipaments i serveis que l’Ajuntament gestiona, la xarxa d’escoles per a una alimentació sostenible o la inclusió de l’alimentació sostenible en programes d’ajuda alimentària. Els infants i en particular l’entorn educatiu seran un pilar de la CMAS21 i s’està treballant sobre diferents programes per poder millorar les dietes i menús a les escoles, així com els productes i per suposat la presencia de aquesta temàtica en el programa educatiu.
L’arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha fet encara més evident la necessitat de garantir en tot moment aquest dret a l’alimentació per al conjunt de la població, singularment per als col·lectius més vulnerables en moments d’emergències sanitàries.

És per això que el programa de la Capitalitat treballarà en un nou impuls i actualització dels programes municipals d’ajuda alimentària que generi una col·laboració amb programes de suport alimentari comunitari (economat social, cuines comunitàries o cuines socials en equipaments públics…) així com enfortir i adaptar els serveis socials alimentaris o programes contra el malbaratament alimentari com la creació del Centre de Reaprofitament Alimentari situat a Mercabarna.

 • Eix 2: Promoció de l’alimentació ecològica, de proximitat, i de circuits curts: aquest eix treballarà en projectes per facilitar la comercialització i el consum de productes d’alimentació sostenible (locals, ecològics o de venda directa). Sota el paraigües “Barcelona menja sostenible” s’inclouen diversos projectes treballats amb organitzacions agràries com Unió de Pagesos o gremis de comerciants com el Gremi de Fruita de Barcelona o la Federació d’Entitats dels Mercats Municipals. En el paquet de projectes destaca la activació de Biomarket a Mercbarna que serà el segon hub de producte fresc ecològic d’Europa q acaba de obrir les seves portes el passat 23 de Novembre. Però tambñe altres projectes com la creació d’un Centre d’Intercanvi Alimentari de Proximitat pioner per facilitar la comercialització dels productors agraris i ramaders locals directament al comerç de proximitat de la citat, un programa per impulsar aquest productes als mercats municipals nomenat Paradistes Verds, programes per impulsar l’Alimentació Sostenible en el mon de la restauració, o l’impuls d’una plataforma digital unificada per enfortir la venda a domicili dels mercats municipals.
 • Eix 3: Transició agroecològica a la ciutat: Amb aquest objectiu es desplegarà la primera Estratègia de Agricultura Urbana que inclou la creació d’un centre agroecològic de referència al barri de Vallbona, a La Ponderosa, la darrera fincà agrícola de la ciutat o la potenciació de la Masia de Can Soler. També s’hi engloben altres projectes vinculats a l’agricultura urbana, entesa com àmbit de formació i sensibilització sobre el model alimentari i com eina de cohesió comunitària i millora del espai públic (existeixen més de 420 horts comunitaris, escolars, municipals…). A més, en aquest eix també s’emmarquen projectes com el de l’espai participat Agròpolis, un espai publico-comunitari participat per entitats i agents socials del món de l’agroecologia i l’alimentació sostenible juntament amb l’administració pública. En aquest marc es financiaran amb mig milló d’euros una trentena de projectes d’alimentació sostenible que veran la llum durant el 2021 presentants per entitats socials i econòmiques de la ciutat.
 • Eix 4: Capitalitat mundial de l’alimentació sostenible: L’alimentació com a eix central en els esdeveniments i activitats que es produeixin a la ciutat centrarà aquest eix de treball. Així, el 7è Fòrum Global del Pacte de Milà a la tardor de 2021 serà avantsala de la cimera de Glasgow amb l’objectiu que l’alimentació sostenible sigui un dels eixos de treball a nivell global en la lluita contra la crisi climàtica
 • Eix 5: Estratègia Alimentària 2030: La celebració de l’any de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible ha de deixar una forta petjada en la manera com ens alimentem els barcelonins i barcelonines. Per poder avançar cap a una alimentació sostenible, s’està elaborant una diagnosi sobre “Com s’alimenta Barcelona?” i durant el 2021 es posarà en marxa el procés d’elaboració de l’Estratègia 2030 entre actors de la ciutat tant del teixit social com el econòmic i científic per dibuixar un full de ruta comú sobre quin ha de ser el rumb de les polítiques alimentàries a la ciutat i que pugui desembocar en la creació de un Consell Alimentari com el que existeix en altres ciutats.
 • Eix 6: Transversalització de l’alimentació sostenible en programes i polítiques municipals: Un altre dels efectes visibles que la capitalitat ha de tenir a la ciutat serà la incorporació dels criteris de l’alimentació sostenible en totes les àrees de l’administració municipal que treballen temes sobre alimentació.
Impuls de la Carta alimentària

La Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona és un instrument impulsat pel Pla estratègic metropolità en un procés de tres anys en què han participat més de cent actors del sector alimentari.

D’una banda, ha de servir per impulsar i coordinar el desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana, i, de l’altra, ha de facilitar la transició cap a un model de més sobirania alimentària i enfortir la resiliència d’un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable. A més, ha d’integrar la mirada metropolitana en les polítiques alimentàries en general i també en el projecte Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, en particular?.

Barcelona es va adherir a la carta al setembre i ara s’hi promou l’adhesió dels municipis metropolitans per aquest 2021

Estratègia de Política Alimentària amb horitzó 2030 i Carta Alimentària de la Regió Metropolitana

La construcció d’una Estratègia de Política Alimentària amb horitzó 2030 serà un dels grans eixos vertebradors de la Capital Mundial d’Alimentació Sostenible de Barcelona. L’Estratègia s’anirà construint al llarg de l’any i acabarà constituint el full de ruta que seguirà la metròpoli de Barcelona amb la indicació dels àmbits clau de les polítiques alimentàries i els objectius que s’han d’assolir per anar canviant la cultura de l’alimentació a casa nostra.

L’elaboració de l’Estratègia té com a punt de partida la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona (CARM), en la que han participat més de 100 actors i a la que es vol promoure l’adhesió dels municipis metropolitans, i inclourà l’activació d’un Consell Alimentari en el marc de l’estratègia alimentària 2030.

La CARM és un instrument clau de posicionament compartit i de coordinació estratègica per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana. Més de 100 actors han participat durant més de 2 anys per obtenir aquest document. D’aquesta manera s’ha establert un marc de treball comú per facilitar espais de participació, acció i estratègia per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana amb la participació de les administracions públiques, el sector productiu, el món acadèmic, la ciutadania i organitzacions ciutadanes, i els mitjans de comunicació. En aquest sentit el passat plenari municipal la va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals visibilitzant un suport polític transversal a aquesta temàtica i a l’enfocament que marca la Carta.

La Carta facilita la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada, defensa un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic i prioritza l’equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món postpandèmia. En aquest sentit, vol ser palanca per a què s’impulsin projectes i iniciatives que afavoreixin el canvi de model alimentari i per a què es coordinin tots els que ja existeixen, com poden ser espais i parcs agraris, xarxa de centres d’intercanvi aliments de proximitat, prevenció del malbaratament a menjadors escolars o Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada.

Així, el document integra la mirada metropolitana en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 promovent el desenvolupament per part dels municipis adherits d’una Estratègia Alimentària Municipal, incorporant esdeveniments en els diferents municipis de la regió dins el programa de la capitalitat, organitzant esdeveniments a cada municipi durant la Setmana de l’Alimentació Sostenible, o desenvolupant projectes municipals alineats amb la CARM i el Pacte de Milà.
 


Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, aquest 2021, a més de ser la seu de la cimera global de ciutats del Pacte de Milà, Barcelona vol acollir i donar suport a una sèrie d'esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l'entorn metropolità, en els quals l'alimentació sostenible, justa i sana sigui el principal element vertebrador, desplegarà polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit i construirà una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030. Així, al programa d'activitats previstes durant l'any de la capitalitat també hi destaca la celebració de la Setmana de l'Alimentació Sostenible, al mes d'octubre, que s'adreçarà a la ciutadania, el Congrés Europeu d'Agroecologia, al juny, o l'Aplec Estatal d'Horts Urbans, a la tardor. També s'introduirà la perspectiva de l'alimentació sostenible en esdeveniments alimentaris que ja tenen tradició a la ciutat, com el Mercat de Mercats, el Festival de Sopes del Món, la BCN Food Week Design o esdeveniments culturals com les Festes de la Mercè o la Biennal de Ciència del 2021. La ciutat vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d'escala en la vida quotidiana de la ciutadania quant a l'alimentació sostenible, treballar perquè la capital alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins i barcelonines Com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible, aquest 2021, a més de ser la seu de la cimera global de ciutats del Pacte de Milà, Barcelona vol acollir i donar suport a una sèrie d'esdeveniments i iniciatives, tant a la ciutat com a l'entorn metropolità, en els quals l'alimentació sostenible, justa i sana sigui el principal element vertebrador, desplegarà polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit i construirà una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030. Així, al programa d'activitats previstes durant l'any de la capitalitat també hi destaca la celebració de la Setmana de l'Alimentació Sostenible, al mes d'octubre, que s'adreçarà a la ciutadania, el Congrés Europeu d'Agroecologia, al juny, o l'Aplec Estatal d'Horts Urbans, a la tardor. També s'introduirà la perspectiva de l'alimentació sostenible en esdeveniments alimentaris que ja tenen tradició a la ciutat, com el Mercat de Mercats, el Festival de Sopes del Món, la BCN Food Week Design o esdeveniments culturals com les Festes de la Mercè o la Biennal de Ciència del 2021. La ciutat vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d'escala en la vida quotidiana de la ciutadania quant a l'alimentació sostenible, treballar perquè la capital alimentària comporti una evolució en els hàbits de consum dels barcelonins i barcelonines L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau va presentar la ciutat com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible pel 2021 a principis del passat mes de desembre. La Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible ha d'impulsar Barcelona com a metròpoli referent tant en aquest àmbit com en donar resposta a l'emergència climàtica i a les possibles emergències alimentàries que puguin tornar a aparèixer fruït, entre altres, dels riscos globals. Per aconseguir aquesta tasca continuada al llarg dels mesos la norantena de polítiques i projectes alimentaris locals giraran al voltant de diferents eixos com les dietes saludables i sostenibles i el dret a l'alimentació sostenible per a tota la ciutadania, la promoció de l'alimentació ecològica, de proximitat, i de circuits curts, la transició agroecològica a la ciutat, o la transversalització de l'alimentació sostenible en programes i polítiques municipals, entre d'altres L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau va presentar la ciutat com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible pel 2021 a principis del passat mes de desembre. La Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible ha d'impulsar Barcelona com a metròpoli referent tant en aquest àmbit com en donar resposta a l'emergència climàtica i a les possibles emergències alimentàries que puguin tornar a aparèixer fruït, entre altres, dels riscos globals. Per aconseguir aquesta tasca continuada al llarg dels mesos la norantena de polítiques i projectes alimentaris locals giraran al voltant de diferents eixos com les dietes saludables i sostenibles i el dret a l'alimentació sostenible per a tota la ciutadania, la promoció de l'alimentació ecològica, de proximitat, i de circuits curts, la transició agroecològica a la ciutat, o la transversalització de l'alimentació sostenible en programes i polítiques municipals, entre d'altres Entre el 19 i el 21 d'Octubre de 2021, Barcelona acollirà el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. El tema central d'aquest Fòrum Global pivotarà específicament sobre el nexe entre alimentació i emergència climàtica. El conjunt del sistema agroalimentari actual és responsable d'entre el 21% i el 37% de les emissions globals amb efecte hivernacle. Amb aquests percentatges, qualsevol acció que vulgui ser efectiva per combatre l'emergència climàtica passa necessàriament per una transformació del nostre sistema alimentari. En aquest Fòrum hi participaran 210 ciutats de tot el món i serà la primera trobada internacional de ciutats sobre alimentació després de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19, i pocs dies abans de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Glasgow, al Regne Unit, entre l'1 i el 12 de novembre de 2021 Entre el 19 i el 21 d'Octubre de 2021, Barcelona acollirà el 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. El tema central d'aquest Fòrum Global pivotarà específicament sobre el nexe entre alimentació i emergència climàtica. El conjunt del sistema agroalimentari actual és responsable d'entre el 21% i el 37% de les emissions globals amb efecte hivernacle. Amb aquests percentatges, qualsevol acció que vulgui ser efectiva per combatre l'emergència climàtica passa necessàriament per una transformació del nostre sistema alimentari. En aquest Fòrum hi participaran 210 ciutats de tot el món i serà la primera trobada internacional de ciutats sobre alimentació després de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19, i pocs dies abans de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Glasgow, al Regne Unit, entre l'1 i el 12 de novembre de 2021

Enllaços

Web de Barcelona, Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Video promocional de Barcelona com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona, Capital Europea del Bosc el 2022

Informació relacionada

Dilluns, 17 de desembre del 2018
Barcelona, capital europea de la mobilitat urbana
Dijous, 13 de febrer del 2014
Barcelona, premi Biosphere pel seu model de turisme
Dilluns, 16 de novembre del 2009
L'Ajuntament de Barcelona vol que els aparcaments d'edificis nous estiguin preparats per als vehicles elèctrics
Dimecres, 4 de novembre del 2009
Barcelona, una oportunitat
Dimecres, 4 de novembre del 2009
La Cimera de Barcelona arriba a la tercera jornada sense compromisos
Dimarts, 27 d'octubre del 2009
Barcelona acull la conferència sobre Canvi Climàtic prèvia a la Cimera de Copenhaguen