Dilluns, 27 de febrer del 2023Arrenca el Mobile World Congress a Barcelona. Entre d'altres demostracions, es presenta Bioo Panel, que crea electricitat a través de la naturaAmb el lema i el focus posat en l'intel·ligència artifical i la seva connexió amb les persones, el Mobile World Congress obre portes aquest dilluns a Barcelona.i es podrà visitar fins el dijous 2 de març, dia en que començarà també a Barcelona el Mobile Social Congress, un esdeveniment alternatiu que es ve fent des del 2016 i que proposa una altra mirada als i dels mòbils, de la tecnologia que els envolta i de tota la industria extractiva i consumista que suposa.Aquesta edició del MWC, que aplega més de 2000 expositors entre els que hi ha més de 300 empreses i startups catalanes, arriba després de dos anys de limitacions per la pandèmia i tot apunta que el saló recuperarà la total normalitat tant pel que fa a afluència d'expositors i visitants com a la repercussió econòmica que tindrà l'esdeveniment a la ciutat de Barcelona. En el marc del Mobile, l'empresa Bioo presentarà Bioo Panel,capaç de crear electricitat a través de la natura, l'interruptor biològic Bioo Switch i el primer edifici biotecnològic de Barcelona.
Eintre els expositors hi ha operadors mòbils, fabricants de dispositius, proveïdors de tecnologia i creadors i venedors de contingut, que s'apleguen al recinte de La Fira de Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat. S'espera que visitin el saló del MWC unes 80000 persones.
Dilluns, 27 de febrer del 2023Coinidint amb l'inici del Mobile World Congress, Setem i Scientist Rebellion fan una performance reivindicativa a les portes del MWCUna vintena d'activistes de Setem i Scientist Rebellion fan una acció reivindicativa a les portes del MWC. L'acció ha consistit en una performance denunciant la vulneració de drets en totes les baules de la cadena de producció dels mòbils, des de la manera d'extracció de minerals, no només per la indústria electrònica, sinó també per a la producció de tecologia relacionada amb la transició energètica. El liti i el coltan són dos minerals necessaris tant per una indústria com per l'altra. L'acció ha conclòs amb la lectura d'un manifest en anglès, català i castellà ..Amb aquesta performance es vol mostar la cara més oculta del sector electrònic, aixà com incidir en la necessitat d'activar una tecnologia justa i sostenible.i s'ha volgut reivindicar la necessitat d'activar una tecnologia més justa i sostenible. l etem és l'entitat organitzadora del Mobile Social Congress, que enguany tindrà lloc del 2 al 4 de març al Pati Manning i al Convent de Sant AgustÃ, i que te l'objectiu de generar una reflexió sobre els impactes del sector tecnològic, silenciats en el MWC. de Barcelona
Diumenge, 26 de febrer del 2023Més de 4.000 persones i una vintena de tractors es manifesten contra el projecte del Quart CinturóManifestants de diferents indrets del Vallès i de Catalunya 'han concentrat aquest migdia a Sabadell per mostrar la seva preocupació i el seu rebuig per la recuperació per part de la Generalitat del projecte del Quart Cinturó amb la fase anomenada Ronda Nord dins el pla de mobilitat del Vallès, una de les condicions que el PSC va posar al Govern d'ERC per permetre l'aprovació dels pressupostos de Catalunya. Els més de 4000 manifestants han vingut des dels dos vallesos en 6 columnes que han confluït a la plaça de la Creu Alta de Sabadell a les 12h del migdia i des d'allà s'han desplaçat fins a la plaça de l'Àngel. La marxa, que ocupava gairebé mig quilòmetre, ha inclòs una vintena de tractors vinguts del Vallès Oriental, i gegants i capgrossos que s'han sumat a la reivindicació festiva. La manifestació ha conclòs cap a les 2 del migdia amb la lectura del manifest i l'actuació del músic Joan Garriga.
Dijous, 23 de febrer del 2023Posar plaques solars en espais urbans i a la xarxa vià ria permetria cobrir les necessitats d'energia elèctrica actuals i futures Dos estudis pioners a Catalunya demostren que amb la instal·lació de parcs fotovoltaics en espais antropitzats de zones urbanes, industrials i a la xarxa vià ria, permetria cobrir les necessitats d'energia elèctrica d'ara i futures. Davant d'aquestes dades la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa demana al govern de la Generalitat que compleixi amb el que estableix la Llei del Canvi Climà tic prioritzant la implantació de macrocentrals fotovoltaiques en aquests espais antropitzats
Dijous, 23 de febrer del 2023El Govern català impulsa una plataforma eòlica marina al golf de RosesEl projecte, que porta el nom de plataforma d'Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT) i que es canalitzarà a través de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), consisteix en la construcció d'una plataforma flotant a la mar Mediterrà nia, que aniria situada a la Bahia de Roses, i serviria de laboratori tant per a activitats energètiques en l'à mbit marÃ, amb especial atenció a l'energia eòlica flotant, com per a l'estudi de la seva interacció amb l'entorn i també del canvi climà tic a la mar Mediterrà nia. Segons el Govern, amb aquest equipament es pretén facilitar i promoure la investigació en totes les fases del desenvolupament d'un sistema d'energia eòlica marina flotant i d'altres tecnologies energètiques renovables en el medi marÃ, i també la formació d'investigadors i professionals vinculats a aquests à mbits.
Dimarts, 21 de febrer del 2023La Fira Internacional d'Energia i Medi Ambient GENERA ha arrencat aquest dimarts a MadridEl recinte firal d'Ifema a Madrid acull aquest dimarts 21 i el dijous 23 de febrer una nova edició de GENERA, la Fira Internacional d'Energia i Medi Ambient i que enguany arriba a la seva 26ena edició. L'oferta de GENERA està adreçada a un ampli col·lectiu de professionals de consultories, enginyeries, construcció, comerç; Usuaris industrials denergia; Fabricants i distribuïdors d'equips; Instal·ladors i empreses de manteniment; Promotors de projectes energètics; Universitats i centres de recerca; Prescriptors i promotors immobiliaris; Administracions Públiques i, en general, tots els professionals relacionats amb el món de l'eficiència energètica i les energies renovables en el compromÃs cap a la neutralitat climà tica. En el marc de la Fira, Ifema acull també la Conferència Internacional d'Energies Renovables SPIREC, coorganitzada per un govern nacional i per la Xarxa de PolÃtiques d'Energia Renovable pel segle XXI (REN21) que va començar ahir dilluns la seva primera conferència després de la pandèmia.
Dissabte, 18 de febrer del 2023Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona estudien a l'Antà rtida el paper dels aerosols marins en la regulació del clima globalL´Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), amb finançament de l´Agència Estatal de Recerca, serà l´encarregat de liderar el projecte internacional Polar-Change. En concret, l'equip se centrarà en l'estudi de les fonts, la composició i la dinà mica dels aerosols marins als entorns antà rtics amb l'objectiu de relacionar els processos d'emissió d'aquests aerosols amb els microorganismes marins polars que habiten a l'oceà i al gel. L'expedició recorrera fins al 21 de març l'Antà rtida amb l'objectiu d'aprofundir en l'estudi del paper dels aerosols marins en la regulació del clima de la Terra. En total, participaran a l'expedició, que es realitzarà a bord del vaixell oceanogrà fic Hespérides, una trentena d'investigadores i investigadors de 14 nacionalitats diferents provinents de 4 continents.
Els resultats d'aquesta expedició, integrada per un equip multidisciplinari de quÃmics, fÃsics, biòlegs i una gran varietat de tecnòlegs, serviran per obtenir una imatge global de les interaccions entre l'oceà , el gel i l'atmosfera al voltant de l'Antà rtida. s'espera que contribueixin a millorar els models climà tics en què es basen les prediccions del clima polar.
Divendres, 17 de febrer del 2023Catalunya te més de 33000 hectà rees d'espais ja degradats o antropitzats que podrien acollir plaques fotovoltaiques sense impacte ambientalLa Xarxa per a una Transició Energètica Justa a Catalunya i les entitats que l'integren fa mesos que lluiten per evitar
que es construeixin grans plantes fotovoltaiques i eòliques en zones
boscoses i terrenys agrÃcoles pel seu impacte ambiental. Proposen que
l'energia renovable que necessita Catalunya, en concret la fotovoltaica,
es produeixi en zones ja degradades com ara antics abocadors,
pedreres, mitgeres de les autopistes, zones mineres o infraestructures
lineals com canals i en espais antropitzats -alterats per l'acció humana-
, com les teulades de zones densament poblades.
La petició, adreçada directament al Govern de la Generalitat, es basa
en l'informe "Renovables sostenibles: fotovoltaica. Aproximación al
potencial fotovoltaico en España con mÃnimos impactos en la
biodiversidad territorial y que beneficia a la ciutadania", elaborat per
l'Observatori de la Sostenibilitat per encà rrec d'Aliente.
Divendres, 17 de febrer del 2023Els ecosistemes marins a l'Antà rtida, ameçatas per l'mpacte humà i els perills naturals, són decisius per l'equilibri ecològic del planetaContribuir a millorar el coneixement sobre la biologia i l'ecologia marines dels ecosistemes extrems de l'Antà rtida, que estan sent amenaçats cada cop més per l'impacte del canvi global, però que a la vegada són tan decisius en l'equilibri ecològic de tot el planeta, és l'objectiu principal del Projecte Challenge de la Universitat de Barcelona que està realitzant la seva segona campanya a l'Antà rtida.
La penÃnsula Antà rtica -des de l'illa Adelaida fins a la badia Esperança- les illes Shetland del Sud i l'illa Elefant és la regió marina d'estudi d'aquesta segona campanya cientÃfica Challenge, iniciada el mes de gener i dirigida per la catedrà tica Conxita Àvila, de la Facultat de Biologia i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona. La de la UB no és la única expedició que es fa a l'Antà rtida en aquests mesos. Precisament aquest febrer en surt una altra, la Campanya Polar Change, liderada des de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC amb l'investigador Manuel Dall'Osto a.l capdavant
Dijous, 16 de febrer del 2023 La Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible arrenca avui al recinte firal El Sucre de Vic La ciutat de Vic acull aquests dies la segons edició Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible, la FECS, concretament entre el 16, 17 i 18 de febrer. La mostra, que es celebra al recinte firal El Sucre de la capital d'Osona, reuneix els sectors de la bioconstrucció, l'autoconsum elèctric i la bioenergia. A més de l'à rea expositiva i comercial, la fira compta amb jornades tècniques i activitats divulgatives. En el marc de la fira FECS també tindrà lloc la 1a Trobada d'artesans i artesanes de la bioconstrucció i l'autoconstrucció. Com activitats paral·leles i a més de les jornades tècniques i les ponències que inclou la FESC, el recinte firal acollirà tres exposicions relacionades amb la bioarquitectura com ExpoTerra, de Miquel Escobar de Bioarkiteco.com; Terra Award, que va rebre el 1r Premi Mundial d'Arquitectura Contemporà nia amb terra crua; i TerraFibra, finalista del premi internacional TerraFibra'21.