Dimecres, 1 de febrer del 2023La Campanya Contra el Quart Cinturó anuncia una gran manifestació pel diumenge 26 de febrerDesprés que divendres passat es celebressin concentracions a les tres capitals vallessanes (Sabadell, Terrassa i Granollers) en contra del Quart Cinturó arran de l'anunci fet pel president Aragonès de cedir a la proposta del PSC per tal de desbloquekar la negociació dels pressupostos i que aquest dilluns es reunissin a Sabadell gairebé un centenar de representants d'entitats i grups polítics contraris a la represa del projecte del Quart Cinturó, aquest dimecres la Campanya Contra el Quart Cinturó ha anunciat la convocatòria d'una gran manifestació a Sabadell el proper diumenge 26 de febrer. L'anunci, que compta amb el suport del centenar d'entitats que integren la Campanya Contra el Quart Cinturó, però també de formacions polítiques com la CUP i d'altres entitats del territori, arriba el mateix dia que el govern català ha anunciat l'acord d'ERC amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos. Justament, la CCQC també ha anunciat que demanarà una reunió amb el president Aragonès a més d'iniciar actuacions administratives i jurídiques per evitar la construcció del Quart Cinturó.
Dissabte, 28 de gener del 2023En el dia Mundial de la Reducció d'Emissions de CO2 donem consells per reduir les emissions i expliquem assajos tecnològics de descarbonització Emmarcat dins del concepte de química sostenible, el projecte europeu SunCoChem, coordinat per Eurecat, desenvolupa un reactor per fabricar productes químics a partir d'energies renovables a partir del CO2 recuperat de la mateixa indústria química i amb l'ajuda d'energia solar. La innovació de SunCoChem, que està basada en el disseny d'un dispositiu autosuficient per a la captura i conversió de CO2 en una sola unitat, permetrà rebaixar costos, reduir emissions de CO2 i millorar l'eficiència de conversió d'energia de la llum solar per a la creació de substàncies químiques. Juntament amb aquesta informació us donem alguns consells per a reduir les emissions de CO2 i l'escalfament global.
Divendres, 27 de gener del 2023Mobilitzacions aquest divendres a Granollers, Sabadell i Terrassa contra el IV CinturóDesprés que el president Pere Aragonès anunciés aquest dijous que ERC acceptava la proposta del PSC de construir la B-40 o IV Cinturó del Vallès per tal de desbloquejar la negociació dels pressupostos de la Generalitat, aquest divendres han sorgit diverses concentracions i mobilitzacions a les tres capitals vallessanes: Granollers, Sabadell i Terrassa. Tot i que les concentracions no han estat convocades per la Plataforma contra el IV Cinturó, aquesta entitat, que ha emès un comunicat explicant el seu posicionament, celebra que hagin sortit aquestes convocatòries.
Dijous, 26 de gener del 2023Un Quart Cinturó Ferroviari i la gestió de la xarxa viària existent continuen sent les reivindicacions de la Campanya Contra el Quart CinturóLa campanya contra el Quart Cinturó complia 30 anys el passat mes de maig. Amb motiu d'aquesta efemèride i, sobretot perquè la lluita continua viva ja que el problema continua sense resoldre's, la Plataforma contra el Quart Cinturó, també anomenada B-40, va organitzar aleshores un n debat sobre mobilitat, energia, canvi climàtic i salut. Un acte que va anar acompanyat d'una exposició per recordar la lluita de l'entitat durant aquests 30 anys i la presentació del nou logo i del nou lema que des aleshores és «Quart Cinturó o vida» prenen el relleu al lema vigent fins el 2022 que era «Quitrà o vida», Avui que el Quart Cinturó torna a ser noticia perquè precisament s'ha convertit en l'escull per a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat ja que el PSC exigeix al govern que enllesteixi la B-40 si vol els seus vots, us recordem el contingut d'aquell acte, les reivindicacions dels grup ecologistes al llarg de tots aquests anys i les propostes i camins alternatius que presenten en un moment en que la necessària i urgent reducció de les emissions que imposa l'emergència climàtica apunta cap a una mobilitat més sostenible fpra de les carreteres.
Dimarts, 24 de gener del 2023Els micropobles ja no són tan micro. L'entitat s'obre a aplegar municipis de fins a 1000 habitantsL'Associació de Micropobles de Catalunya s'ha obert als municipis de fins a 1.000 habitants i ha assolit la xifra de 230 associats. Al llarg d'aquest 2022, l'associació ha impulsat diferents projectes entre els que destaca la posada en marxa d'Oportunitat500 i la feina feta amb l'estatut de municipis rurals per a millorar les capacitats de prestar serveis als habitants dels micropobles i s'ha col·laborat en el desplegament de l'Agenda Rural. Finalment, aquest gener l'associació ha entrat a formar part de la Mancomunitat Cultural. L'Associació de Micropobles de Catalunya (MdC) és una organització sense afany de lucre, formada per ajuntaments de municipis de menys de 1.000 habitants i per les quatre diputacions catalanes. La voluntat de l'associació és donar veu a aquests ajuntaments i contribuir a millorar la seva capacitat de gestió i la qualitat de vida de les persones que hi viuen.
Dissabte, 21 de gener del 2023Darrer cap de setmana per visitar Toquem Fusta al Museu del Disseny de Barcelona, una exposició que reivindica la fusta com a material clau L'exposició "Toquem fusta" es pot visitar fins aquest diumenge 22 de gener al Museu del Disseny de Barcelona com a part integrant de la conferència anual de l'Institut Forestal Europeu, organisme que va designar Barcelona com a Capital Europea del Bosc aquest any 2022. Darrera d'aquest projecte que posa el focus en la fusta i el paper clau que ha tingut -i te- com a material clau al servei de l'evolució cultural humana i que es mostra a través de l'exposició i del llibre hi trobem el doctor en Ciències Ambientals Martí Boada i la fins fa poc directora del Museu del Disseny Pilar Vélez que han dirigit el projecte i comissarien l'exposició.
Dijous, 19 de gener del 2023Neix el Clúster de residus de Catalunya amb voluntat d'agrupar empreses del sector de la gestió de residus, en el que és clau l'economia circularEl nou clúster, que neix per impulsar un sector que aplega gairebé 700 empreses que facturen 10.000 milions d'euros i dóna feina a 41.000 persones, agruparà el conjunt d'empreses del sector de la gestió de residus i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya incloent-hi tota la cadena de valor. Això implica anar des de l'origen del residu, passant per la seva gestió (recollida, classificació, tractament i valorització) i arribar fins al seu final de cicle de vida o al client final de la matèria prima secundària. Es tracta d'un sector que està en constant transformació, que afronta nous desafiaments i on és clau l'economia circular. El nou ens es crea per impulsar la competitivitat de les empreses del sector, potenciar-ne la internacionalització i fomentar la innovació i l'R+D en aquest àmbit i neix impulsat per l'agència ACCIÓ, del Departament d'Empresa i Treball, i pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l'Agència de Residus de Catalunya.
Dijous, 19 de gener del 2023Comença a caminar la Xarxa d'Oficines Comarcals de Transició Energètica amb l'objectiu de fer arribar la transformació verda a tot CatalunyaLes oficines comarcals de transició energètica tenen com a principal missió articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democràtic cap al qual avança Catalunya. Per això, les seves principals tasques són aportar coneixement tècnic en l'àmbit energètic als consells comarcals per a la presa de decisions sobre energia, impulsar i difondre en cada comarca projectes vinculats a la transició energètica com ara comunitats energètiques, autoconsums compartits en l'àmbit industrial, i ajudar els consells comarcals i els ajuntaments a definir els criteris per a la implantació de projectes d'energies renovables en els seus termes municipals. Aquesta tasca es realitzarà de manera coordinada amb la Direcció General d'Energia i l'ICAEN, i s'integrarà en el Pla territorial per a la implantació de les instal·lacions d'energies renovables a Catalunya, el document que prepara el Govern per definir la distribució en el territori d?instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. L'objectiu és assolir un model en què es doni prioritat a la generació distribuïda i a l'aprofitament dels espais antropitzats, i que sigui un dels factors per aconseguir la descarbonització de la societat catalana l'any 2050.
Dissabte, 14 de gener del 2023L'any 2022 ha estat l'any més càlid registrat mai a Catalunya. A nivell mundial, els darrers 8 anys han estat els anys més càlids registrats maiL'any 2022 ha estat un any càlid sense excepció a Catalunya i la temperatura mitjana anual ha estat rècord gairebé arreu, fins i tot a les sèries centenàries dels Observatoris Ebre i Fabra. L'anomalia de temperatura de l'any supera els +1,5 °C de manera general, i a gran part del país supera el llindar dels +2 °C.
En analitzar les sèries de temperatures disponibles a Catalunya des de mitjans del s XX es constata que 2022 ha estat l'any més càlid de manera general a tot Catalunya. Els anys que ocupen la segona posició en el rànquing depenen de la zona, i són 2020, 2019, 2018, 2015, 2014, 2011, 2006 i 2003. Els quatre anys més càlids des que hi ha registres s?han donat del 2015 fins ara. A nivell mundial, segons sis importants conjunts de dades sobre temperatura d'àmbit internacional constatades per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els darrers vuit anys han estat els més càlids de què es té constància a escala mundial. A això hi ha contribuït l'augment constant de les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle i l'acumulació de calor. Aquestes dades corresponen a l'informe provisional publicat per l'OMM. L'informe final sobre l'estat del clima mundial el 2022 contindrà informació més actualitzada i es presentarà i es publicarà a l'abril, coincidint amb el Dia de la Terra.
Dimecres, 11 de gener del 2023El canvi climàtic provoca hiverns cada cop més càlids i altera els calendaris naturals de la fauna i la flora i els seus períodes de floració i reproduccióGràcies als projectes de ciència ciutadana, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha detectat i alerta de la floració prematura de plantes silvestres a Catalunya entre tres i cinc mesos abans del que és habitual, de l?observació de fileres de la processionària del pi des de principis de desembre, quan tocaria a finals de gener, i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona. El canvi climàtic, que provoca hiverns cada cop més suaus, altera els calendaris naturals de la fauna i la flora, els seus períodes de floració, reproducció o activitat.