La COP28 arrenca aquest dijous a Dubai, amb polèmica per la vinculació del seu president amb companyies petrolíferes

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP28, que serà també la primera avaluació del progrés global en l'aplicació de l'Acord de París de 2015. s'obre aquest dijous amb una nova crida per accelerar l'acció col·lectiva pel clima. La conferència, que te lloc a Dubai en principi fins el 12 de desembre, es fa en el que està essent l'any més calorós de la història de la humanitat des que hi ha registres ii en el que els impactes de la crisi climàtica causen estralls sense precedents en la vida humana i els mitjans de subsistència a tot el món.

 COP28 a Dubai, Emirats Àrabs Units (EAU), del 30 de novembre al 12 de desembre de 2023, és un moment decisiu per actuar sobre els compromisos climàtics i prevenir els pitjors impactes del canvi climàtic. Els Emirats Àrabs Units tenen la presidència de la COP28, amb el doctor Sultan Al Jaber com a president d’enguany.

La COP d’enguany marca la conclusió de l'”inventari global”, la primera avaluació del progrés global en l’aplicació de l’Acord de París de 2015. Les troballes són contundents: el món no està en camí de limitar l’augment de la temperatura a 1,5 °C a finals d’aquest segle. Reconeix que els països estan desenvolupant plans per a un futur net zero i el canvi cap a l’energia neta s’està accelerant, però deixa clar que la transició encara no és prou ràpida per limitar l’escalfament dins de les ambicions actuals.

Un report publicat recentment per l’ONU Canvi Climàtic mostra que els plans nacionals d’acció climàtica (coneguts com a contribucions determinades a nivell nacional, o ‘NDC’) reduirien col·lectivament les emissions de gasos d’efecte hivernacle fins a un 2% per sota dels nivells de 2019 per al 2030, mentre que la ciència té clar que un 43% cal una reducció.

L’inventari global ha de ser un catalitzador per a una major ambició per assolir els objectius de l’Acord de París, ja que les nacions es preparen per presentar plans nacionals d’acció climàtics revisats per al 2025. S’estableixen accions sobre com accelerar les retallades d’emissions, reforçar la resiliència als impactes climàtics i donar suport. i finançament necessaris per a la transformació.

“Més de 160 líders mundials es dirigeixen a Dubai, perquè només la cooperació entre nacions pot recuperar la humanitat en aquesta carrera. Però la COP28 no pot ser només una sessió fotogràfica. Els líders han de complir: el missatge és clar”, va dir el secretari executiu de l’ONU per al Canvi Climàtic, Simon Stiell. “I quan els líders marxen de Dubai després de la cimera d’obertura, el seu missatge als seus negociadors ha de ser igual de clar: no torneu a casa sense un acord que marcarà una diferència real”. El finançament climàtic es troba al centre d’aquesta transformació. Reomplir el Fons Verd per al Clima, duplicar els recursos financers per a l’adaptació i posar en funcionament el fons de pèrdues i danys són claus per mantenir 1,5 °C a l’abast sense deixar ningú enrere.

“La realitat és que sense que arribi molt més finançament als països en desenvolupament, una revolució de les renovables seguirà sent un miratge al desert. La COP28 ha de convertir-ho en realitat”, ha afegit Stiell.

El progrés en el finançament del clima a la COP28 serà crucial per generar confiança en altres àrees de negociació i per establir les bases per a un “Nou objectiu quantificat col·lectiu” encara més ambiciós per al finançament del clima, que s’haurà d’establir l’any vinent. També establirà les bases per a una transició justa i inclusiva cap a les energies renovables i l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils.

Davant l’augment dels conflictes i les tensions a tot el món, Stiell va destacar la necessitat d’esforços col·laboratius per combatre el canvi climàtic, una àrea en la qual les nacions poden treballar juntes de manera eficaç per garantir un futur sostenible tant per a les persones com per al planeta.

“No tenim temps que perdre. Hem de prendre mesures urgents ara per reduir les emissions. A la COP28, tots els països i totes les empreses hauran de rendir comptes, guiats per l’estrella polar de mantenir 1,5 °C a l’abast”, va dir el president de la COP28, el Dr. Sultan Al Jaber.

“Totes les parts haurien d’estar preparades per prendre una decisió amb gran ambició en resposta a l’inventari global que redueixi les emissions alhora que protegeix les persones, les vides i els mitjans de vida”, va afegir Al Jaber.

El ministre d’Afers Exteriors d’Egipte i president de la COP27, Sameh Shoukry, va dir: “És de crucial importància continuar construint sobre els assoliments anteriors, però el més important és implementar el que ja vam acordar. No podem assolir els nostres objectius comuns sense tenir tothom a bord, sobretot el Sud Global. Hem de començar a fer justícia climàtica i proporcionar les eines necessàries que ja vam acordar a Sharm el-Sheikh per finançar pèrdues i danys, inclòs l’establiment d’un fons. Un dels principals resultats que ha de sortir de la COP28 és que el fons estigui totalment operatiu i finançat”.

Esdeveniments clau de la COP28

La Cimera Mundial d’Acció Climàtica (WCAS), organitzada per Sa Altesa el xeic Mohamed bin Zayed Al Nahyan, president dels Emirats Àrabs Units, reunirà els caps d’estat o de govern els dies 1 i 2 de desembre, quan es farà la primera part del segment d’alt nivell de la COP28. també tenen lloc. Del 9 al 10 de desembre es reprendrà un segment d’alt nivell.

El WCAS ofereix als caps d’estat o de govern l’oportunitat de preparar el terreny per a la COP28, basar-se en decisions de conferències anteriors de les parts, plantejar compromisos climàtics i promoure accions coordinades per fer front al canvi climàtic.

La Presidència de la COP28 celebrarà consultes obertes sobre àrees temàtiques, convidant a aportacions de l’àmplia combinació de parts interessades que assisteixen a la conferència. Més informació a COP28 UAE Thematic Program.

COP28 significa la 28a reunió de la Conferència de les Parts (COP) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC). 

La COP28, que te lloc als Emirats Àrabs Units del 30 de novembre al 12 de desembre de 2023, té com a objectiu abordar la crisi climàtica acordant maneres de limitar l’augment de la temperatura a 1,5 °C i assolir les emissions netes zero per al 2050. Més de 70.000 delegats, inclosos els membres s’espera que hi assisteixin estats, líders empresarials, joves, científics del clima, pobles indígenes, periodistes i diversos experts i parts interessades.Sobre la CMNUCC

Amb 198 parts, la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) té una adhesió gairebé universal i és el tractat principal de l’Acord sobre el Canvi Climàtic de París de 2015

L’objectiu principal de l’Acord de París és mantenir un augment de la temperatura mitjana global aquest segle molt per sota dels 2 graus centígrads i impulsar els esforços per limitar encara més l’augment de la temperatura a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. La CMNUCC també és el tractat principal del Protocol de Kyoto de 1997. L’objectiu final de tots els acords de la CMNUCC és estabilitzar les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera a un nivell que eviti la interferència humana perillosa amb el sistema climàtic, en un període de temps que permeti que els ecosistemes s’adaptin de manera natural i permeti un desenvolupament sostenible.

Més informació

UNFCCC COP28 web: UN Climate Change Conference – United Arab Emirates | UNFCCC

COP28 web del país que l’acull: COP28 UAE – United Nations Climate Change Conference

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...