Dona el teu mòbil a la ciència, una campanya de la UPC per recuperar els metalls dels telèfons mòbils

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) duu a terme la campanya "Dona el teu mòbil a la ciència" per recollir telèfons mòbils vells. Els telèfons es destinaran al projecte de recerca Biometallum, impulsat pel grup de recerca BIOGAP, per a la recuperació dels metalls que contenen a través d'un procés biotecnològic no contaminant. La campanya, que s'ha posat en marxa aquest mes de maig, es va donar a conéixer al Mobile Social Congress d'aquest 2022.

En el marc de la campanya ‘Dona el teu mòbil a la ciència’, que la UPC desenvolupa fins al 15 de juliol, es recolliran dispositius en desús principalment dels membres de la comunitat universitària, tot i que també hi podran participar personal extern i persones visitants que vulguin col·laborar-hi. Els punts de recollida estan ubicats a les consergeries dels centres docents, així com a les biblioteques dels diferents campus de la UPC, i s’acceptaran mòbils vells, inclosa la bateria, però sense el carregador.

Els telèfons mòbils recollits es destinaran al projecte de recerca Biometallum, que impulsa el grup de recerca de Tractament Biològic de Contaminants Gasosos i Olors (BIOGAP), format per investigadors del Departament d’Enginyeria Minera, Industrial i TIC, amb seu a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (EPSEM). El nou procés biotecnològic desenvolupat pel BIOGAP permet recuperar els metalls dels aparells electrònics de manera molt més senzilla que amb els processos industrials habituals, altament costosos i contaminants. El secret: uns bacteris que es poden obtenir en espais naturals. Per dur a terme el projecte, els investigadors disposen d’una planta pilot de reciclatge a EPSEM.

El projecte, liderat per l’investigador Toni Dorado, professor de l’EPSEM, va ser guardonat amb el Premi Iniciatives al Desenvolupament Empresarial 2018 i amb el Premi a la millor patent dels Premis UPC de Valorització de la Recerca 2018 del Consell Social.

Un exemple de projecte ‘Campuslab’

La campanya està orientada a millorar el reciclatge i la recuperació de metalls dels telèfons mòbils, un repte social actual derivat de la creixent generació de residus electrònics, l’escassetat de materials crítics i la crisi climàtica. El 92% dels components dels telèfons mòbils són reutilitzables. Però, tot i això, només una petita part del gran volum d’aquests residus s’acaba reciclant. L’ús de materials reciclats té diversos avantatges: l’estalvi de despeses energètiques i recursos naturals primaris en reduir la seva demanda, així com, paral·lelament, evitar noves excavacions i donar una nova oportunitat a aquests residus. Així, la campanya busca sensibilitzar sobre la importància d’un consum responsable de la tecnologia i reduir la generació de residus electrònics.

La iniciativa, a més, és un exemple de projecte ‘campuslab’, ja que es testarà una proposta innovadora als diversos campus de la UPC a través de la participació de la comunitat, la implicació acadèmica mitjançant la recerca i la col·laboració de serveis de gestió en la seva implementació.

La informació sobre la campanya ‘Dona el teu mòbil a la ciència’ i el seu seguiment estarà disponible al web. Durant la campanya es sortejaran diversos premis: un val regal de cent euros per la llibreria Nollegiu, ofert per UPCArts, i deu lots de productes d’UPCshop per promoure hàbits més sostenibles.

El projecte “Menjamòbils” va obtenir la patent estatal el 2019

Els enginyers de la UPC de Manresa van obtenir la patent nacional per al seu projecte tecnològic per extreure metalls del mòbils amb   microorganismes. Van aconseguir, a més, amb la màxima valoració per part dels experts que n’han fet l’informe. Ara, els responsables de l’invent demanaran la patent internacional. Serà la primera vegada que un projecte nascut a l’EPSEM-UPC fa el salt a escala internacional en patents.

El projecte coordinat per Toni Dorado, enginyer Químic i doctor en Recursos Naturals i Medi Ambient, ja va rebre fa un parell de mesos una altra bona notícia. En aquella ocasió va ser la confirmació que els havien atorgat una subvenció de 100.000 euros de la Generalitat, amb un 50% de l’aportació del fons europeu Feder, per acabar de desenvolupar el prototipus durant divuit mesos que van començar a comptar el dia 1 de maig. Després,  l’hauran de validar en una indústria per fer el pas definitiu al mercat. 
 

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...