Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 15 de juny del 2011

Arrenca la campanya de prevenció d'incendis de la Diputació de Barcelona

El Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona d'aquest estiu 2011 arrenca el 15 de juny i consta de 96 rutes de vigilància, cada una d'elles dotada d'una unitat mòbil, que recorreran més de 400.000 hectàrees de boscos de la província de Barcelona, amb un dispositiu que tindrà 192 informadors, 21 operadors de comunicacions i 9 enginyers de zona, a més de comptar amb la participació també de 243 municipis i 117 ADF. En total, 343 persones i 96 vehicles tot terreny controlaran una superfície forestal de més de 400.000 hectàrees.
Tot i que la campanya arrenca el 15 de juny, des del passat 1 de juny ja es va posar en marxa el dispositiu de prevenció d'incendis de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, amb un contingent de 121 persones entre vigilants, guaites, telefonistes i coordinadors que garanteixen la qualitat del pla de prevenció d'incendis, reforcen la vigilància dels parcs i fan la detecció en punts de guaita, així com actuacions de primera intervenció. Aquest dispositiu té un abast de 89.664 hectàrees corresponents a la superfície agro-forestal de 80 municipis de 13 comarques de Barcelona. En total doncs, són 343 persones que treballaran en la campanya de prevenció d'incendis forestals de la Diputació de Barcelona. El pressupost d'enguany és de 3.000.000 d'euros, un 25% menys que l'any anterior. Això representa passar d'una inversió de 20 euros per hectàrea forestal a 15 euros/ha.

El diputat d'Espais Naturals en funcions, Josep Mayoral, que ha presentat la campanya a Súria, ha explicat com la crisi econòmica actual ha fet replantejar el dispositiu. «S'ha racionalitzat la despesa però sense perdre operativitat. Aquesta temporada hem refós els dos dispositius, el de parcs i el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI). Les unitats de vigilància entren ara en alguns parcs. S'han fet rutes més llargues i algunes s'han hagut d'anul·lar».

Tot i així, Mayoral ha comentat com tot aquest operatiu ha ajudat a minvar el risc d'incendi aquests últims anys. Els resultats de la última dècada mostren un descens de les hectàrees cremades. Segons Mayoral, «la lectura que n'hem de fer és que hi ha hagut un esforç conjunt de les institucions públiques en pressupost i mitjans, especialment l'esforç realitzat per la Diputació de Barcelona en la seva demarcació, potenciant cinc programes específics de prevenció i un suport especial a les ADF i les seves federacions. També es nota la creixent participació i conscienciació social sobre aquest problema i les millores en mitjans tècnics i científics per a la prevenció i extinció dels incendis. Cal destacar sobretot l'interès dels consistoris que incorporen, des de fa anys, una partida en els seus pressupostos dedicada a la prevenció dels incendis forestals». Mayoral ha conclòs que per continuar tenint uns estius el més tranquils possible, «hem d'empènyer tots en la mateixa direcció».

Article: MónSOStenible
Font: Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook