Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 4 de febrer del 2018

Alliberades al Delta de l'Ebre catorze tortugues marines recuperades

Les tortugues, d'entre 3 kg i 73 kg de pes, van quedar atrapades accidentalment per xarxes de pesca a la zona de Sant Carles de la Ràpita entre els mesos d'octubre i desembre, i gràcies a l'avís dels pescadors van poder ser rescatades i traslladades immediatament al centre de recuperació per al seu diagnòstic i tractament. Aquestes tortugues es troben entre les 26 que han pogut ser rescatades amb èxit el 2017 a tot Catalunya, i de les quals se n'han pogut alliberar 20. Les altres continuen en tractament i s'espera que puguin tornar al mar aviat.
 -  -  <br />  <br />
 

L'alliberament representa un èxit del programa que la Generalitat impulsa per implicar aquest col·lectiu en la recuperació d'aquesta espècie vulnerable, al qual ja s'hi ha sumat més de 9 barques d'arrossegament


La Generalitat, mitjançant la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació conjuntament amb la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM), han alliberat avui a la barra del Trabucador de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), catorze tortugues babaues (Caretta caretta) que han estat recuperades per la Fundació CRAM, amb el finançament del programa Pleamar de la Fundación Biodiversidad. La Generalitat encarrega aquesta tasca a la Fundació CRAM en virtut del conveni de col·laboració vigent entre ambdues parts.

 -  -  <br />  <br />
 
 
Aquestes tortugues es troben entre les 26 que han pogut ser rescatades amb èxit el 2017 a tot Catalunya, i de les quals se n'han pogut alliberar 20. Les altres continuen en tractament i s'espera que puguin tornar al mar aviat


Aquestes xifres evidencien els bons resultats del programa que la Generalitat impulsa per sensibilitzar i implicar els pescadors en el rescat d'aquesta espècie vulnerable. Concretament, des de l'abril, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació tenen en marxa aquest projecte per a la sensibilització i col·laboració amb aquest col·lectiu en l'àmbit del Delta de l'Ebre. Aquesta zona del nostre litoral presenta una concentració elevada de tortugues babaues passat l'estiu, degut a la calidesa de les seves aigües, i és on es capturen accidentalment més animals. Fruit d'aquest treball conjunt, el 2017 han estat 9 els vaixells que han recollit alguna tortuga i n'han donat l'avís.

El tractament d'aquests animals capturats accidentalment a molta profunditat és clau a l'hora de contribuir a la seva supervivència. I és que poden patir un accident de descompressió en recollir les xarxes fins a la superfície, la qual cosa pot arribar a ser letal sense l'atenció clínica adequada. Malgrat a simple vista sembli que la tortuga està bé, si ha resultat afectada internament i no rep tractament, podria morir al cap d'unes hores o dies d'haver estat retornada al mar.

El programa pretén recollir al més aviat possible els exemplars capturats i traslladar-los al centre de recuperació de la Fundació CRAM, al Prat del Llobregat, per valorar-ne l'estat de salut i, si s'escau, sotmetre'ls al tractament per revertir la descompressió (mitjançant una cambra específica per a tortugues) i rehabilitar-los posteriorment.

Així, la Generalitat vol incentivar a confraries de pescadors de tot el litoral català perquè s'hi impliquin, atès que la seva col·laboració i participació és bàsica per a la conservació de la fauna marina protegida, en general, i de les tortugues marines en particular.

L'alliberament de les tortugues ha comptat amb la presència dels pescadors de la Confraria Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i les seves famílies, que han participat en el retorn al seu hàbitat de les tortugues que havien capturat accidentalment

També hi han participat tècnics i voluntaris de la Fundació CRAM, i personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Parc Natural del Delta de l'Ebre i del Cos d'Agents Rurals.

La Caretta caretta és una espècie vulnerable que funciona com un important bioindicador de la qualitat del medi marí. És l'espècie principal de tortuga a la Mediterrània, on cria sobretot al sud i oest. És carnívora, i s'alimenta de mol·luscs, crustacis, peixos, meduses, principalment. Durant l'estiu, les femelles retornen a dipositar els seus ous a prop de la mateixa platja on havien desclòs. Per protegir i conservar l'espècie, la Generalitat té en marxa una campanya de sensibilització ciutadana, que, davant la descoberta d'una posta, demana alertar al 112 i no destorbar l'animal.
Article: MónSOStenible
Font: TES

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook