Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 13 de febrer del 2012

S'acaba l'onada de fred siberià, però alerta per neu a les comarques del nord de Catalunya

Les comarques afectades pel risc de nevades són: Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Osona, Garrotxa, Selva, Gironès, Baix Empordà, Pla de l'Estany i l'Alt Empordà. Pel que fa a l'onada de fred siberià que ha afectat Catalunya els darrers dies, s'acaba i arriba una lleugera recuperació de temperatures durant el dia. Les nits continuaran amb temperatures extremes de fred.
 -  - alzinar.com <br />  <br />

Autoria: alzinar.com
 
 
El Departament d'Interior ha posat en alerta els consells comarcals del nord de Catalunya per la possibilitat que es produeixin nevades a partir de la propera matinada i aquestes poguessin afectar a la mobilitat.

Tot i que el Pla de protecció per nevades Neucat es troba en fase d'Alerta i no d'Emergència, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat insisteix als ens locals (consells comarcals i municipis) que estiguin molt atents davant l'evolució de les previsions meteorològiques. L'alerta del pla Neucat ha estat activada aquest migdia per la DGPC arran dels dos avisos (de nivell 1 i de nivell 2 -el màxim-) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i les afectacions que se'n poden derivar, a partir d'aquesta matinada i demà al matí. Es preveuen nevades importants a la vessant nord del Pirineu que s'aniran desplaçant cap el nord-est de Catalunya al llarg del dia fins que tornin a quedar, cap al vespre, concentrades de nou a la part nord-oest del Pirineu.

Les comarques afectades pel risc de nevades són: Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Osona, Garrotxa, Selva, Gironès, Baix Empordà, Pla de l'Estany i l'Alt Empordà.

Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, la DGPC ha fet arribar l'avís d'aquesta situació als Consells Comarcals de les zones afectades per la previsió adversa, als Ajuntaments, i als organismes, empreses de referència en la gestió d'emergències vinculades a les nevades (benzineres, distribuïdores d'energia, transportistes, etc.). En el cas dels ens locals, es demana que facin seguiment de la situació, la previsió meteorològica, així com de les comunicacions que se'ls pugui fer arribar des de la DGPC.

La previsió indica que la propera matinada s'intensificarà el risc de nevades des de les comarques de l'extrem nord-oest, estenent-se cap a l'est, arribant a la costa i prelitoral de Girona. A partir de la tarda de demà, la previsió indica que les precipitacions de neu es retiren de l'est, mantenint-se només al nord-oest. Cal recordar que la possibilitat que nevi a les comarques de l'est és menor que el risc de precipitacions a la Vall d'Aran i comarques veïnes.

L'avís de Nivell 2 que afecta sobre tot la Vall d'Aran i en menor mesura el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, des de les 19.00 hores d'avui fins les 07.00 de demà, indica que es poden acumular gruixos de neu superiors als 20 cm a cotes superiors a 600 m i que a partir dels 1.500 m. poden arribar als 40 cm i en el que es pot donar el fenomen del torb.

L'avís de Nivell 1 es dóna per acumulacions de gruixos superiors als 2 cm a cotes superiors als 400 m. Les nevades, a partir de demà al matí, s'aniran desplaçant cap a l'est de Catalunya. A l'extrem nord-est de Catalunya les precipitacions seran en forma de ruixats dispersos i la cota de neu pot baixar puntualment fins als 200 m. Al Pirineu seran febles i intermitents i es podrà produir el fenomen del torb. Al vessant nord de la serralada la nevada serà continuada i moderada.

Recordem que en cas de haver de realitzar desplaçaments en vehicle per aquestes comarques, cal informar-se de la situació meteorològica, portar cadenes i roba d'abric.

Com l'episodi de risc de nevades coincideix amb una intensificació de l'episodi de fred molt intens a tot el país, que pot provocar temperatures mínimes molt baixes, es recorda la necessitat de que, en cas que preveieu que pot glaçar allà on visqueu, deixeu un rajolí en una aixeta per evitar que les canonades es glacin i rebentin
Article: MónSOStenible
Font: Dep. Interior

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook