Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 3 de maig del 2011

Setmana de la Terra a Abrera

Abrera la Setmana de la Terra, un conjunt d´activitats destinades a augmentar el coneixement i la sensibilització de la població en general i dels escolars respecte al medi ambient i que enguany ha tingut com a tema central els boscos. Durant una setmana s´han organitzat activitats com exposicions, activitats sobre el medi ambient a les escoles, tallers educatius, activitats lúdiques i baixada amb barques pel riu Llobregat i una jornada oberta d´observació i anellament d´ocells.
Del 26 al 30 d´abril ha tingut lloc a Abrera la Setmana de la Terra

Enguany s'ha detectat un gran nombre d'ocells, especialment aquàtics (martinets blancs, ànecs silvestres, bernats pescaires i ocells limícoles), la qual cosa indica un efecte positiu de les mesures de protecció de l'entorn del riu Llobregat que s'han portat a terme en els darrers anys (per exemple: la creació de la ZEPA-LIC, la tasques de restauració mediambientals -retirada d'abocaments incontrolats arrossegats per les riades, etc.- i de custodia permanent del territori ... Els participants han rebut informació dels projectes de recerca i de custòdia que es porten a terme a l'entorn del riu directament de l'Ajuntament i de les entitats participants (SEO/BirdLife, Projecte Rius, ANDA).

Des de l´any 2003 i en el marc de col•laboració amb l´Ajuntament, SEO/BirdLife realitza el seguiment dels ocells del riu Llobregat al seu pas pel municipi dins del programa de la Setmana de la Terra. La sessió d´anellament és oberta al públic i enguany s´han posar anelles a 56 ocells, entre els quals destaquen un picot garser gros (Dendrocopos major), una espècie habitual al bosc de ribera però que no es captura fàcilment a les sessions d´anellament; un exemplar de picot verd (Picus viridis); o un corriol petit (Charadrius dubius), espècie de la qual en trobem diversos exemplars al llarg d´aquest tram del riu Llobregat. En aquesta sessió també es van anellar espècies migradores, que passen l´hivern a Àfrica i que ara ja han tornat per a criar a les nostres terres, com és el cas del rossinyol (Luscinia megarhynchos) o del mastegatatxes (Ficedula hypoleuca).
L´activitat de baixada en barca pel riu Llobregat és una de les activitats més atractives pels participants a la Setmana de la Terra. Aquesta baixada permet observar el riu des d´una perspectiva diferent i, si es baixa en silenci i amb atenció, es poden observar els ocells ben de prop. A més d´identificar pel cant diverses espècies es van observar 7 exemplars de corriol petit, 2 xivitones (Actitis hypoleucos), 1 blauet (Alcedo atthis), 1 oriol (Oriolus oriolus), 5 bernats pescaires (Ardea cinerea), exemplars d´abellereol (Merops apiaster) que estaven identificant possibles llocs on nidificar en els talussos de terra que el riu ha anat excavant i diversos exemplars d´ànec collverd, incloses dues femelles que ja anaven amb els seus polls.
A banda de l´anellament i de la baixada amb barques s´han fet activitats amb els horts escolars a totes les escoles de primària, a l´àmbit de l´agenda 21 Local; i fins el 25 de maig es pot visitar l´exposició Fotoaves 2010 a la Casa de Cultura, una selecció de les 30 millors fotografies de l´últim concurs organitzat per l´associació i on van participar 455 fotògrafs de 15 països.

Article: MónSOStenible
Font: Ajuntament d'Abrera

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Informació relacionada

Dissabte, 14 de març del 2020
El feminisme que reclama la Terra
Dilluns, 22 d'abril del 2019
El Dia de la Terra
Dissabte, 20 d'abril del 2019
Rebel·lió Extinció fa una acció a plaça Catalunya i les Rambles de Barcelona per Setmana Santa
Diumenge, 22 d'abril del 2018
La Fira de la Terra canvia d'ubicació aquest any
Dilluns, 4 de febrer del 2013
Montserrat Carulla, Gaudí d'Honor 2013
Dilluns, 20 de desembre del 2010
Terra és femení