Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 4 d'agost del 2017

129 incendis i 340 hectàrees afectades aquest estiu

Des del 16 de juny en que es va posar en servei el Pla de Vigilància d'Incendis, a la demarcació de Barcelona s'han produït un total 129 incendis que ha afectat 339,59 hectàrees. Així mateix, en aquest mateix període, els equips de vigilància del PVI distribuïts per tot el territori han informat a 32.994 persones sobre activitats i riscos de foc en zones forestals, així com en 91 accions de dissuasió d'infraccions i en la detecció de 425 punts de risc.
El vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, ha fet balanç dels mesos de juny i juliol del Pla de vigilància i Informació contra incendis forestals (PVI). En la presentació del balanç, realitzat a Teià, municipi que el passat 18 de juliol va patir un incendi que afectà una zona de bosc de pins i amb sotabosc dens, Guiteras ha assenyalant que «la prevenció i posar en valor els boscos són la clau per evitar els grans incendis forestals».

En la presentació del balanç Guiteras ha aprofitat per alertar del perill d'incendis aquests mesos d'estiu i recordar que malgrat les inversions en prevenció i extinció, quan el sistema d'extinció col·lapsa, els incendis s'escapen i aquests cada cop són més difícils de contenir. En aquesta línia, Guiteras ha assenyalat: «evidentment, cal invertir en prevenció i extinció, però per fer front al problema cal tenir en compte el seu origen. Els grans incendis que avui temem comencen als anys 60 amb l'abandonament del món rural. Des de llavors, la superfície forestal sense gestionar ha augmentat de forma constant i s'han perdut camps de conreu i pastures a causa, principalment, de la dificultat del món rural d'esdevenir econòmicament viable». El vicepresident primer ha remarcat que per evitar els grans incendis forestals necessitem boscos gestionats i paisatge en mosaic i per a aconseguir-ho cal posar en valor els boscos i generar economia en el món rural: «actualment, el 60% del territori de Catalunya té serioses dificultats per ser econòmicament viable i això ha de canviar: cal apostar pel desenvolupament rural, per potenciar l'agroterritori català. Això és clau per evitar els grans incendis forestals i, per tant, és aquí on s'han d'invertir els principals esforços».

La Diputació de Barcelona en la prevenció d'incendis a l'estiu
El Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) és un programa de suport als municipis en la prevenció d'incendis forestals impulsat per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF).

En aquesta campanya, la Diputació de Barcelona col·labora amb 269 ajuntaments, 118 ADF i 9 Federacions d'ADF. El PVI també treballa en coordinació amb la Generalitat de Catalunya, especialment amb el Cos de Bombers de la Generalitat i amb el Cos d'Agents Rurals.

Aquest dispositiu, que opera del 16 de juny a l'1 de setembre, abasta tota la demarcació i té com a eixos d'actuació reduir el nombre d'incendis, minimitzar els efectes dels incendis realitzant tasques de vigilància i assistir tècnicament l'ajuntament en cas d'incendi important.

A nivell organitzatiu, el PVI s'estructura en tres sectors de prevenció amb un total de 90 unitats d'informació i vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa, i 8 centres de control per centralitzar els avisos i incidències. L'abast territorial del dispositiu és de 475.502 hectàrees forestals.

L'equip d'informació i vigilància està integrat per un total de 266 persones contractades per a la campanya: 24 operadors de comunicacions, 18 auxiliars, 44 guaites i 180 informadors. A més dels 14 enginyers de l'Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals (OTPMIF) de la Diputació de Barcelona, que coordinen el conjunt del dispositiu.


Article: MónSOStenible
Font: Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook