Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 1 de desembre del 2019

La COP25 ha de ser la plataforma de llançament per a una major ambició climàtica i per posar el món en un camí transformador cap a emissions més baixes

Un objectiu clau de la COP25, que comença aquest dilluns a Madrid, és augmentar l'ambició general de cara a fer efectiu l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic.. L'any passat, a la COP24 a Polònia, es van acordar la majoria de pautes d'implementació de l'Acord de París, amb l'excepció de l'article 6 que estableix les normes de funcionament dels mercats climàtics internacionals, com un component clau del paquet d'eines econòmiques del món per abordar el canvi climàtic. Altres àrees d'enfocament en la COP25 inclouran adaptació, pèrdues i danys, transparència, finances, desenvolupament de capacitats, assumptes. En particular, la provisió de finançament i tecnologia és crucial perquè els països en desenvolupament ecologitzin les seves economies i desenvolupin resiliència.
Segons l'Informe de bretxa d'emissions de 2019 del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides publicat aquesta setmana, llevat que les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle caiguin un 7,6 per cent cada any entre 2020 i 2030, el món perdrà l'oportunitat d'anar cap l'objectiu de temperatura de 1,5 ° C de l'Acord de París. Això vol dir que l'ambició col·lectiva necessitaria augmentar més de cinc vegades sobre els nivells actuals per aconseguir les retallades necessàries durant la pròxima dècada per a l'objectiu de 1.5 ° C


El 2020, les nacions han de presentar plans d'acció climàtics nacionals nous o actualitzats, denominats Contribucions Determinades a nivell Nacional o "NDC

Segons la Secretària Executiva de Canvi Climàtic de la ONU Patricia Espinosa,"els NDC actuals segueixen sent inadequats" "Si ens mantenim en la nostra trajectòria actual, s'estima que les temperatures globals podrien més que duplicar-se per a finals d'aquest segle. Això tindrà enormes conseqüències negatives per a la humanitat i amenaçarà la nostra existència en aquest planeta. Necessitem un canvi de trajectòria immediat i urgent.

És factible, però per estabilitzar l'augment de la temperatura global en 1.5 graus Celsius per a fins d'aquest segle, necessitem reduir les emissions en un 45% per al 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica per 2050. És un desafiament extremadament difícil, però complir-lo és absolutament necessari per al salut, seguretat i protecció de tots en aquest planeta, tant a curt com a llarg termini ".

Pel que fa a augmentar l'ambició, la COP25 de ser informada pels resultats de la Cimera de Clima a Nova York al setembre i les Setmanes de Clima a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, organitzades conjuntament pel Canvi Climàtic de l'ONU aquest any.

"En aquests esdeveniments clau, vam veure una enorme onada d'acció, amb moltes contribucions de governs i parts interessades que no són de el partit, incloses regions, ciutats, empreses i inversors. Les seves contribucions són crucials per impulsar la transformació que necessitem, va dir el secretari executiu Espinosa.

A la Cimera de Clima de Nova York, Xile va llançar una Aliança per l'Ambició d'Clima que reuneix les nacions per millorar l'acció en 2020, així com a aquells que treballen per aconseguir emissions netes de CO2 zero per al 2050.

La Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) compta amb 197 països, té una pertinença gairebé universal i és el tractat principal de l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic de 2015. L'objectiu principal d'l'Acord de París és mantenir un augment de la temperatura mitjana mundial en aquest segle molt per sota dels 2 graus centígrads i impulsar els esforços per limitar l'augment de la temperatura encara més a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. La CMNUCC és també el tractat principal de el Protocol de Kyoto de 1997. L'objectiu final de tots els acords sota la CMNUCC és estabilitzar les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera a un nivell que eviti la interferència humana perillosa amb el sistema climàtic, en un marc de temps que permeti que els ecosistemes s'adaptin naturalment i permeti un desenvolupament sostenible.
Article: MónSOStenible
Font: COP25

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook