Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

H�bits

Dilluns, 3 de gener del 2011

Tortell de reis

Ja arriben els Tres Reis Mags d'Orient a casa nostra, i a més a més de regals i carbó per als que no han fet gaire bondat, com cada any, ens deixaran també el nom a unes postres ben típiques: el Tortell de Reis. És l'acomiadament gastronòmic a les festes de Nadal, les postres de l'últim àpat festiu, el del dia de Reis.
El Tortell de Reis, conegut també com Roscó de Reis, és típic de Catalunya i la regió d'Occitània. Sembla ser, tot i que no està demostrat, que té un origen pagà i que ja els romans celebraven l'any nou amb un pastís semblant amb figuretes al seu interior.
Per als nouvinguts a la terra, explicar-vos que es tracta d'unes postres dolces elaborades generalment amb farina, sucre, mantega, ou, pell de llimona i/o taronja, ametlla triturada i fruites confitades.
El tortell té forma d'anella o cèrcol, amb una massa semblant al brioix, normalment farcit de massapà (tot i que hi ha que prefereix innovar i farcir-lo de crema, melmelada, nata o cabell d'àngel) i decorat amb els fruits secs i les fruites confitades de diferents colors que li donen l'aspecte tan característic.
Al seu interior, camuflades dins del massapà del farcit, amaga dues sorpreses: una figureta, normalment un dels tres reis mags de porcellana, i una fava seca. Un cop tallat el tortell en petites porcions i repartides als comensals, arriba el moment de trobar les sorpreses amagades. La tradició diu que la persona afortunada que trobi la figureta del rei ha se de ser coronat amb una corona de cartró que acompanya el tortell, i per el contrari, el desafortunat que trobi la fava haurà de pagar el pastís, tot i que hi ha qui sempre es fa el despistat per a no pagar. Per a evitar-ho, enguany us fem una proposta, a veure que us sembla: el que trobi la fava haurà de netejar la platerada del dinar!
Tot i que el Tortell de Reis és típic de casa nostra, són molts els països que celebren l'arribada dels Tres Reis Mags d'Orient amb unes postres similars. El primer exemple el trobem a Portugal, on és conegut com a "Bolo de Rei". Aquestes postres van arribar també a algunes regions d'Amèrica Llatina, on es coneix com a "Rosca de Reyes". Una tradició similar la trobem en el "King Cake" d'algunes regions d'Estats Units, on la diferència recau en que la sorpresa de l'interior és un nen Jesús que obliga també a pagar el tortell al qui se'l troba. També al sud de França trobem un pastís molt semblant (inclòs hi ha qui afirma que l'origen del Tortell de Reis és de França) amb fruites confitades, que ells anomenen "Gâteau des Rois".
Article: Rosa Maria Espinosa
Font: Responsable t�cnica Menjasa

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
Rosa Maria Espinosa
Responsable tècnica Menjasa