Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Hàbits

Diumenge, 2 de setembre del 2012

L'alimentació en la síndrome post vacances

Amb la tornada de vacances poden aparèixer una sèrie de símptomes que en el seu conjunt formen l?anomenada ?síndrome post vacances?: irritabilitat, apatia, cansament, mal de cap, trastorns digestius, etc. són els símptomes més habituals que podem trobar. No tothom pateix tots els símptomes ni amb la mateixa intensitat, i si bé té més a veure amb la nostra relació amb la feina que desenvolupem, l?alimentació ens pot donar un cop de mà a l?hora de no agreujar els símptomes; tot i que també podria empitjorar-los si nosaltres mateixos ens compliquem la tornada de vacances exigint-nos excessius nous propòsits que en cap cas cal portar a l?extrem, com per exemple perdre els quilets guanyats durant el període de descans.
Dos o tres (ni tan sols 5) quilos justifiquen recórrer a una dieta extremadament baixa en Kilocalories (1500 o fins i tot menys) ni restrictiva en nutrients indispensables pel cos (dietes sense pa, pasta, arròs, etc.). Al contrari, aquest tipus d'alimentacions empitjoraran la nostra situació, ja que per sí soles ja comporten símptomes similars als de la síndrome post vacances, a més de deixar-nos amb les reserves d'energia aconseguides durant les vacances sota mínims.

Per altra banda no hem d'oblidar que les emocions, tals com la tristesa o l'alegria, tenen a veure amb els neurotransmissors, i que aquests els fabriquem gràcies als nutrients que ens proporciona la nostra alimentació. Així doncs, una alimentació restrictiva i/o insuficient comportarà una síntesi insuficient dels neurotransmissors, afectant per tant a les nostres emocions, especialment positives (alegria, benestar, motivació, relaxació).
La millor recomanació per aquest període inicial de tornada de vacances és, sens dubte, realitzar una alimentació de fàcil digestió, amb un ritme d'àpats de cada 3-4 hores i on la base siguin la fruita, la verdura, els cereals integrals, els llegums, els fruits secs i l'oli d'oliva, a poder ser, verge extra.
Cal que tinguem present també que els excitants, com ara el cafè, el te o les begudes a base de cola, no proporcionen energia real, sinó senzillament ens exciten i alteren, ens mantenen desperts per excitació del sistema nerviós, però en cap cas ens proporcionen l'energia que el cos necessitat per tirar endavant amb les seves funcions fisiològiques i el nostre dia a dia. Així que els prendrem seguint la recomanació saludable per al seu consum: 2 tasses de cafè o de te al dia - 1 tassa de cafè conté entre 60 i 120 mg de cafeïna; 1 tassa de te conté entre 25 i 100 mg de cafeïna, a més de la teofil•lina i teobromina, estimulants cardíacs que el cafè no conté (la suma dels 3 elements conformen el què s'anomena teïna) -.
Article: Rosa Maria Espinosa
Font: Dietista-Nutricionista de Menja sa

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
Rosa Maria Espinosa
Dietista-Nutricionista de Menja sa