Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Hàbits

Dimarts, 22 de febrer del 2011

La piràmide del benestar digestiu

El Programa de Nutrició i salut (NUSA) amb col·laboració de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) ha elaborat la PIRAMIDE SALUT DIGESTIVA.
Aquesta piràmide és una eina educativa i de comunicació que té com objectiu guiar a la població perquè segueixi uns petits canvis i així, poder mantenir un bon estat de l'aparell digestiu. Aquesta idea ha sorgit de la necessitat de pal·liar els efectes negatius sobre el funcionament de l'aparell digestiu que comporta el ritme actual de vida acompanyat de l'estrès, la falta de temps, els mals hàbits alimentaris, el sedentarisme, etc.

Molèsties com la pesadesa, el restrenyiment, la sensació d'inflor, els gasos, etc afecten a més del 75% dels espanyols. Aquesta situació es pot resoldre amb senzills canvis d'hàbits higiènic -dietètics resumits a la piràmide.

En aquesta es mostra de manera gràfica i visual les recomanacions que s'han de seguir per a una bona salut digestiva

De forma general es fa èmfasi en la importància de cuidar l'alimentació, la importància de tenir l'aigua com a beguda de preferència diàriament, promoure una actitud activa i adquirir bons hàbits de salut. En el primer esglaó segons s'indica a la Piràmide s'ha de consumir diàriament hortalisses fresques i fuita amb pell, així com cereals i derivats integrals pel seu alt contingut en fibra que ajuda a evitar el restrenyiment. Així mateix, es recomana el consum de productes lactis fermentats amb bífidobacteris com són els iogurts fermentats amb bífidus, que regeneren la flora bacteriana de l'intestí i milloren la fermentació dels aliments en aquest tram de l'aparell digestiu; en aquest grup també es pot incloure el Kèfir, entre moltes altres llets fermentades que s'elaboren al món. A més a més, en aquest esglaó es recomana una vida activa tot pujant per les escales en lloc d'agafar l'ascensor, caminant 30 minuts cada dia, etc.

En el segon esglaó de la piràmide es recomana el consum de llegums cada dos dies, ja que per la mateixa raó que les hortalisses i fruites, aporten fibra a l'alimentació a més d'altres nutrients beneficiosos per la salut tals com minerals i vitamines i proteïnes vegetals que ens permeten disminuir el consum de carn. També incideix en la importància de fer exercici físic de manera habitual, ja que millora transit intestinal i contribueix a una millor salut física i emocional.

El tercer esglaó parla de com adquirir l'hàbit d'anar al lavabo cada dia sempre a la mateixa hora i dedicar-hi de 10 a 15 minuts en un ambient relaxat. És molt important no ignorar el reflex de l'evacuació.

Per últim, indica allò que s'hauria d'evitar: situacions d'estrès, l'elevat consum de greixos, fumar i abusar de laxants per millorar situacions de restrenyiment. Tot això provoca que l'intestí s'irriti i com a conseqüència l'aparell digestiu s'altera i causa molèsties, a més de no poder realitzar correctament les seves funcions, com són finalitzar la digestió, absorbir els nutrients, eliminar els residus, i és clar, mantenir en bon estat de salut la flora intestinal.
Article: Rosa Maria Espinosa
Font: Responsable tècnic de Menjasa

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
Rosa Maria Espinosa
Responsable tècnic de Menjasa

Documents

PDF - Piràmide de la Salut Digestiva