Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Agenda

OCT
03
OCT
11

SETMANA de la NATURA - Del 3 a l'11 Octubre - CATALUNYA

Organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb el suport de l’Obra Social la Caixa i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, lSetmana de la Natura aquest any tindrà lloc del 3 a l’11 d’octubre, i durant aquests dies diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses organitzen més de 150 activitats sense ànim de lucre per a la conservació de la natura arreu de Catalunya.

Així, durant 10 dies, s’organitzen a Catalunya més de 100 activitats per conèixer els entorns naturals dels quals en som dependents i les persones que es dediquen dia a dia a la seva conservació. Per aquesta 5a edició, la Setmana de la Natura parla de l’estret vincle entre natura i salut, perquè conservar la natura és conservar la nostra salut.
 
Sense natura no hi ha vida i per això és tant important, conservar-la ja que ens dóna vida: la salut de l’aigua dels rius, l’aire que respirem, la salut de les aus, els pol·linitzadors o la vida del sòl que ens proveeix d’aliments. 

Normalment, la Setmana de la Natura es celebra al voltant del Dia del Medi Ambient que és el 5 de juny, i enguany estava prevista del 24 de maig al 5 de juny, però es va postposar arran la situació d’emergència sanitària que vivia el planeta en aquells moments arrel de la pandèmia del COVID-19.
L’any passat es van organitzar més de 400 activitats a les que hi van passar més de 30.000 persones. Aquest any, tot i la situació de pandèmia, s’han pogut organitzar més de 100 activitats.

Ara més que mai, conservar la natura és conservar la salut

La crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint en aquests temps posa de rellevància la relació directa de la salut de les persones amb la del nostre entorn. Ens trobem de ple a la 6a extinció massiva d’espècies, la primera provocada pel model de producció i consum dels éssers humans: 1 milió d’espècies al món es troba en perill d’extinció.

Activitats presencials i virtuals a tot Catalunya

Amb una combinació d’activitats presencials en petit format i virtuals, la 5a edició de la Setmana de la Natura vol posar en valor la tasca diària de persones i organitzacions que dediquen el seu dia a dia a millorar l’estat de conservació del nostre entorn, i per reivindicar la necessitat d’un canvi de mirada urgent respecte a la relació de les persones amb la natura. P

Hi ha programades sortides guiades pels parcs naturals de Catalunya en petits grups, xerrades virtuals per conèixer com participar amb les entitats ambientals, anellaments d’ocells, activitats d’educació ambiental per tota la família, contacontes, exposicions de llibres de natura a les biblioteques...

Conservar la natura és conservar la nostra salut

La salut de les persones està completament lligada a la salut de la natura, perquè en definitiva, tots som natura. Aquest fet encara és més evident en la situació de pandèmia en la que ens trobem. Moltes activitats productives tenen un impacte negatiu sobre espècies, el seu hàbitat i els processos ecològics que mantenen el bon funcionament dels ecosistemes.

Ens trobem de ple a la 6a extinció massiva d’espècies, la primera provocada pel model de producció i consum dels éssers humans: 1 milió d’espècies al món es troba en perill d’extinció i el 75% del medi terrestre està transformat per l’ésser humà.

A Catalunya la situació no és gaire millor. El 75% de les espècies d’interès comunitari tenen un estat de conservació desfavorable, i els hàbitats més afectats són els litorals, els d’aigües continentals, les lleres dels rius i els ambients oberts lligats a activitats agrícoles o els prats. En conseqüència, la destrucció dels hàbitats naturals provoca que els animals es vegin obligats a viure en espais més reduïts, degradats i en contacte més habitual amb els humans, facilitant així el pas de patògens i la transmissió de malalties. A més, amb la globalització, degut a l’enorme moviment de persones i mercaderies entre països i continents, augmenta el risc que una malaltia que arriba a una persona s’estengui ràpidament per tot el món, generant una pandèmia.

La destrucció massiva de l’equilibri de la natura no només obre la porta a noves malalties com la Covid-19, sinó que també afecta la nostra salut de moltes altres maneres. Per exemple, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, 4,2 milions de persones moren cada any al món degut a la contaminació de l’aire. Per tant, és urgent passar a l’acció. Per evitar les pitjors conseqüències, cal replantejar el model de relació amb la natura que tenim establert al nord global. La natura és la base de les nostres vides, i perquè la vida segueixi és necessari protegir, conservar, defensar i restaurar els espais naturals.

Cal utilitzar els recursos que ens dóna la natura amb una altra mirada: cuidant la vida dels altres éssers, cuidem també la nostra. Durant la Setmana de la Natura 2020 replantegem la nostra relació amb la natura, perquè la natura és salut.

#Naturaéssalut

Aquest any, la Setmana de la Natura vol posar el focus en el vincle entre natura i salut. Per això es convida tothom a participar a la campanya ‘Natura és Salut’ fent-se una foto amb un cartell on aparegui el hashtag #NaturaésSalut i publicar-la a les xarxes socials, etiquetant la @setmananatura tot comentant la relació que hi ha entre la salut de la natura i la salut de les persones.


Comparteix aquesta activitat

Twitter Facebook