Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Agenda

SET
28
OCT
01

COASTLAB 2010

Experts d'arreu del món es reuneixen a la UPC per posar en comú com protegir els ports i les costes davant dels temporals

Del 28 de setembre a l'1 d'octubre té lloc al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) la tercera trobada internacional ‘Coastlab' sobre protecció de ports i costes. Experts d'arreu del món intercanviaran experiències sobre com predir la resposta de les platges i els dics davant dels temporals. Dimarts, dia 28 de setembre, es dóna el tret de sortida al Coastlab 2010, una trobada internacional de més d'un centenar d'experts d'arreu del món en el camp de la protecció de ports i costes. En aquestes jornades es tractarà sobre com fer servir els models hidràulics -per exemple, els que es fan servir amb el canal d'onatge del Laboratori d'Enginyeria Marítima de la UPC- per predir la resposta de les platges i els dics davant de temporals, com les que hi va haver el 2008 a la costa catalana o les que hi pot haver aquest hivern, i minimitzar-ne els efectes sobre l'entorn.

Les activitats es desenvoluparan a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona, al Campus Nord de la UPC (c/Jordi Girona, 31. Edificis C1 i C2), i finalitzaran el dia 1 d'octubre.

Entre els ponents s'inclouen experts japonesos, grecs, italians, nord-americans o holandesos amb l'objectiu de posar en comú experiències en diversos aspectes del camp de la modelització física aplicada a l'enginyeria costanera i portuària, de manera que es multipliqui l'efectivitat dels estudis sobre protecció de ports i costes. S'analitzaran, doncs, els principals dics projectats amb aquest tipus d'assaigs a Espanya, Portugal, Anglaterra, França, Itàlia i el Japó.

El canal de la UPC, instal·lació científica de referència

En l'edició de 2010, les ponències principals aniran a càrrec de J. William Kamphuis, de la Universitat Queens de Kingston, al Canadà, i Prinos Panagiotis, de la Universitat Aristòtil de Tessalónika, a Grècia, i el professor de la UPC Agustín Sanchez-Arcilla, director del Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM), que mostrarà la quarta i última fase del projecte europeu Hydralab IV. A través d'aquest projecte, el LIM ofereix per quatre anys més l'accés als investigadors europeus del Canal d'Investigació i Experimentació Marítima, una instal·lació científica de referència a Europa (reconeguda per la Unió Europea com una Large Scale Facility i pel Govern espanyol com una instal·lació científico-tècnica singular).

Aquest canal de la UPC, d'uns cent metres de longitud, permet reproduir onades de fins a 1,6 metres, així com els corrents marins, i realitzar recerca en onatge i en experimentació controlada en enginyeria costanera, portuària i oceanogràfica. Disposa de diverses seccions amb finestres per observar-ne el tall transversal i està equipat amb sistemes de mesura avançats per caracteritzar les onades, els corrents, el moviment del sediment i la interacció fluid-estructura. És la tercera instal·lació d'aquest tipus més important a Europa.

Aquesta no és la primera edició del Coastlab; prèviament, i de manera biennal, s'han realitzat trobades a Porto (Portugal) l'any 2006 i, més recentment, a Bari (Italia) l'any 2008.


Comparteix aquesta activitat

Twitter Facebook