Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Editorial

Dimecres, 14 d'octubre del 2009

Vendre els residus per no reciclar-los

Ja fa molts anys que algú va inventar la dita: "Feta la llei, feta la trampa" i encara ara es pot aplicar a milers d'aspectes de les nostres vides. A Europa, per exemple, ja fa molt temps que es fa "la trampa" per evitar les lleis de la Unió Europea que regulen el reciclatge de residus, sobretot els elèctrics i electrònics.
La trampa en aquest cas consisteix en exportar els residus a Àsia, Àfrica o Amèrica del Sud i evitar així les restriccions europees de reciclatge de residus. Sembla mentida que haguem arribat al punt que enviar un vaixell a la Xina surti més econòmic per a una empresa que reciclar les deixalles aquí mateix. Però si això és així és només per la senzilla raó que les deixalles un cop a la seva destinació no són reciclades, senzillament són abocades o incinerades. La Unió Europea treballa des de fa temps per evitar aquestes pràctiques que en gran part dels casos són il·legals. Per això, països com Holanda han implantat sistemes d'inspecció de residus mitjançant rajos X i anàlisis informàtics per tal de frenar-ne el tràfic. I es que no és cap secret que el port de Rotterdam te rutes directes de deixalles amb Xina, Indonèsia, Índia i Àfrica ,i en moltes ocasions aquests residus tòxics son tractats per infants.
No som els únics, tot i que els EUA cada vegada més, es situen al capdavant de la bandera del reciclatge les lleis d'aquest país per la exportació de deixalles son també de les més toves, i en molts casos l'exportació es fa de forma totalment legal.

Cercant objectes de valor -  - EPA/HARISH TYAGI <br />  <br /> Cercant objectes de valor
Autoria: EPA/HARISH TYAGI


No només Holanda ha practicat aquesta exportació des de Europa, de fet aquest juliol a Brasil van interceptar fins a 25 contenidors plens de residus tòxics d'origen anglès. L'empresa Alfatech va denunciar que l'havien enganyat ja que ells creien transportar altres productes però treure'n l'aigua clara sempre serà complicat.

Uns mesos abans de l'afer dels contenidors britànics a Brasil, l'agència ANSA va posar un dispositiu GPS en un televisor vell i el va llençar a un abocador anglès, El televisor poc a poc es va anar movent cap a a la costa on va embarcar finalment en un vaixell direcció Lagos, Nigèria, de forma il·legal ja que la llei anglesa exigeix que els residus electrònics siguin desmuntats i reciclats per contractistes especialitzats, però cada any arriba a Àfrica gairebé un milió de tones britàniques.

Residus informàtics  -  - Clarin.com <br />  <br /> Residus informàtics
Autoria: Clarin.com


Per sort, a Catalunya estem bastant lluny d'aquestes xifres europees i la gestió de residus és força avançada, L'oficina de coordinació logística per la recollida de residus d'aparells elèctrics i electrònics ja fa temps que opera a Catalunya i sembla ser que amb bons resultats


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook