Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dilluns, 25 de juliol del 2011

Tanquem el cercle !

Us imagineu que les restes de menjar que generem a casa ens servissin per poder fer créixer hortalisses de primera al balcó? No és cap ximpleria! És el resultat de combinar el compostatge casolà amb l'horticultura urbana, una fórmula magistral per reduir i reciclar els residus orgànics domèstics. I una manera ben rodona de tancar el cercle de la matèria orgànica. Al municipi de Sant Cugat Sesgarrigues, a l'Alt Penedès, coneixen bé aquestes pràctiques. L'Associació Amics de la Font del Cuscó hi promou des de 2008 una iniciativa per crear compost a partir de la fracció orgànica de la brossa domèstica i aplicar-lo després als horts ecològics situats a les mateixes llars.
El procés és senzill, net i ecològic. Els residus orgànics es dipositen al compostador casolà i, encara que se'n generin en molta quantitat, com que contenen entre un 75% i un 85% d'humitat [1], el seu volum disminueix ràpidament quan l'aigua s'evapora. El compost obtingut és un ric fertilitzant natural produït sense additius químics. Per dur a terme aquest projecte pioner a la comarca, els Amics de la Font del Cuscó van instal·lar uns 40 compostadors a diferents cases del municipi, això vol dir, aproximadament, un 16% de la població local. Com que l'ús de compostadors domèstics implica que els residus orgànics es quedin en el lloc d'origen, la quantitat de fracció orgànica que es transporta fins a la planta de compostatge s'ha reduït prop de 35 tones/any, i així s'aconsegueix, també, un important estalvi d'emissions de CO2 en la gestió municipal dels residus.

Per fomentar la implantació d'horts ecològics casolans a les llars del municipi, s'ha promocionat la utilització de llavors autòctones recuperades i s'han dut a terme diversos cursets d'horticultura ecològica. A més, les llars sense pati o jardí han rebut gratuïtament taules de cultiu que permeten conrear en petits espais com ara terrasses, balcons i porxos.

Tenint en compte que a Catalunya cada persona genera una mitjana de 0,6 Kg de residus orgànics al dia [2], tancar el cicle de la matèria orgànica a la nostra llar sens dubte ens apropa a un futur més sostenible. I de passada, per què no presumir del nostre hort domèstic ?

 

[1] Agència de Residus de Catalunya
[2] Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

 

 

 

 


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook