Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dimarts, 14 d'abril del 2015

Torna la lluita per la defensa de Gallecs

Gallecs és un espai únic que compartim els veïns i veïnes de Parets, Mollet, Santa Perpètua, Palau, Lliçà i Montcada. La seva situació d?oasi dins la trama urbana li dóna un valor encara més gran pel seu paper de relació entre la natura, el camp i la ciutat. El seu mosaic agroforestal i la seva biodiversitat són els seus valors paisatgístics més importants i cal preservar-los perquè segueixi complint la seva funció ecològica i connectora. Si segueix sent el pulmó de la plana vallesana és gràcies a més de 40 anys de lluita en favor de la preservació de Gallecs, iniciada per la Comissió per a la Defensa de Gallecs, que va aconseguir arreplegar més de 8.000 persones el 1978 amb una manifestació històrica per la defensa del territori, aturant la construcció d'una gran ciutat, i continuada durant tots aquests anys per la Taula Pro-Referèndum Salvem Gallecs, la Taula Zero, i molta gent i col·lectius diversos, fins a l'actual Plataforma de Defensa de Gallecs.
Les amenaces contra l'espai però, no van acabar amb la retirada del projecte de ciutat, perdent així la meitat de l'espai expropiat sota tones d'asfalt, indústries i habitatges. Tampoc el 2010 amb la inclusió al PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural) d'una part de les hectàrees restants sense urbanitzar.

Avui encara es veu amenaçat per multitud de circumstàncies: traçats d'infraestructures que amenacen seguir sepultant més parts de Gallecs sota l'asfalt; una gestió del territori força imperfecte i massa condicionada políticament que, tot i que regulat sobre el paper, per passivitat permet encara la pràctica de la falconeria, la circulació de vehicles per camins o la destrucció dels marges dels conreus. Però ara mateix, l'amenaça més directa i immediata és el projecte d'instal·lació d'una central logística industrial de l'empresa TransWences a la parcel·la de Can Banús, que ja es va deixar fora de l'àrea de protecció del PEIN amb la intenció de poder seguir fent diners amb un Gallecs cada cop més pressionat. El responsable d'aquesta operació és l'INCASÒL, l'empresa que gestiona les terres públiques a Catalunya, amb l'aval i complicitat de l'actual govern de Santa Perpètua.

El territori que ens queda és un bé preuat i escàs, no podem seguir entenent-lo com un recurs que pot ser destruït per generar més inversions i moviment de capital. Gallecs no és només un valor ecològic per ell mateix, és molt més que això! És patrimoni col·lectiu de tota la gent que vivim en els municipis que l'envolten i de més enllà, Gallecs significa més salut, més qualitat de l'aire i benestar emocional; significa mantenir un paisatge agroforestal cada cop més minvat i l'opció d'avançar cap a la sobirania alimentària; significa poder-nos connectar amb el món natural i ensenyar als més joves a entendre com es vivia abans i aspirar a tenir vides més sostenibles, responsables i respectuoses amb l'entorn i amb nosaltres mateixes.

I no ens podem permetre perdre tot això! Un cop més, Gallecs necessita que ens tornem a mobilitzar, i hi ha molt per fer encara: hem d'aconseguir un règim de protecció millor que el PEIN per una protecció veritable i duradora; hem d'augmentar-ne la superfície protegida a partir de les finques que encara estan fora del PEIN; hem d'aconseguir una gestió de l'espai respectuosa i que no serveixi per a l'enriquiment d'alguns desaprensius que ballen al so d'interessos especulatius; però sobretot, per la seva immediatesa i perquè obre les portes a més destruccions, ara mateix hem d'aturar la industrialització de Can Banús i fer fora qualsevol projecte urbanitzador de casa nostra.

Hi ha moltes maneres d'ajudar a protegir Gallecs: participant a la campanya de recollida de signatures i estendre-la als vostres cercles, integrant-vos a la Plataforma per la Defensa de Gallecs a Mollet o a la Torrentera a Santa Perpètua, on les vostres idees, coneixements i habilitats es podran aplicar per a la difusió i enfortiment d'una campanya que serveixi per protegir aquest tros de territori que ja és també part de la nostra ànima. Finalment, recordeu i guardeu-vos el 19 d'abril, el dia que farem una manifestació conjunta des dels diferents pobles i que acabarà a Gallecs. El 19 d'abril haurem de ser moltíssimes persones perquè els quedi clar a TransWences, a l'INCASÒL i a tots aquells que ens vulguin deixar sense Gallecs, que NO PASSARAN, NO PASSARAN i NO PASSARAN!! SALVEM GALLECS!!!

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
Plataforma per la Defensa de Gallecs