Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dimarts, 29 d'agost del 2017

La Fira de les Merdes

En aquest escrit, les entitats i col.lectius organitzadors de la Fira de les Merdes de Catalunya, conviden tothom a participar d'aquesta segona edició que tindrà lloc el dissabte 16 de setembre i resumeixen les principals conclusions a què es va arribar a la primera edició celebrada l'any passat: que els conflictes soci-ambientals no entenen de fronteres territorials, que la contaminació atmosfèrica es desplaça afectant diferents zones del principat i que la contaminació d'aqüífers pot impactar molts kilòmetres enllà del seu focus d'emissió. Per això, molts conflictes que poden semblar locals, en realitat no ho són. La globalització i l'efecte papallona també es donen en el microcosmos de Catalunya. Les entitats organitzadores de la Fira són: el Grup de Defensa del Ter, Lluçanés Viu, Justícia Global (Antics Veterinaris sense fronteres), Plataforma per la qualitat de l'aire (PQA), Salvem el pla de conills,Càrnics en Lluita, l'ODG, Aturem el Polígon de la Carretera de les Lloses
Ens plau convidar-vos a la segona Fira de les Merdes de Catalunya que es celebrarà a Manlleu el cap de setmana del 16-17 de setembre. Amb aquest correu volem convidar les vostres entitats/plataformes/organitzacions a col·laborar a participar-hi.

 -  - ATTAC Catalunya <br />  <br />
Autoria: ATTAC Catalunya
 


A la primera fira de les Merdes l'objectiu era situar els diferents conflictes ambientals al mapa de Catalunya. Arran d'aquest mapeig i, al fer la posada en comú de les problemàtiques, vam arribar a un seguit de conclusions:

• Els conflictes soci-ambientals no entenen de fronteres territorials. La contaminació atmosfèrica es desplaça afectant diferents zones del principat o la contaminació d'aqüífers pot impactar molts kilòmetres enllà del focus d'emissió. Així, alguns conflictes poden semblar estrictament locals quan en veritat no ho són. A Catalunya tenim un munt de conflictes d'aquest caràcter. La gran majoria de població catalana respira un aire perjudicial per la salut degut a l'elevada densitat de trànsit privat. En comarques com Osona, la meitat de les fonts no són potables degut a l'efecte dels purins. Podríem enumerar una llarga llista de focus de toxicitat des dels llots del embassament de Flix fins als nitrats dels aqüífers de l'Empordà, passant per l'abocador de Tivissa. Però sovint, les lluites que s'hi encaren continuen tenint un enfoc molt local.

• Compartint experiències constatem que la immensa majoria d'aquests conflictes soci-ambientals parteixen de la mateixa base: un model econòmic que prioritza el benefici econòmic privat enfront de l'interès comú. Aquesta lògica d'espoli no només està deteriorant el territori i les condicions laborals i de vida de les majories socials, també té unes conseqüències cada vegada més greus sobre el nostre estat de salut.. Creiem que una major connexió entre nosaltres i el fet de compartir experiències, propostes i relat ens pot enfortir. Per això, les entitats que formem part de la comissió organitzadora d'aquesta segona Fira pretenem amb aquesta iniciativa crear un espai adequat per conèixer-nos, compartir relat, enxarxar-nos i empoderar-nos. Volem pensar conjuntament estratègies d'incidència política i comunicativa transformadores.

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

l'organització de la Fira