Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opinió

Divendres, 8 de març del 2019

Greta Thunberg i l'ecofeminisme

Aquest any, el Dia de la Dona cau en divendres. Per tant, la vaga convocada per aquest 8M, es produeix just una setmana abans de la vaga pel clima (climate strike) convocada pel moviment Fridays for Future pel divendres vinent 15 de març. Per això, avui, en un intent de fer confluir el feminisme i l'ecologisme, dues lluites que considero importants -per necessàries i justes- per l'evolució i continuació de la Humanitat, us vull parlar de la Greta Thunberg, inspiradora del moviment Fridays For Future, que des de la tardor passada ve mobilitzant cada cop més estudiants de cada cop més ciutats i països, i considerada el desembre del 2018 una de les adolescents més influents del món per la revista Time.

Segurament, moltes ja ho sabeu, però la popularitat de la Greta, que en l’actualitat te 16 anys, va començar l’agost del 2018 quan, davant la proximitat de les eleccions generals del seu país (Suècia) i després d’una onada de calor i dels incendis que va patir aquella zona de l’Europa del Nord, va decidir fer vaga escolar per reclamar al govern suec que reduís les emissions de CO2 d’acord amb l’Acord de Paris Així, i fins que es van celebrar les eleccions el 9 de setembre, la Greta, enlloc d’anar a l’escola s’asseia davant del Parlament suec (el Riksdag) a Estocolm mostrant un cartell que deia “vaga escolar pel clima”.

Després de les eleccions, la Greta va continuar la seva protesta en forma de vaga escolar, però només els divendres. La seva perseverància va despertar l’interès internacional provocant que adolescents de tot el món - primer a centenars i després a milers - imitessin la seva protesta, sobretot després que el desembre del 2018 viatgés a Katowice (Polònia) per intervenir a la Cimera del Clima de les Nacions Unides, amb dos discursos que es va fer populars a les xarxes. 

A Katowice, la Greta va parlar en nom del moviment Climate Justice Now, que aplega més de 150 organitzacions socials i ecologistes, i va interpel·lar la classe política dient que “els polítics només parlen de creixement econòmic verd perquè tenen massa por de ser impopulars”, que miren de “tirar endavant amb les mateixes males idees que ens han portat al desastre”, i els va recordar que “tot i que diuen estimar als seus fills per sobre de tot, els estan robant el futur davant dels seus propis ulls”. El discurs de la Greta acabava dient que “si les solucions dins del sistema són tan impossibles de trobar, potser hem de canviar el sistema” i que “no hem vingut aquí per pregar als líders mundials que es preocupin...Hem vingut aquí per fer-los saber que el canvi està arribant, els agradi o no. I que el veritable canvi pertany a la gent”.

Fridays For Future


El missatge de la Greta es va començar a extendre com una taca d’oli i milers de joves van començar a manifestar-se els divendres davant dels governs de països europeus (Holanda, Alemania, Bèlgica, Regne Unit, Suiza, Finlàndia, Dinamarca, Austria), però també dels EEUU, Canadà, Austràlia o el Japó. El lema de les concentracions era Fridays For Future, i acollia missatges com “emergència climàtica”, “canviem el sistema, no el clima”  o “ens esteu robant el futur”. 

A Catalunya les concentracions han començat aquest 2019, primer a Girona, on des del gener estudiants de Ciències Ambientals es manifesten els divendres al migdia davant de la seu de la Generalitat a la capital gironina, i després a Barcelona, on les manifestacions han començat al febrer i es fan davant de la Generalitat de Catalunya a la plaça Sant Jaume.

Les mobilitzacions juvenils han augmentant encara més des del gener coincidint amb la celebració del Fòrum Mundial de Davos, a Zuric, fins on va viatjar també la Greta - en tren per generar menys emissions que si ho fes en avió -  i on va participar amb el discurs “La nostra casa està en flames”: “Estic aquí per dir que la nostra casa està en flames. Segons l’IPCC estem molt lluny de no poder desfer els nostres errors. En llocs com Davos, a la gent li agrada vendre històries d’èxit, però el seu èxit financer esta tenint un preu impensable. I sobre el canvi climàtic hem fracassat...Sí, estem fallant, però encara hi ha temps per canviar-ho tot. Encara ho podem arreglar...Resoldre la crisi climàtica és el desafiament més gran i complex que l’homo sapiens hagi afrontat mai. Malgrat tot, la solució principal és tan simple que fins i tot una criatura pot entendre-la: hem d’aturar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. I o ho fem, o no ho fem... Hem de canviar-ho gairebé tot... Quan més gran sigui la teva petxada de carboni, més culpable ets... Les persones adultes continuen dient que ho devem a la joventut per donar-li esperança... Però no vull la teva esperança...No vull que tinguis esperança. Vull que tinguis pànic.. que sentis la por que sento jo. I després vull que actuïs. Com si estessis en una crisi. Vull que actuïs com si la casa estés en flames, perquè ho està”. 

I com estem veient en molts àmbits, petita Greta, no només la casa està en flames, sinó el sistema polític, econòmic i social. Com deia Petra Kelly, precursora de l’ecofeminisme, hem d’acabar amb el sistema patriarcal perquè – restrictiu i dominant - és opressor amb les dones, i provoca injustícies socials i una explotació agressiva de la natura. 

A veure si tu, jove Greta, amb la teva perseverància,  aconsegueixes fer un pas més cap a l’ecofeminisme. De moment, t’estàs encarant amb el sistema actual. Ànims i força. Continua així, que les llavors que sembren les teves paraules i els teus actes, comencen a brotar.
 


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook