Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opinió

Dimecres, 16 de novembre del 2011

Fans del Kilowatt verd

Bones notícies per als fans de l'estalvi energètic! Ja és aquí el kilowatt verd: l'energia neta i cent per cent renovable per alimentar el consum elèctric de les nostres llars. Si bé la factura de la llum explica des de fa uns anys quines fonts s'han utilitzat per generar electricitat a tot l'Estat, no podem saber amb exactitud si l'electricitat que ens arriba a casa prové de fonts renovables. Però amb la liberalització del mercat elèctric els usuaris podem triar l'energia que volem i tenim l'opció de contractar electricitat verda certificada, és a dir, generada exclusivament amb energies renovables: solar, eòlica, hidràulica, energia de les ones, geotèrmica i biomassa.
A Catalunya, tres quartes parts de l'energia que consumim s'obté de la crema de fuel, carbó i gas; aproximadament un 20% és d'origen nuclear, i les energies renovables representen un escàs 3% del pastís [1], un repartiment poc sostenible que esgota recursos naturals i escalfa el planeta. Contractant energia verda a casa, podeu estar segurs que ni un dels kilowatts que consumiu incrementa les emissions amb efecte d'hivernacle ni origina riscos radioactius. Amb aquesta petita acció, estareu promovent la generació d'energia amb fonts renovables i la inversió en noves plantes de producció neta.

Passar-se al kilowatt verd i contribuir a mitigar el canvi climàtic no és pas més car. Diverses companyies comercialitzen energia verda certificada a preus competitius i amb total garantia de subministrament. A més, no cal fer cap canvi a la instal·lació elèctrica ni al comptador de casa.

La companyia Gesternova [2], que opera a l'Estat espanyol des de 2005, comercialitza l'electricitat generada per diversos productors d'energia renovable i la distribueix fins al consumidor final. També podeu disposar d'energia neta a través de Som energia [3], la primera cooperativa de producció i consum d'energia verda de Catalunya que reuneix les aportacions dels seus membres per invertir en energies renovables. La cooperativa té previst començar a operar a la tardor de 2011 comprant energia neta disponible al mercat, engegant projectes de producció pròpia, i distribuint energia 100% renovable entre tots els seus socis i sòcies.

Contractar energia verda és una elecció intel·ligent, però només té sentit si se'n fa un consum responsable. L'opció més sostenible, doncs, passa per ser fan del kilowatt verd i, sobretot, per ser fan incondicional de l'estalvi i de l'eficiència energètica.

[1] Balanç energètic de Catalunya. Any 2007. Institut Català de l’Energia.
[2] http://www.gesternova.com
[3] http://www.somenergia.cat  Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
CADS
Consell Assesor per el Desenvoluament Sostenible