Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dilluns, 26 d'octubre del 2009

El CADS reflexiona sobre els "Reptes per a la Sostenibilitat de Catalunya"

Enguany el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) commemora els seus primers 10 anys d'història. A 10 anys vista, es va considerar oportú que una vegada assolida la maduresa i consolidació institucional del Consell com a referent de la sostenibilitat a Catalunya, s'organitzessin un seguit d'activitats per avaluar de la mà de la societat catalana el camí recorregut i, també, per contribuir a formular el seu futur.
És així com els actes commemoratius realitzats durant el 2009 s'han centrat a donar a conèixer l'organisme, els seus membres i els principals àmbits sobre els quals el CADS ha assessorat al Govern al llarg d'aquests darrers 10 anys: canvi climàtic, riscos naturals, model energètic, aigua, biodiversitat, governança, sostenibilitat econòmica, etc., i han comptat amb la presència de molts dels grans pensadors i científics amb els que hem pogut col·laborar, i també un gran nombre de representants de la societat, interessada per la sostenibilitat del nostre país. El mes de febrer, durant la recepció al Palau de la Generalitat, el Vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira explicava en el seu discurs d'inauguració dels actes dels 10 Anys que "...la sostenibilitat ha deixat de ser un element col·lateral de les polítiques de governs i empreses per esdevenir un element central. Per això la tasca d'organismes com el CADS és tan vital per garantir que els imperatius de la immediatesa i la urgència no ens privin de la calma i la reflexió necessària per què des del govern, i també des de la societat, siguem capaços de construir una Catalunya sostenible".

El mes de juny, en un acte celebrat a l'auditori de La Pedrera i obert a tots els col·laboradors, es presentaven la publicació i l'audiovisual "Les Veus del CADS", amb vocació de ser un relat a través de la història del Consell, vinculada a fets rellevants i a les persones compromeses per la sostenibilitat del nostre país. També es posava en marxa un procés participatiu per "construir" les bases dels Reptes per a la sostenibilitat de Catalunya, adreçat a tots els col·laboradors, els experts, les institucions, les entitats i la societat civil catalana, que han acompanyat el CADS durant els primers 10 anys i que, alhora, es proposava definir els reptes que la societat catalana ha d'afrontar per esdevenir més sostenible, i assolir, entre altres els següents objectius:
Difondre i compartir el coneixement expert en els àmbits de treball del CADS.

Debatre i reflexionar sobre les propostes i temàtiques de futur per al CADS, i els reptes i oportunitats per al desenvolupament sostenible Catalunya.
Fomentar la cultura de la sostenibilitat.
Realitzar una aportació a l'Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya.

La participació en procés participatiu s'ha dut a terme en dos moments, des del Fòrum virtual de la pàgina web reptessostenibilitat.cat, de juny a octubre de 2009, i durant la Setmana del CADS, que s'ha celebrat del 14 al 16 d'octubre a l'espai del Consorci el Far de Barcelona.
El Fòrum i la Setmana s'han estructurat en 5 eixos temàtics, que alhora són considerats pilars de la sostenibilitat a Catalunya:
Canvi climàtic i crisi energètica
Noves visions en el models econòmics
Repensar el territori i promoure la diversitat
Medi ambient societat i salut
Gestió dels riscos naturals

En total, el procés ha comptat amb 150 inscrits al fòrum i 80 assistents a la setmana del CADS, que prèviament havien donat la seva opinió en relació a un centenar d'afirmacions introduïdes al fòrum. La participació directa durant la setmana ha suposat la modificació d' aproximadament un 30% dels enunciats inicialment desplegats al fòrum, el que significa augmentar el valor afegit de la participació pública en els "reptes" inicialment formulats des del CADS.

Les idees força sorgides durant els debats de les sessions de la Setmana s'han desenvolupat en la declaració del CADS "Reptes per a la sostenibilitat de Catalunya", i a l'entorn dels següents principis:
Catalunya, un país dinàmic en sostenibilitat
Els límits al creixement, avui, en un context de canvi
Nous valors per a una Catalunya de futur
Actuar des d'avui front a importants reptes en l'àmbit del canvi climàtic, l'economia, el territori i la diversitat, la salut ambiental i la gestió dels riscos naturals.

La declaració i la resta de materials generats durant el procés participatiu s'incorporaran a la futura publicació "10 anys del CADS. Reflexions per a la sostenibilitat de Catalunya". Confiem en que aquestes reflexions esdevinguin punt de referència per avançar cap a una Catalunya més sostenible.

Ramon Arribas,
Director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, CADS.


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
Ramón Arribas
Geògraf i Director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya, CADS