Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Editorial

Dijous, 8 de març del 2018

El llegat feminista de l'ecologista Petra Kelly

Aquest any ha estat el primer en que, en un Dia de la Dona, la població femenina ha estat cridada a la vaga per reivindicar i fer visible la seva feina sigui quin sigui l'àmbit en que es desenvolupa la seva tasca, Des de monSOStenible volem tenir un record per una dona que, des de la seva feminitat, va despertar Europa, i potser el món sencer, a l'ecologisme: Petra Kelly (1947-1992). Kelly va unir de forma novedosa, incisiva, pronunciada i amb força l'ecologia , el feminisme i el pacifisme, com poques persones ho havien fet abans.
Tal i com apunta el portaveu d' EQUO al Parlament Europeu i integrant d'EcoPolítica, Florent Marcellessi, a la introducció de la traducció espanyola del llibre "Vida y muerte de Petra Kelly", de Sara Parkin, editat per Clave Intelectual el 2016 (1),

Per Marcellessi, Kelly continua avui constituïnt una figura d'actualitat. A més de central i històrica per entendre el moviment verd alemàn, espanyol i europeu, les seves idees teòriques i la seva praxis política continuen marcant l'imaginari colectiu ecologista. De fet, la sala principal de reunió del grup Verd en el Parlament Europeu porta el seu nom "Sala Petra Kelly".

Petra Kelly va néixer el novembre de 1947 a la ciutat alemanya de Günzburg, Bavaria, que aleshores era zona d'ocupació americana. Va començar els seus estudis en un convent catòlic-romà a la seva ciutat natal i posteriorment a Geòrgia i Virginia en mudar-se la seva família als Estats Units l'any 1959, on va viure i estudiar fins al seu retorn a Alemanya Occidental l'any 1970. També es va graduar a l'Institut Europeu de la Universitat d'Amsterdam l'any 1971.

Va ser una de les fundadores del Partit Verd alemany (Die Grünen) l'any 1979. El 1983 va ser elegida al Bundestag en la landeslist com a parlamentària en representació de Bavaria. L'any 1987 va ser reelegida amb una ampli suport de vots.

Va rebre el Premi Right Livelihood l'any 1982 per la seva contribució en forjar i implementant una visió nova que unia preocupacions ecològiques amb desarmament, justícia social, i drets humans.

Petra Kelly, que va mantenir la ciutadania alemanya occidental durant tota la seva vida, va morir l'octubre de l'any 1992 a la ciutat de Bonn, previsiblement a mans del seu company Gert Bastian. Segons la versió policial, Kelly va ser disparada a mort mentre dormia per la seva parella, l'exgeneral de l'OTAN i polític verd Gert Bastian que posteriorment es va suïcidar. Ella tenia 44, ell 69. El cos d'ambdós van ser descoberts el 19 d'octubre, i es va determinar la data de la mort entorn de l'1 d'octubre.

Tant la mort de Petra Kelly, que per l'activitat que portava com per les cites que tenia previstes no sembla que tingués planificat morir, com les circumstàncies en que es va produir va commocionar Europa i va deixar orfe el moviment ecologista de l'època.

Petra Kelly va ser enterrada al Waldfriedhof a Würzburg, a prop del poble de Heidingsfeld a la Baixa Franconia, Bavaria.


(1) PARKIN, SARA. The Life and Death of Petra Kelly. 1994
Traducció d'Ecopolítica. Vida y muerte de Petra Kelly
Clave Intelectual. Madrid 2016
------------------------------------------------------------------------------------------


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook