Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dimarts, 1 de febrer del 2011

Del consumisme a la sostenibilitat

El consumisme és una orientació cultural segons la qual posseir i utilitzar cada cop més béns i més variats és la principal aspiració cultural i el camí més segur per assolir la felicitat, l'estatus social i l'èxit. Paradoxalment, segons els experts, consumir més no per força comporta més felicitat sinó que, fins i tot, en certs casos, un estil de vida basat en un elevat consum pot desembocar en estrès i malalties, i incrementar el risc de mort.
La cultura del consumisme ha penetrat en la nostra societat i ho ha fet a través de l'educació, els mitjans de comunicació, les empreses i els governs. No cal trencar-s'hi gaire el cap, per trobar exemples que ho evidencien. Sense anar més lluny, la majoria de nosaltres reconeixeríem un munt de logotips de marques de productes o les sintonies d'un anunci de la televisió abans que l'aspecte o el cant d'un dels ocells més comuns al nostre territori. Des de 1960 fins als nostres dies, s'ha incrementat la població mundial i el consum per càpita s'ha multiplicat per tres; per tant, cal extreure més combustibles fòssils i minerals, i cal talar més arbres per disposar de més superfície de terra per al cultiu, i es generen més residus que caldrà gestionar. Segons l'indicador de la petjada ecològica, en l'actualitat la humanitat utilitza els recursos i els serveis equivalents a 1,4 planetes Terra. La insostenibilitat d'aquesta situació fa palès que és necessari un canvi de model econòmic i de patró cultural, en el qual el consumisme quedaria al marge.

En aquest context, la crisi econòmica global actual es planteja com una oportunitat de canvi que ens pot conduir a un món postmaterialista,

en el qual una economia reintegrada en els cicles naturals estigui al servei de les persones i de la societat, en què l'existència giri al voltant de crear i celebrar en comptes de competir i consumir, i en què la consciència humana sigui un atribut essencial d'una realitat viva i intel•ligent en la qual participem a fons. Si en aquest procés s'aconsegueix avançar cap a una societat més sana, sàvia i ecològica i cap a un món amb més sentit, el que haurem viscut haurà estat una bona crisi.

A Catalunya, diversos experts estan estudiant, des de l'àmbit universitari, el potencial d'aquest canvi cultural i els processos que poden fer-lo possible. Aquest discurs, però, va més enllà dels centres universitaris i ja s'està estenent en el si de la nostra societat. N'és una mostra la Xarxa pel Decreixement, una organització social d'àmbit català que promou l'anomenat decreixement com a alternativa al model capitalista actual, i ho fa mitjançant la difusió d'idees i mitjançant projectes fidels a aquest corrent de pensament.


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
CADS
Consell Assessor per el DesenvolupamentSostenible

Enllaços

Article original