Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opinió

Dijous, 17 de gener del 2013

Canvi climàtic: El segle XXI acumula 10 anys de rècord en temperatures altes

El 2012 va ser el novè any amb la temperatura mitjana més alta al conjunt del planeta des del 1880 (període del qual es disposen dades d'aquest tipus), segons el balanç del NASA's Goddard Institute for Space Studies (GISS), a Nova York (EUA). Els experts d'aquest centre especialitzat en l'estudi de les temperatures globals recorden que els anys més càlids de la història recent de la Terra continuen sent el 2010 i el 2005 però destaquen que les 10 dades mitjanes anuals màximes s'han produït des de l'inici del segle XXI, confirmant plenament l'acceleració de la tendència de canvi climàtic. El climatòleg del GISS, Gavin Schmidt, indica en aquest sentit que "un any amb dades altes no és important per si mateix, el que importa és que aquesta dècada és més càlida que la dècada passada, i que la última dècada del segle XX va ser més càlida que la dècada anterior".
Sense deixar lloc a l'especulació (en un país com EUA on encara hi ha escèptics en aquesta matèria), Schmidt indica que "el planeta s'està escalfant i la raó és que s'estan injectant quantitats creixents de diòxid de carboni a l'atmosfera".

 -  -  <br />  <br />

Científics de la NASA diuen que el 2012 va ser l'any més càlid  des de 1880, continuant una tendència de llarg termini de augment de les temperatures globals. Amb l'excepció de 1998, els nou anys més càlids en el registre de 132 anys tots han tingut lloc des del 2000, amb el 2010 i el 2005 com els anys més calorosos de la història.

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

Aquest mapa representa les anomalies de la temperatura global mitjana des de 2008 fins a 2012 - NASA Goddard Institute for Space Estudis crèdit Visualització: Estudi de Visualització Científica de la NASA Goddard  -  -
Joaquim Elcacho
periodista ambiental

Enllaços

Més informació Blog de Joaquim Elcacho