Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opini�

Dilluns, 23 de desembre del 2013

Bones festes amb residu zero

Les festes nadalenques s'associen especialment a comprar i a consumir, actes que comporten impactes ambientals, socials i econòmics, que tenen conseqüències a nivell planetari i en les generacions futures. Des de la Fundació per la Prevenció de Residus i Consum Responsable us convidem a reflexionar-hi cada cop que tinguem la intenció de comprar quelcom (regals, joguines, menjar, begudes, decoració nadalenca...). Des de l'Estratègia Residu Zero proposem fugir de les compres compulsives contribuint al tan necessari canvi de paradigma cap a un model de producció i consum més sostenible.
Des del punt de vista ambiental sempre és recomanable prioritzar el principi de prevenció de residus, evitant la generació de residus (tant en quantitat com en toxicitat) en les nostres compres. En aquest sentit els regals no materials (com entrades a esdeveniments culturals -teatre, concerts, etc.) són una bona opció.
Si bé el millor consum és aquell que no es realitza, convé aplicar criteris de consum responsable i conscient quan efectivament consumim.

 Així doncs, quan comprem quelcom, ja sigui un objecte o un servei, ens hem de preguntar com ha estat fabricat o generat, si els processos de producció i transport han perjudicat el medi ambient i les persones i en quina mesura. Com afecta la seva utilització en l'entorn i en la societat. I els impactes ambientals i socials al final de la vida útil, quan l'objecte esdevé un residu. Això ens ajudarà a triar les opcions més sostenibles. Tant en els regals que fem com en les compres en general, és important que adquirim productes duradors que puguin ser reutilitzats i fàcilment reparats, així com que provinguin de materials renovables (com la fusta, el paper i cartró, la llana...), no contaminants i reciclables.

Les ecoetiquetes ens poden ajudar a identificar productes més ecològics perquè garanteixen que al llarg del seu cicle de vida (des de la fabricació fins a esdevenir residu) tenen uns impactes ambientals inferiors. D'altra banda, prioritzar els productes de proximitat acostuma a reduir els impactes ambientals i socials. Mentre que els productes de comerç just asseguren que els productors de països empobrits reben una retribució digna per la seva feina.

Cal evitar productes d'usar i llençar (vaixella de plàstic d'un sol ús, safates...) i embolcalls superflus, escollint les opcions a granel i alternatives reutilitzables de llarga durada. Per exemple, rebutjar les bosses de plàstic fent servir bosses de tela, cistell o carretó.

Si combatre el malbaratament alimentari (que en definitiva també és econòmic) hauria de ser una prioritat al llarg de tot l'any, és particularment oportú recordar-ho en època nadalenca. Per això adquirir la quantitat justa de menjar i anteposar la qualitat sobre la quantitat són bons consells. També cal recuperar la cuina tradicional i saludable, evitant els menjars precuinats que impliquen menor envasat i consum d'energia. Fomentar el consum de productes frescos i de temporada, és a dir alimentació de producció local (Km 0), no només és més ecològic, sinó que reforça les economies locals.


Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
Prevenció de Residus i Consum
Fundació per la Prevenció de Residus i Consum Responsable