Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opinió

Dilluns, 14 de juny del 2010

Balenes al cap de Creus, busseig als pirineus

Admirar les formacions geològiques de les Coves del Toll de Moià; localitzar espècies rares de papallones i orquídies i bussejar en un estany del Pirineu; aguaitar el trencalòs al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà o balenes al Cap de Creus o fer un safari fotogràfic a les Terres de l'Ebre. Són algunes de les moltes activitats turístiques de què es pot gaudir al medi natural de Catalunya, i totes s'emmarquen dins del que s'entén per ecoturisme.
L’ecoturisme és una modalitat turística que incorpora els principis bàsics del turisme sostenible contribuint a: conservar el patrimoni natural i cultural dels indrets que es visiten, millorar la qualitat de vida de les poblacions locals i reduir al màxim els impactes negatius sobre l’entorn natural, tot conscienciant els turistes sobre la necessitat de conservar la natura, la biodiversitat i el patrimoni cultural associat. Un dels valors afegits de l’ecoturisme és que pot arribar a ser una alternativa econòmica viable per a les poblacions locals que, en comptes d’optar per activitats econòmiques que poden deteriorar el medi natural, poden apuntar-s’hi i, així, contribuir a conservar els recursos naturals i el paisatge. N’és un exemple el fet que el 2005, a les illes Medes s’hi van realitzar 65.000 immersions amb escafandre i 13.000 a pulmó, tot generant un moviment econòmic de 5,8 milions d’euros.
El patrimoni natural de Catalunya és molt divers i està concentrat en un àmbit territorial petit, de manera que, sense necessitat de recórrer gaire quilòmetres, un turista pot gaudir d’un medi natural variat, una biodiversitat elevada, molts espais naturals protegits i una important riquesa geològica i paleontològica. Això, sumat al fet que disposa d’una infraestructura turística consolidada, fan que el potencial de desenvolupament de l’ecoturisme al país sigui molt alt. Malgrat tot, Catalunya no és prou coneguda a escala internacional pels seus espais naturals i, des del punt de vista de l’ecoturisme, ha de competir amb destins considerats més exòtics. Amb l’objectiu de desenvolupar el potencial turístic dels espais naturals des del respecte a la conservació de la biodiversitat, l’Administració ha posat en marxa diverses iniciatives i ha publicat algunes guies específiques sobre l’ecoturisme a Catalunya.

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
CADS
Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible