Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Article d'Opinió

Diumenge, 8 d'abril del 2012

10 maneres de viure la terra

La natura ens reclama. És hora de deixar de ser actors secundaris i passar a ser protagonistes! Podem interpretar papers diversos, però sempre amb un argument comú: aturar la pèrdua de biodiversitat -a Catalunya i arreu- per continuar gaudint dels beneficis que ens aporten els espais naturals. I per si no sabeu quin paper triar, una iniciativa us en proposa una desena. Es tracta de la campanya ?10 maneres de viure la terra?, que us convida a tenir cura de la natura mitjançant la custòdia del territori.
Aquesta iniciativa és liderada per la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) [1], una entitat que aplega organitzacions i persones que aposten per la custòdia del territori com una nova manera de conservar la natura que complementa els instruments promoguts per les administracions públiques, com ara els parcs naturals o altres espais naturals protegits.

Aquesta nova via consisteix en un conjunt d’instruments que faciliten el treball conjunt entre els propietaris dels indrets a conservar i les anomenades “entitats de custòdia del territori”, organitzacions sense ànim de lucre dedicades a aquesta tasca. La col·laboració entre les entitats i la propietat es materialitza en pactes voluntaris (acords) on s’estableixen compromisos per a les dues parts. 

La campanya “10 maneres de viure la terra” [2] us proposa accions senzilles i molt vivencials, com ara abraçar-se a un arbre, plantar unes llavors i cuidar-les, caminar descalç per la platja, mullar-se els peus en un riu o conèixer les plantes i els ocells del nostre entorn. I no només això: també us convida a visitar el web
www.viulaterra.cat (i les xarxes socials associades), des d’on la xct pretén sensibilitzar els ciutadans i implicar-los en la custòdia del territori. 

Des del web
www.viulaterra.cat podeu triar papers més actius i esdevenir autèntics protagonistes de la conservació de la natura. Així, us podeu fer voluntaris d’una entitat de custòdia [3], participar en alguna de les nombroses activitats que organitzen [4], comprar productes locals i vinculats a projectes ambientals [5], o subscriure-us a un butlletí per estar ben informats [6]. Com es pot veure al vídeo promocional de la campanya [7], només a partir dels petits gestos de cadascú aconseguirem cuidar i fer créixer el nostre patrimoni natural. Que comenci l’acció, doncs!

Autoria: Xarxa de Custòdia del Territori (XCT)
Adaptació: CADS

[1] http://www.xct.cat  
[2] http://www.viulaterra.cat/ca/implicat/10maneresviurelaterra.html.
[3] http://www.viulaterra.cat/ca/implicat/participa_projecte_2.html.
[4] http://www.viulaterra.cat/ca/activitats/agenda.html.
[5] http://www.viulaterra.cat/ca/implicat/mercatcustodia.html.
[6] http://www.viulaterra.cat/ca/actualitat/butlleticiutada.html.
[7] http://www.youtube.com/watch?v=ff9eOZ8sgro       
 

Comparteix aquest article

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Un article de...

 -  -  -
CADS
Consell Assessor per el desenvolupament sostenible