Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 8 d'octubre del 2010

Xina acull els preparatius de la Cimera de Mèxic sobre el canvi climàtic

La ciutat xinesa de Tianjin acull aquesta setmana la reunió preparativa de la Cimera pel Canvi CLimàtic que s'ha de celebrar aquest desembre a Cancun (Mèxic). La trobada de Xina, on hi són representats 200 països amb l'objectiu de consensuar un esborrany per a debatre a Cancun, ve a ser com la que es va fer el passar mes de novembre a Barcelona com a preparació de la Cimera de Copenhaguen. També en aquest cas, les espectatives són moltes i la necessitat d'arribar a acords són clares. En el missatge previ a la trobada de Xina, Christiana Figueres, Secretaria Ejecutiva del Canvi Climàtic de les Nacions Unides, ha recordat que en aquest any s'han viscut diferents catàstrofes naturals que han posat de manifest la vulnerabilitat de l'ésser humà. Figueres ha fet així una crida als governs del món perque adoptin compromisos que permetin aturar l'escalfament global.
Després del desencís de Copenhaguen, una cimera on s´hi havien posat moltes espectatives precisament per l'assistència de presidents que mai hi havien assistit, com el president dels EEUU, els anhels es van posar en la Cimera de Mèxic que s'està preparant aquests dies a la Xina, precisament un dels països que juntament amb els EEUU es negaren a negociar amb Europa a la Cimera d'ara fa un any.

Copenhaguen o les esperances caigudes

El document que es va aprovar a Copenhaguen ca ser presentat per EEUU i les economies emergents (Xina, Brasil i l'Índia) i proposava, com únic compromís, limitar a 2 graus l'escalfament del planeta (més enllà de l'1'5 que es plantejava inicialment) i sense compromís de reducció d'emissions, una decisió que s'hauria de prendre a la Cimera de Cina o a Cancún d'aquí a un mes. En aquest punt, l'acord recull com a únic compromís la voluntat dels països de trametre, un informe sobre la reducció d'emissions que preveu fer cada país. El document, però, no especifica si es controlarà el compliment de la reducció proposada per cada país. També s'estableix un fons de finançament pels països pobres d'uns 65.000 milions d'euros (100.000 milions de dòlars) anuals a partir del 2020, i pels propers anys (2010-2012) l'establiment d'un mecanisme financer que permeti arribar als 6.500 milions d'euros (10.000 milions de dòlars).
Tot plegat, un document no vinculant, molt allunyat del que era desitjable d'acord amb les dades científiques. De fet, el mateix president dels EEUU, que per primera vegada va participar en una Cimera del Clima amb alguna proposta, reconeixia que el document era insuficient, però el presentava com un primer pas, com un acostament, i en aquest sentit, com un avenç significatiu.

 

Article: MónSOStenible
Font: CMNUCC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook