Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 26 de juny del 2017

Viladecans busca testimonis del canvi climàtic

El clima està canviant, any rere any, a una velocitat major segons ens diuen els científics, basant-se sobretot en l'anàlisi de les dades registrades pels termòmetres i pluviòmetres. La memòria climàtica de la gent, però, és també una dada molt important a tenir en compte per comprendre millor la magnitud del canvi climàtic en què estem immersos, complementària a les dades objectives que ens donen alguns instruments meteorològics.
 -  -  <br />  <br />  
Els relats de la gent gran, testimonis d'un clima diferent al que tenim en l'actualitat, són d'un gran valor científic i humà. Aquests testimonis del clima poden aportar, amb els seus records i vivències personals, com era el clima dels anys 1940-1965 des d'una perspectiva diferent a la que ens donen els instruments científics; són vivències úniques, personals, que aporten riquesa.

L'Ajuntament de Viladecans, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, inicia una campanya per demanar testimonis de gent gran o familiars que vulguin expressar els seus records, per il·lustrar un treball divulgatiu que vol investigar les diferències de temperatures o fenòmens meteorològics entre l'actualitat i el passat, que demostren el canvi climàtic. La investigació se centra en el clima que va haver entre els anys 1940 i 1965, aproximadament. El resultat de la investigació es recollirà en un vídeo, una exposició i un programa formatiu, per divulgar els resultats a les escoles de la ciutat.

En concret, es busquen perones de Viladecans que recordin com era durant els anys 1940-1965 el temps a Viladecans, que ens expliquin anècdotes i vivències relacionades amb el clima d'aquest període. Els tècnics municipals volen recollir el seu testimoni, perquè la memòria climàtica d'aquestes persones no caigui en l'oblit, que la pugui conèixer la gent més jove de Viladecans i, alhora, contribueixi a millorar el coneixement i les implicacions socials i ambientals que el canvi de clima porta associat i que d'altra manera no les podríem conèixer. Es busca, en concret, el record del clima de nens i nenes pels volts dels anys 1940-1965. Aquests records poden ser propis o a partir dels comentaris que deien els seus pares i avis respecte al temps, o que recordin anècdotes i episodis meteorològics i climàtics d'aquest període. Els  testimonis que es demana són d'aquells comentaris que tots hem sentit alguna vegada, del tipus "Abans plovia més; per la festa major sempre havíem de portar una jaqueta a sobre perquè refrescava"; "Quan érem petits jugàvem amb el gel dels bassals a l'hora de l'esbarjo"; Abans, per Tot Sants ja havíem de posar-nos el jersei de llana, feia més fred que ara"; Per la Mare de Déu d'agost ja havíem de dormir amb la finestra tancada"; Abans gelava molt més, i es feien malbé les collites de l'horta"; "Hi havia mines d'aigua que brollaven tot l'any a la muntanya de Sant Ramon; per la riera baixava aigua tot l'any...".

També es valoraran aportacions gràfiques, com el Viladecans nevat, que ilustra aquesta informació.

Les persones que vulguin col·laborar,i poden adreçar-se a l'Ajuntament mitjançant l'adreça electrònica clima@viladecans.cat o trucant al telèfon 93 635 18 00, extensió 8450.

 


Article: MónSOStenible
Font: Ajuntament Viladecans

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook