L’assecament hivernal dels arrossars constitueix una mesura de lluita contra el cargol poma, eina implementada des del 2011 al delta de l’Ebre, i que ha comportat la pèrdua de la inundació hivernal com a mesura agroambiental des del Programa de Desenvolupament Rural 2014 -2020. Així i tot, la superfície anual inundada durant aquets darrers anys ha fluctuat molt (15,5-100%), incloent-hi hiverns en els que fins i tot s’han inundat grans extensions amb aigua marina.
Pèrdua de capacitat d’acollida
Dins d’aquesta gran variabilitat, la superfície inundada d’arrossars al gener de 2022 ha estat del 57,9%, xifra que no s’assolia des de 2016. Les dades obtingudes a partir dels censos hivernals d’ocells aquàtics al delta de l’Ebre proporcionen un bon indicador sobre la pèrdua de la capacitat d’acollida que ha patit el delta de l’Ebre com a zona humida.
La sèrie temporal de dades entre el període d’inundació generalitzada (2005 -2010) i el període amb limitacions de la inundació (2011-2022) comença a ser suficientment perllongada com per a començar analitzar estadísticament les conseqüències d’aquest canvi agronòmic, per bé que cal tenir en compte l’alta variabilitat de la superfície inundada anual que s’ha produït darrerament. Igualment, existeixen altres factors, de tipus extern, que també tenen una alta influència en el nombre d’ocells que hivernen cada any al delta de l’Ebre, com ara la cruesa hivernal a les zones d’origen (nord i centre d’Europa) o l’èxit reproductor anual.
Tot i que enguany s’ha assolit un màxim històric de població en general, la diferència entre els valors globals (incloent-hi totes les espècies) dels dos períodes amb diferent nivell d’inundació, és molt petita (+4%), dada que induiria a pensar que els canvis han estat poc significatius. Malgrat tot, les diferències són força evidents si es consideren separadament els valors d’aquelles espècies que empren els arrossars inundats com a hàbitat gairebé exclusiu d’hivernada dels d’aquelles espècies que trien preferentment hàbitats naturals.
Així, ocells com l’ànec blanc Tadorna tadorna, el flamenc Phoenicopterus roseus, el territ variant Calidris alpina o el bec d’alena Recurvirostra avosetta, espècies altament dependents d’aiguamolls salobres o salins, continuen experimentat creixements molt significatius (+21-133%). Contràriament, aquelles espècies que fan un ús més intens dels arrossars inundats com a zones d’alimentació han sofert davallades ràpides de gran magnitud, com ara l’esplugabous Bubulcus ibis (-57%), el martinet blanc Egretta garzetta (-53%), la daurada grossa Pluvialis apricaria (-40%) i la fredeluga Vanellus vanellus (-34%).
Compromís de conservació
Des d’una perspectiva global i a llarg termini, es preveu la disminució significativa de la capacitat d’acollida del delta de l’Ebre, la principal zona humida de Catalunya i una de les més importants de la Mediterrània occidental, i un decrement de moltes de les poblacions d’ocells aquàtics. Algunes d’aquestes espècies (daurada grossa, martinet blanc, valona Tringa glareola) han estat declarades elements de conservació en l’àmbit de la Xarxa Natura 2000 i, per tant, existeix un compromís davant la Unió Europea de mantenir-les en un estat de conservació favorable.
Per altra banda, també existeix, sota l’empara de l’AEWA (Acord sobre la conservació dels ocells aquàtics migratoris afroeurasiàtics, derivat del Conveni de Bonn), un compromís de conservar les poblacions d’ocells aquàtics migratoris.
Dades a escala global
El comptatge hivernal d’ocells aquàtics al delta de l’Ebre s’integra dins de l’International Waterbird Census (IWC), que quantifica anualment el nombre d’ocells aquàtics (anàtids, limícoles, ardeids, fotges, etc.) que hivernen en més de 80 països d’Europa, Àsia i nord d’Àfrica. Les dades obtingudes permeten conèixer a escala global l’estat de conservació d’aquestes espècies i, a escala local, avaluar la capacitat d’acollida de cada zona humida. Al delta de l’Ebre, aquest cens s’ha portat a terme enguany gràcies a la participació de 27 observadors, sobretot tècnics del parc natural i agents del Cos d’Agents Rurals.
Aquest hivern, malauradament, la participació del voluntariat ha tornat a estar força limitada a causa de les mesures de contenció per la COVID-19. El període de realització del cens (3-24 de gener) s’ha desenvolupat amb normalitat, ja que han predominat unes condicions meteorològiques anticiclòniques. La realització d’aquest recompte comporta una gran complexitat, tant pel que fa a la diversitat d’espècies i d’hàbitats (arrossars, llacunes, riu, salines, badies i aiguamolls) com per les grans concentracions d’ocells que s’hi donen.