Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 10 de juliol del 2020

Unió de Pagesos i el grup Som s'uneixen per impulsar el mercat de pagès en xarxa Arrels

Unió de Pagesos, amb el directori web pagesiaacasa.cat, iniciat l'abril passat, s'uneix amb Som per impulsar Arrels, el primer mercat de pagès en xarxa a Catalunya. L'aliança entre el sindicat referent del camp català i la cooperativa de comunicació i cultura suma a la iniciativa els 400 productors de "Pagesia a casa" i els 1.000 fundadors d'Arrels, punt de trobada que defensa millors condicions per als pagesos, l'abastiment de productes de proximitat i un entorn natural ric i divers. Un cop assolit el suport de 1.000 persones que ja se n'han fet fundadores, les dues organitzacions es fixen l'objectiu d'arribar a 5.000 per tal d' engegar-lo la propera tardor. Kilian Jornet, Carme Ruscalleda, Lluís Llach, Mireia Boya, Roger Mas o Maria Climent són alguns dels signants del manifest que donen suport al projecte.
 -  -  <br />  <br />

A tres mesos del naixement del portal «Pagesia a casa», impulsat per Unió de Pagesos per abastir directament la població durant el confinament, i a tres sdetmanes de la presentació d'Arrels per part del grup de comunicació i cultura Som, Unió de Pagesos ha anunciat que vol impulsar el mercat de pagès en xarxa Arrels al costat de Som
 
En cinquanta anys, el pes dels productes de proximitat a les llars ha passat d'un 80 a un 15% i només sis empreses controlen el 50% de la distribució alimentària a tot l'estat posant en perill la vida pagesa i la qualitat alimentària.
 
La crisi pel COVID-19 ha posat de manifest que el futur passa per la proximitat, pel respecte pel paisatge i la natura i per una alternativa de la societat que ens defensi de les grans corporacions.
Kilian Jornet, Carme Ruscalleda, Lluís Llach, Mireia Boya, Roger Mas o Maria Climent són alguns dels signants del manifest que donen suport al projecte.
 
En paraules de Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos: «Que Arrels funcioni és una qüestió de país. Durant el confinament s'ha posat de manifest que Catalunya necessita als pagesos i nosaltres no hem deixat de treballar, no hem fallat a la gent. Ara cal demostrar que, entre tots, som capaços de fer un país amb futur que valora la gent que l'alimenta i el seu territori.»
 
D'una banda, Arrels serà el primer mercat de pagès en xarxa que connectarà directament els millors productors agrícoles, ramaders i artesans alimentaris del país amb els consumidors sense que cap intermediari hi afegeixi cap cost. El sistema actual de distribució alimentària perjudica els productors, els consumidors i l'entorn natural i per això, és urgent recuperar el dret a triar allò que consumim.
 
De l'altra, serà també un punt de trobada dels qui estimen «el món que torna» per posar en valor l'estil de vida rural. En forma de portal web, de revista trimestral i de ràdio a internet, serà una finestra oberta amb continguts cuidats, sorprenents i inspiradors per reivindicar i gaudir del món que torna: la terra, les mans, la vida.
 
El nombre de fundadors/es s'ha limitat a només 5.000 per acompasar el creixement a la capacitat de producció de cadascun dels productors i per  poder atendre la complexitat logística i tecnològica. «No som, ni volem ser, l'Amazon català. Amazon és un gran depredador que colla els productors i destrueix el teixit comercial dels barris i pobles. Arrels és un projecte cooperatiu que, amb la força de la gent que ens fa costat, garantim la qualitat i la logística», comenta el director d'Arrels Josep Sucarrats. Per convertir-se en un dels Fundadors, només cal entrar al web MercatsArrels.cat i escollir una de les opcions que permet entrar a formar-ne part.
 
Pel que fa als productors, totes aquelles persones i empreses de la pagesia, ramaderia i pesca o artesania, poden inscriure-s'hi lliurement a través del web, on podran oferir els seus productes, sempre i quan encaixin amb els criteris de qualitat, proximitat i sostenibilitat que fixarà l'equip d'Arrels.  «Passi el que passi, els pagesos i pageses no deixem de treballar per a què a ningú li faltin aliments sans i segurs cultivats o criats al costat de casa i per això és tan important, ara, fer costat al producte de proximitat i el comerç local» reivindica Raquel Serrat, responsable de Dones d'Unió de Pagesos.
 
Més d'una cinquantena de persones referents de la cultura, la gastronomia, la comunicació, l'activisme i el món cooperatiu i pagesos i ramaders d'arreu del país han signat el Manifest Fundacional on s'afirma que «tornar a connectar amb les arrels i assegurar que els nostres pagesos i artesans no hagin d'abandonar tot el que han après destil·lant segles de tradició és l'única forma d'avançar, l'únic futur possible» i que «per això volem recuperar el poder de decidir, de donar forma al món que podria ser al marge de les grans distribuïdores i multinacionals depredadores.»
 
Amb l'experiència de publicar durant dues dècades les capçaleres Cuina i Descobrir i d'haver impulsat 'Llibreries Obertes' durant l'estat d'alarma, l'equip de Som ha ideat Arrels, des del cooperativisme i sense ànim de lucre. «Els darrers mesos, hem comprovat amb diverses iniciatives que la força de la gent és imparable.  Per això, ara, tornem a proposar que ens unim per fer possible Arrels des de la gent i per a la gent.» explica Roser Sebastià, vicepresidenta de Som.
Article: JF/ MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Raquel Serrat, Joan Caball, Josep Sucarrats, Roser Sebastià durant la roda de premsa celebrada aquest divendres 10 de juliol Raquel Serrat, Joan Caball, Josep Sucarrats, Roser Sebastià durant la roda de premsa celebrada aquest divendres 10 de juliol El passat mes d'abril, en ple confinament, Unió de Pagesos va posar en marxa el projecte El passat mes d'abril, en ple confinament, Unió de Pagesos va posar en marxa el projecte "Pagesia a casa'", un portal de compra directa d'aliments de proximitat per posar en contacte als productors pagesos amb les persones consumidores. El projecte va sorgir en el marc de la situació de confinament com a conseqüència de la covid-19 per facilitar, tant a productors com a consumidors, la comercialització i la compra d'aliments de proximitat, davant la dificultat que es trobaven molts productors per vendre els seus productes als mercats setmanals. Ara, el sindicat agrari s'ha unit al grup de comunicació i cultura Som per tal d'impulsar el Mercat de Pagès, un projecte creat per Som que persegueix el mateix objectiu però que aspira a ser més ampli

Enllaços

Enllaç a la roda de premsa d'Unió de Pagesos i Som Unió de Pagesos crea el portal "La Pagesia a casa", un projecte de compra directa d'aliments de proximitat que connecta directament els productors amb les persones consumidores

Informació relacionada

Dimarts, 1 de setembre del 2020
El Mercat Arrels vol apropar el món rural a les llars
Divendres, 15 de maig del 2020
Unió de Pagesos demana precaució als camins agraris per evitar accidents amb la maquinària agrícola i respecte pels cultius
Dimecres, 25 de març del 2020
Unió de Pagesos fa una crida a estudiants i persones que s'hagin quedat sense feina perquè puguin treballar en la propera campanya agrària
Dilluns, 4 de novembre del 2019
Unió de Pagesos celebra els 45 anys del sindicat reclamant que la pagesia es pugui guanyar la vida dignament amb l'esforç del seu treball
Dijous, 27 de maig del 2010
Unió de Pagesos demana a Medi Ambient que es rebaixi la població de porcs senglars al Baix Llobregat pels danys als cirerers