Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 26 de gener del 2012

Una quarentena d'alumnes catalans participen a la trobada estatal de la Conferència Internacional de Joves

La Conferència Internacional de Joves "Tinguem Cura del Planeta" és un procés global impulsat pel govern brasiler, que convida a joves de tot el món a reflexionar i actuar per millorar el planeta. La delegació catalana hi va en representació dels 37 centres educatius de Catalunya que van participar en la II Conferència catalana, el novembre passat. En total, 37 joves catalans d'entre 12 i 16 anys participen en la I conferència estatal "Cuidem el planeta", que se celebra a Vitòria-Gasteiz aquests dies, juntament amb altres representants d'escolars del País Basc, Galícia, Canàries, Aragó i Madrid. L'objectiu d'aquesta trobada és compartir les accions que s'estan fent i intercanviar els nous reptes relacionats amb la Carta Internacional, el full de ruta dels joves compromesos a construir un món més sostenible.
En aquesta trobada estatal del 26 i 27 de gener, que compta amb l'assistència de 120 alumnes d'ESO, l'alumnat debat sobre els reptes socioambientals actuals. Després de la trobada a Vitòria-Gasteiz, una representació d'aquests joves assistirà a la Conferència europea, que es farà els dies 14 i 15 de maig al Brusel·les, al Parlament Europeu, on es recolliran les aportacions que els joves europeus faran arribar a la cimera sobre desenvolupament sostenible Rio+20 (al juny a Brasil).

Aquestes trobades estan emmarcades en la conferència internacional, un procés de participació global impulsat pel Govern brasiler que convida joves de tot el món a reflexionar i actuar per millorar el planeta. Durant els anys 2009 i 2010, 52 països van participar en aquest procés, que va concloure el juny del 2010 a la Conferència Internacional del Brasil on més de 400 joves es van trobar per redactar conjuntament la Carta Internacional de Responsabilitats "Tinguem Cura del Planeta".

A l'Estat espanyol 57 escoles d'Aragó, Galícia, el País Basc i Catalunya van participar en diferents trobades, i una delegació de 8 joves els van representar anant al Brasil. En el cas català, aquestes trobades es van emmarcar en els fòrums de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i en diferents actes d'Agendes 21 escolars. En aquests espais de debat, on van participar pràcticament tots els centres de secundària de la XESC, es va reflexionar sobre la Carta Internacional de Responsabilitats i es van seleccionar els centres que van participaran en la trobada catalana del novembre.

Històric de la Conferència Internacional de Joves "Tinguem Cura del Planeta"

Més de 50 països participen en aquest procés, i durant el curs 2009-2010 es van organitzar activitats a les escoles per debatre i consensuar les responsabilitats i accions que els joves volen assumir. A nivell català, estatal i europeu es celebren Conferències de joves per continuar el debat i es redacten Cartes de Responsabilitats. En aquestes conferències també es seleccionen els delegats que representaran els joves a Brasil. El juny del 2010 més de 400 joves es van trobar a Brasília per redactar conjuntament la Carta Internacional de Responsabilitats "Tinguem Cura del Planeta". Aquesta trobada va ser el tret de sortida del procés dels joves compromesos a construir un món més sostenible.

La continuïtat del procés de la Conferència de Joves "Tinguem cura del planeta" ha tingut nous reptes i conferències, tant a nivell de Catalunya, com la del 17 de novembre a Barcelona; com estatal, aquest 26 i 27 de gener del 2012 a Vitòria; europeu, els propers 14, 15 i 16 de març del 2012 a Brussel·les; i internacional a la Cimera de la Terra de Rio + 20, els propers 4, 5 i 6 de juny del 2012, coincidint amb el 20è aniversari de la celebració de la primera Cimera de la Terra (1992, Río de Janeiro -Brasil-)

Per a la dinamització de les Conferències als centres escolars catalans, s'ha creat la Guia Pas a Pas amb informació històrica del procés i propostes de dinàmiques per fer els passos de la Conferència.

El seguiment d'aquest procés és realitza des de la Xarxa d'Escoles per la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA), amb el suport principal de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, així com la col•laboració de la Fundació Vincles i UNESCO.cat.

Article: MónSOStenible
Font: Societat Catalana d'Educació Ambiental

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook