Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 23 de juliol del 2012

Una negligència humana s'apunta com la hipòtesi més probable de l'origen dels incendis de l'Alt Empordà que ja han calcinat més de 14000 hectàrees de 17 municipis

Les investigacions del Cos d'Agents Rurals, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural indiquen que la hipòtesis més probable dels incendis de l'Empordà que es van originar són les negligències humanes, probablement per burilles. A la zona d'inici de l'incendi de la Jonquera s'hi han trobat centenars de burilles. Quant al tipus de vegetació afectada a l'incendi és principalment sureda en un 50%, un 25% de matolls seguit d?un 20% de pinedes i un 5% d'altre massa forestal. El 96 % de la superfície afectada és de titularitat privada. En aquestes finques s'estava treballant durant aquest any en els treballs de pela de suro i tallades selectives pròpies de l'estiu.
Perímetre de l'incendi de l'Alt Empordà -  - DAAM <br />  <br /> Perímetre de l'incendi de l'Alt Empordà
Autoria: DAAM
 
 
L'incendi de la Jonquera, el més gran dels últims 14 anys, recorda especialment per característiques i localització, l'incendi de Le Perthus de l'any 1986


Les últimes dades provisionals sobre el perímetre afectat que elabora el Departament d'Agricultura, a través del Cos d'Agents Rurals, determina que les hectàrees afectades de moment són unes 13824. la Jonquera: 2365, Agullana: 1365, Darnius: 1064; Boadella i les Escaules: 909; Terrades: 583; Llers: 1591; Vilanant: 437, Avinyonet de Puigventós: 461; Vilafant: 25;Figueres :26;Cantallops: 430;Capmany: 2637;Sant Climent Sescebes :128; Masarac:483; Cabanes: 18; Biure 961;Pont de Molins:334;

Quant al tipus de vegetació afectada a l'incendi és principalment sureda en un 50%, un 25% de matolls seguit d'un 20% de pinedes i un 5% d'altre massa forestal. El 96 % de la superfície afectada és de titularitat privada. En aquestes finques s'estava treballant durant aquest any en els treballs de pela de suro i tallades selectives pròpies de l'estiu.

El 40% d'aquesta superfície està ordenada i es gestionada mitjançant un Pla tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF).

Històric d'incendis forestals i tipus de vegetació
L'incendi d'ahir de Le Perthus- La Jonquera recorda al que es va produir a la mateixa zona el mes de juliol de 1986. En aquella ocasió també es van haver de lamentar víctimes humanes i l'incendi va acabar amb el resultat final de 19000 ha (16800 forestals) cremades. Aquell foc va començar a França per l'accident d'un hidroavió que anava a un foc i va coincidir també un dies de forta tramuntana.

L'incendi de La Jonquera (any 1986) és actualment el segon foc més gran de la sèrie estadística oficial a Catalunya, només precedit del gran incendi de la Catalunya Central al 1994. Al 1986 varen resultar afectades, d'acord cartografia oficial (disponible al web del Departament d'Agricultura) 16802 ha forestals i 2810 ha agrícoles.

Un altre foc molt gran més recent és el de Garriguella del 2000, que cremà quasi 6000 ha al Cap de Creus, fins a Roses i Cadaqués.

Els incendis es propaguen pel vent tenen un comportament diferent als altres i per això les afectacions poden ser molt diferents als foc per exemple de la Catalunya Central.

Els altres referents en gran superfície cremada serien l'any 1998, quan es van cremar 15200ha forestals i 8600 agrícoles en dos focs (Aguilar de Segarra i Cardona) i que van afectar bona part del Solsonès. Molt més important va ser l'episodi del 4 de juliol de 1994, en un dia d'elevadíssima simultaneïtat de focs a Catalunya, es van produir els focs del Bages i Berguedà.Es tracte de diferents focs que van ajuntar-se en un sol perímetre de quasi 40000 ha.

El tipus de vegetació afectada a l'incendi és principalment sureda en un 50%, un 25% de matolls seguit d'un 20% de pinedes i un 5% d'altre massa forestal. El 96 % de la superfície afectada és de titularitat privada. El 40% d'aquesta superfície està ordenada i es gestionada mitjançant un Pla tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF). Es tracta d'unes de les zones de Catalunya amb major gestió forestal privada principalment de suredes.


Article: MónSOStenible
Font: DAAM

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook