Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 16 de març del 2018

Com seran en el futur els boscos que coneixem avui

Recordeu alguns dels boscos que heu vist -i visitat- a la vostra vida. Recordeu la seva olor, els seus colors, els sons que albergava, la llum que es filtrava entre els arbres de les diferents espècies que el poblaven, els animalons que l'habitaven...Un bosc d'emocions, o l'emoció lligada als boscos que coneixemi estimeme. Aquest és el punt de partida de l'exposició "Els boscos en moviment", una acivitat vinculada a l'exposició "Després de la fi del món" que ofereix el CCCB, i que proposa reflexionar sobre la incidència del canvi climàtic en els boscos i viceversa.
 -  -  <br />  <br />  
Després de fer un tomb per l'exposició i recorre els diferents espais que l'integren i que mostren gràficament l'augment de temperatura i les possibilitats de migració que tenen les espècies que no puguin sobreviure en una zona que es tornarà més càlida i seca, les persones visistants són convidades a expressar-se, al final de recorregut, i dir com s'imaginen aquell bosc d'aquí a 100 anys.

 -  -  <br />  <br />
La Laia Serra, una de les participants d'aquesta activitat feta dijous 15 de març ha parlat d'un bosc de Suècia. El seu record l'ha portat a un lloc fred, amb molta vegetació i molta aigua. Un lloc on el sotabosc és ple de molsa i el sòl és flonjo i acull esl peus al caminar. La gran quantitat de riarols que el recorren fan una música d'aigua constant que acompanya els ocellets, insectes i animalons que l'habiten. Al final del recorregut la Laia exposa davant la càmara que d'aquí a 100 anys s'imagina aquest bosc "segurament més silenciós" perquè no hi haurà tanta aigua ni tants animalons. S'imagina un bosc sense tanta molsa i amb un terra més dur, més sec. Segurament, algunes espècies, les que requereixen temperatures més fredes, hauran desaparegut. S'haurà perdut biodiversitat, o aquesta haurà canviat, conclou. 


 -  -  <br />  <br />  
En general, les persones que van participar de l'activitat, es van mostrar impactades per l'exposició en general (panells que mostren la invassió progressiva dels boscos quan s'abandonen els conreus, i la incidència del canvi climàtic en els boscos i dels boscos en el canvi climàtic), i en particular pel panell final que simula l'augment i les fluctuacions de les emissions globals de CO2 a l'atmosfera. Unes emissions en les que els boscos tenen un paper important. Com les persones, que per un cantó -o en alguna mesura- poden contribuir en la reducció d'emissions, i per l'altra, patim les conseqüències i l'escalfament que produeixen en l'ambient, fins el punt d'haver de migrar per trobar un medi en el que poder sobreviure quan es superen els llindars de l'adaptació.Article: Míriam Viaplana

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook