Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 4 d'agost del 2017

S'aconsegueix recuperar més d'un 80 per cent d'aigua contaminada d'un l'abocador amb qualitat pràcticament òptima

Investigadors de la Unitat de Sostenibilitat d'Eurecat-CTM han aconseguit recuperar més d'un 80 per cent de l'aigua contaminada de l'abocador de Manresa amb qualitat pràcticament òptima per ser retornada al medi, una xifra inèdita que s'ha assolit gràcies a la tecnologia LIFE+ RELEACH i que s'ha provat durant 11 mesos en unes instal·lacions pilot a l'abocador de residus de Manresa. RELEACH recupera membranes d'osmosi inversa de plantes dessaladores al final de la seva vida útil per reutilitzar-les en el procés de tractament de l'aigua contaminada que es genera als abocadors a causa de la degradació dels residus juntament amb l'aigua de pluja que s'hi escola, coneguda com a lixiviat.
El projecte RELEACH, a més a més, inclou una nova tecnologia en el camp del tractament de lixiviats, anomenada electrodiàlisi reversible, per tal de concentrar encara més el residu de les membranes. Aquesta és una "tecnologia innovadora" que permet "reduir els costos de tractament i gestió, ja que el volum final de residu esredueix fins un 80 o 90 per cent", segons explica Xavier Martínez, investigador de la Unitat de Sostenibilitat d'Eurecat-CTM, que lidera el projecte. En paraules de Martínez, aquesta tecnologia "té un impacte molt important tant en la gestió econòmica dels abocadors, reduint el cost de tractament de lixiviats, com en l'aspecte ambiental, reduint el volum de residu obtingut". Actualment, la tecnologia s'està provant en un segon abocador de residus a Orís, a la comarca d'Osona, per comprovar la operació amb unes altres condicions. "Cada abocador genera lixiviats amb característiques diferents depenent de la tipologia de residu que s'hi aboca, del temps de vida de l'abocador o de les condicions meteorològiques", explica l'investigador.

El projecte, que té un pressupost de 2,1 milions d'euros, està finançat pel programa LIFE+ de la Unió Europea i, a més d'Eurecat-CTM, hi participen el Consorci de Residus del Bages, l'Agència de Residus de Catalunya i les empreses Protecmed i GrupoTYPSA. És previst que el proper19 d'octubre es faci una jornada de portes obertes a Orís per donar a coneixer el projecte i el funcionament de la planta.

Sobre Eurecat-CTM
La Fundació CTM Centre Tecnològic forma part del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), que aplega l'experiència de 600 professionals que generen un volum d'ingressos de 43 milions d'euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d'alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d'R+D+i nacionals i internacionals d'alt valor estratègic i compta amb 72 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.

Article: MónSOStenible
Font: Eurecat

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook