Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 13 de desembre del 2012

Noves estratègies per a la revalorització dels residus

Reinnova Sessions, que es celebra aquest dijous 13 de desembre a Fira Sabadell, aborda en aquesta edició un tema de gran actualitat: els residus en un nou escenari econòmic. Estratègies "low cost" , eficiència i valorització. En aquest marc es vol analitzar des de la perspectiva "Low Cost", noves formes de gestió i tecnologies que permetran abordar les estratègies d'actuació a curt i mig termini en el vigent escenari global.
 -  -  <br />  <br />

La inauguració de la sessió ha comptat amb la participació del director de l'ARC, Josep Maria Tost, i del president del Consorci, Joan Carles Sánchez. El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha destacat en la seva intervenció les característiques del nou escenari "de caiguda de generació de residus i de replantejament de les instal•lacions existents". També ha remarcat la necessitat "de fer un canvi de concepte de residus: hem de parlar de materials". I en aquest sentit ha destacat "la necessitat d'Europa de buscar la màxima capacitat d'abastir-nos de matèries primeres. Haurem de ser capaços de recuperar els materials recuperables dels residus que generem".

Tost també ha destacat el "potencial de llocs de treball del món de la gestió dels residus" i ha conclòs que "estem en un escenari d'oportunitats: les administracions hem de ser capaces d'obrir nous escenaris i no podem deixar de ser actius, i els grups empresarials han d'aprofitar les oportunitats dels mercats internacionals".

Per la seva banda, en referència a REINNOVA, el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Joan Carles Sánchez, ha explicat que "el Consorci ha tingut especial interès en provocar trobades entre els diferents actors del sector residus". Respecte al tema de la jornada, Sánchez ha afirmat que "les dificultats de viabilitat econòmica de les administracions és un tema reiterat en les trobades de les diferents administracions i per això hem impulsat el debat a l'entorn del low cost, l'eficiència i la valorització".

Ponents de sis països exposen les seves experiències

La jornada serà seguida per més de 200 assistents, provinents tant d'empreses com d'administracions públiques. Això, i la diversitat de les ponències permet generar un espai de debat continu entre el sector públic i privat, fomentant un espai permanent d'intercanvi comercial.

REINNOVA SESSIONS compta amb ponents representants de sis països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya i França. A través de les diferents ponències, que s'allargaran durant el matí i la tarda, s'abordaran temes com:
• La nova economia i reptes futurs per a una millor eficiència dels recursos.
• El projecte "Low Cost".
• La gestió i valorització de les diferents fraccions de residus en pro de l'optimització de costos i el compliment dels compromisos mediambientals.
• L'aplicació de nous sistemes de finançament en el sector residus.
• Oportunitats i reptes de futur en la gestió de residus. Experiències europees d'èxit.

Entre els ponents destaquen, per exemple, Reinhard Göschl, que participarà a la sessió sobre oportunitats i reptes de futur en la gestió dels residus i presentarà l'experiència del "Landfill Mining" com una solució sostenible per a recuperar antics abocadors. Göschl és un dels majors experts del món en el concepte "Landfill Mining" i va desenvolupar-ne el primer projecte de demostració a Alemanya el 1993.

Un altre ponent destacat és Vicente Tejedo, actualment Director General de Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana. Compta amb més de 21 anys d'experiència en aquest camp, que ha compaginat amb les activitats de professor a la Universitat Jaume I de Castelló. Participarà a la sessió sobre la "Gestió i valorització de les diferents fraccions de residus en pro de l'optimització de costos i els compliment dels compromisos ambientals".

REINNOVA SESSIONS comptarà també amb la ponència de Christian Fisher a la sessió sobre "Aplicació de nous sistemes de finançament en el sector dels residus". Fisher és consultor expert del Copenhague Resource Institute. Està al capdavant del treball que està fent l'Agència Europea de Medi Ambient sobre reciclatge i economia verda.

Espai de trobada pel sector residus

REINNOVA SESSIONS compta amb un espai d'exposició dels col•laboradors de la jornada i també una zona relacional per fomentar el networking entre els diferents actors del sector residus: empreses, administracions públiques, universitats i entitats especialitzades, així com també els mitjans de comunicació especialistes del sector.

Mostra de ResiduArt i campanya de sensibilització

La nau central de Fira Sabadell també compta amb una mostra de peces d'art fetes a partir de residus que formen part dels premis ResiduArt que atorga el grup HERA. Els premis s'atorguen anualment a un artista consolidat i a altres artistes emergents de centres de formació artística.

Els assistents a REINNOVA SESSIONS també podran conèixer les diferents accions que s'estan desenvolupant al Vallès Occidental sota el lema "Si recicles bé, tothom estalvia" i que fan referència a la gestió dels residus.

PROGRAMA:Dijous 13 de desembre de 2012
9.30 - 9.45 Inauguració
9.45 - 10.30 hores Sessió 1.
Nova economia i reptes de futur per a una millor eficiència del recursos
- Mariano Marzo, Catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i
Geologia del Petroli, Universitat de Barcelona
10.30 - 11.00 hores Coffee break
11.00 - 12.00 hores Sessió 2.
Presentació del Projecte ‘Low Cost' coordinat per ISR
- Juan Carlos Sánchez, President del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental
- Carlos Martínez Orgado, President del Instituto para la Sostenibilidad de los Recursos (ISR)
- Carles Conill, Director de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)
- Jordi Gallego, Director General de fGER
12.00 - 14.00 hores Sessió 3.
Gestió i valorització de les diferents fraccions de residus en pro de l'optimització de costos i del compliment dels compromisos mediambientals
- Francesc Giró, Adjunt a la Direcció de l' Agència de Residus de Catalunya (ARC)
- Julio Berbel, Catedràtic d'Economia de la ETS de Ingenieros Agrónomos de Córdoba
- Vicente Tejedo Tormo, Director General de Qualitat Ambiental de la Comunitat Valenciana, Representant Ecoembes *
14.00 - 15.30 hores Dinar
15.30 - 16.45 hores Sessió 4.
Aplicació de nous sistemes de finançament al sector dels residus
- Leandro Barquín, Director de la Fundació Fòrum Ambiental
- Shailendra Mudgal, Executive Manager de BIO Intelligence Solution
- Christian Fisher, Consultor en Cap al Copenhagen Resource Institute
16.45 - 18.00 hores Sessió 5.
Oportunitats i reptes de futur en la gestió de residus. Casos d'èxit
- Françoise Bonnet, Cap del Departament de Residus de Bruxelles Environnement
- Reinhard Göschl, CEO de Innovation und Technik, Àustria
- Dennis Kissel, CEO de AWSH Abfallwirtschaft Südholstein GmbH, Alemanya
18.00 - 18.30 hores Conclusions i Cloenda

REINNOVA SESSIONS està organitzat pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), amb la col•laboració de l'Instituto para la Sostenibilidad de los Recursos (ISR) i la Fundació Fòrum Ambiental.
Article: MónSOStenible
Font: Reinnova Sessions

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook