Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 18 de setembre del 2020

La pressió ciutadana contra el projecte de parc eòlic Lo Vedat del Pany, al Baix Camp, provoca la retirada de les màquines

Entitats ecològiques del Camp de Tarragona estan fent diverses accions reivindicatives per intentar aturar les obres de construcció de la central eòlica "Lo Vedat del Pany", situada entre els termes municipals de Riudecols i Duesaigües, ja que consideren que suposa un gran impacte mediambiental, econòmic i social i provoca un gran desequilibri territorial. Després de la manifestació del diumenge 13 en el que es va tallar la carretera N-420 i arran de la protesta feta aquest dijous 17 de setembre,en la que hi va haver incidents entre manifestants i empleats de la promotora del parc eòlic, l'empresa ha retirat la maquinària del lloc on s'estava treballant fins ara. Ningú però ha confirmat si el projecte s'hagi aturat.
Imatges corresponents a la manifestació de diumenge 13 de setembre a la N-420 -  -  <br />  <br /> Imatges corresponents a la manifestació de diumenge 13 de setembre a la N-420

Imatges corresponents a l'acció d'aquest dijous 17 de setembre

"No estem en contra de l'energia eòlica però sí del model que s'està aplicant per obtenir-la, molt allunyada del principal punt de consum i fent malbé un territori de gran valor natural", explica Susana Schmelzer, membre de Xarxa Sud que junt amb Delterpa (Associació per a la Defensa del Territori i del Patrimoni de Riudecols) coordinen les accions reivindicatives. "Ens estan rebentant el territori, l'impacte que provoca és superior al benefici que en traurem", afirma Anton Mestre, portaveu de Delterpa.

Les dues entitats consideren que les comarques tarragonines són les grans perjudicades de Catalunya a l'hora d'acollir infraestructures que ningú vol. "Tota la porqueria ens ve cap a Tarragona; ja n'estem farts, ja en tenim prou, no en volem més", diu amb contundència Mestre, i afegeix que "aquesta no és manera de construir un país i d'anar cap a una transició energètica modèlica perquè ho estem rebentant tot".

Partidaris de les energies verdes aposten per un model energètic d'autoconsum i consideren que tant els parcs eòlics com els solars "s'han de fer en zones urbanitzades, en polígons industrials o al costat de les autopistes on hi ha molt espai no es malmet el territori", diu Schmelzer. Berenar reivindicatiu
Una trentena d'activistes van participar dijous 17 de setembre en un berenar reivindicatiu. Ho van fer a peu d'obra, al costat del sender públic GR-7 "sender que el promotor ha tallat, suposem que il·legalment", segons es diu en un comunicat de premsa de Xarxa Sud. Amb les màquines treballant els manifestants van berenar i van desplegar pancartes en contra del projecte tot amenitzat amb una petita actuació musical. Segons els organitzadors "la imprudència i agressivitat de la persona que manipulava la maquinària excavadora va posar en perill la seguretat dels manifestants", fet que va provocar l'actuació dels Mossos d'Esquadra. "Volem denunciar i condemnar l'actuació del maquinista", afirmen des de Xarxa Sud.

Arran d'aquest incident els promotors "han retirat totes les màquines però no creiem que hagin parat les obres", indica Schmelzer.

Tall de l'N-420

Diumenge 13 de setembre prop de dues-centes persones van tallar l'N-420 al seu pas per Riudecols. Van ser talls intermitents i coordinats amb els Mossos d'Esquadra perquè quan veien que la carretera estava molt saturada s'aixecava la protesta i es tornava a tallar la carretera al cap d'uns minuts. A diferència del berenar reivindicatiu, no hi va haver cap incident.

El projecte del parc eòlic

El projecte del parc eòlic "Lo Vedat del Pany" data del 2003 tot i que els tràmits administratius es van iniciar els tràmits administratius i els treballs, amb el moviment de terres per arranjar els camins han començat fa poques setmanes.
Es preveu la construcció de 10 molins d'uns 180 metres d'alçada cadascun i una potència total de 26 megawatts. Sis d'aquests aerogeneradors estarien en el terme municipal de Riudecols i quatre en el de Riudecanyes. Amb una inversió prevista d'uns 25 milions d'euros el parc hauria d'estar enllestit pel 2025.

Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook