Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 22 de juliol del 2011

Premi a la biodiversitat per a Granollers

Granollers ha guanyat el primer premi del concurs "Capital de la biodiversitat" que convoquen la Fundación biodiversidad -depèn del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino-, i altres socis europeus, en la categoria de municipis de 30.000 a 200.000 habitants. A Granollers, amb 60.000 habitants, l'han seguida en segon lloc Lleida i, en tercer, Ourense. El premi ha reconegut la trajectòria de Granollers en matèria de conservació de la natura, especialment el fet que el municipi ha restaurat en la darrera dècada una superfície de 474.820 m2 d'espais naturals. Granollers s'ha convertit així en la primera ciutat no capital de província premiada en aquest concurs.
Segons el regidor de medi ambient de l'Ajuntament de Granollers, Albert Camps, que va anar a Madrid a recollir el premi amb l'alcalde, Josep Mayoral, el premi és un reconeixement important i l'han guanyat en base a criteris objectius. En el qüestionari que va omplir l'Ajuntament de Granollers per participar al concurs va citar com a projectes específics que ha realitzat el Pla especial de protecció i gestió del patrimoni natural i les actuacions a favor de la biodiversitat en el Riu Congost. Segons Camps, "tenim projectes per continuar millorant un riu ple de vida i que, alhora, és un espai d'ús social". El regidor de medi ambient de Granollers es mostra convençut que "només quan la població es fa seu un àmbit com el riu, aprèn a respectar-lo, estimar-lo i a tenir-ne cura, i això és la millor garantia que el riu mai es tornarà a degradar com ho havia estat".

La Fundación Biodiversidad convoca aquest concurs amb l'objectiu de reconèixer els ajuntaments que implementen mesures i projectes amb l'objectiu de pal·liar la pèrdua o augmentar la biodiversitat en els seus municipis

El 20 de juliol del 2011 s'han lliurat a Madrid els premis del concurs "Capital de la biodiversidad", un concurs europeu d'un projecte LIFE+ on han presentat candidatura un total de 400 ajuntaments d'arreu d'Europa. En el concurs nacional, la ciutat de Granollers ha resultat guanyadora en la seva categoria ( entre 30.001 i 200.000 habitants ), per davant de capitals de província com Lleida (2n premi) i Orense (3r premi), És la primera ocasió que una localitat catalana guanya alguna de les categories d'aquest prestigiós concurs convocat per la Fundación Biodiversidad i els seus socis europeus Deutsche Umwelthilfe i a Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), entre d'altres. El jurat tècnic del concurs, format per experts i científics del món de la biodiversitat i la sostenibilitat, ha valorat molt positivament accions i projectes com ara:

- les polítiques de protecció urbanística del patrimoni natural,
- els diversos acords de custòdia signats per a la conservació del territori
- els projectes de rehabilitació fluvial per a la millora de la biodiversitat del riu Congost
- la restauració d'espais forestals com Can Cabanyes i la Font del Ràdium,
- la recuperació del parc fluvial i la naturalizació del parc Lledoner
- els projectes de creació de refugi per a la fauna (aiguamolls, basses i altres hàbitats dissenyats per ocells, amfibis i rèptils)
- les activitats d'educació ambiental organitzades des de l'Ajuntament i el Museu de Ciències Naturals
- el seguiment de la biodiversitat que es realitza al municipi

Funcionament del concurs

El concurs estableix 4 categories en funció del nombre d'habitants: menys de 5.000 habitants, entre 5.001 i 30.000 habitants, entre 30.001 i 200.000 habitants, i de més de 200.000 habitants. Per a cadascuna de les categories es seleccionen 3 guanyadors. D'entre ells, només un aconsegueix el reconeixement de "Capital de la Biodiversitat", que enguany ha resultat ser Puebla de Sanabria, municipi de la província de Zamora que havia guanyat la categoria de menys de 5000 habitants.

Els ajuntaments interessats en participar-hi havien de complimentar un qüestionari dividit en cinc capítols: ús del sòl; espais verds; biodiversitat en l'agricultura, els boscos i les masses d'aigua; comunicació, educació i participació; i seguiment de la biodiversitat (indicadors).

El qüestionari consta de 36 preguntes: 18 es refereixen a l'aplicació de polítiques i mesures per a la protecció de la biodiversitat en el municipi; 8 estan relacionades amb projectes duts a terme per l'ajuntament, i les 10 restants són indicadors que mesuren la biodiversitat del municipi. Un jurat format per cinc membres representants de diverses entitats relacionades amb la biodiversitat, les polítiques de sostenibilitat, les competències dels ajuntaments i la participació ciutadana valora el qüestionari sobre un total de 100 punts.

D'acord a les declaracions del jurat del concurs, Granollers ha resultat guanyadora de la categoria més renyida i que comptava amb més participants. El municipi de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental ) ha quedat segon classificat en la seva categori a entre (5.001 i 30.000 habitants ).

 Article: Elisenda Cuquet

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook