Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 21 de maig del 2020

Potenciar el tren com alternativa als avions

El tren ha de ser l'alternativa a l'avió en els desplaçaments per l'interior de la península i cal ·adaptar el sistema ferroviari a la nova mobilitat, enfortint el servei actual amb trens, cotxeres i tallers·. Així ho manifesten vuit entitats ecologistes i socials que han adreçat una carta oberta al President del Govern espanyol, Pedro Sánchez on li demanen, entre altres, que elabori un ·pla de viabilitat i redimensionament d'AENA que s·ajusti al context d·emergència climàtica· i que ·denegui l'aval d'ICO (Institut de Crèdit Oficial) de 1.010 milions d'euros demanat per Ibèria i Vueling, empreses que pertanyen al holding britànic AG.
Per fer front a la nova realitat que es viurà post pandèmia, Zero Port, Ecologistes en Acció, GOB, Amigos de la Tierra, Greenpeace, Assemblea de Barri del Decreixement Turístic (ABDT), Plataforma contra l'ampliació de Palma i Promoció del Transport Públic (PTP), les entitats signants de la carta demanen un canvi en l'aposta pel transport públic dins el territori peninsular

"AENA continua amb els seus plans ambiciosos d'incrementar la xarxa aeroportuària demanant dos crèdits per valor de 2.000 milions d'euros per fer front a la caiguda dels seus ingressos", explica Margalida Ramis, portaveu del col·lectiu. En cas d'una possible insolvència d'AENA "això contribuirà a agreujar encara més la crisi econòmica generada per la COVID-19, socialitzant les pèrdues d'aquesta companyia perquè seria necessari un rescat públic". A més també "ens oposem a què amb fons públics es rescatin multinacionals privades", afegeix Ramis.

Els signants de la carta adreçada al President del Govern espanyol consideren que aquests avals i crèdits "responen a interessos privats de capitals internacionals, són contràries a la raó de l'interès general i segurament ocasionaran un càrrec sobre els comptes públics que tindran enormes costos sobre la població", afirma la portaveu d'aquest col·lectiu.

Canvi de model de transport peninsular
Per fer front a la nova realitat que es viurà post pandèmia, Xero Port, Ecologistes en Acció, GOB, Amigos de la Tierra, Greenpeace, Assemblea de Barri del Decreixement Turístic (ABDT), Plataforma contra l'ampliació de Palma i Promoció del Transport Públic (PTP), les entitats signants de la carta demanen un canvi en l'aposta pel transport públic dins el territori peninsular. Consideren que el tren és un sistema menys contaminant que l'avió i a l'hora eficaç. Per aquest motiu volen que es faci un "pla de xoc" per incrementar la capacitat del sistema ferroviari de manera que pugui absorbir la major part de la demanda aèria intrapeninsular. "La pràctica totalitat de vols peninsulars tenen origen i destinació en ciutats amb excel·lent accés ferroviari; només necessita enfortir la capacitat de servei actual amb trens, cotxeres i tallers", i per a trajectes més llargs de 7 hores "cal recuperar els trens nocturns com estan fent diversos països a Europa", afirmen en un comunicat de premsa.

Per fer aquest canvi de tendència demanen que AENA faci un pla de viabilitat i redimensionament on, entre altres, es disminueixin els vols "per aconseguir una reducció anual del 7,6% de les emissions de CO2"; que es tanquin aeroports deficitaris "que es dediquen exclusivament a vols domèstics"; que "s'eliminin els vols curts amb alternativa de ferrocarril"; i que se suspengui "de forma definitiva qualsevol ampliació de capacitat" dels aeroports". També demanen que s'estableixi un sistema impositiu a l'aviació tipus IVA, taxació del querosè o dels viatges freqüents "que elimini els actuals privilegis fiscals dels quals gaudeix el sector i que incorpori les externalitats negatives que generen"; i que qualsevol ajuda pública "es destini a afavorir les maneres de mobilitat més sostenibles", apunten en el comunicat de premsa.

Protecció per les persones treballadores
Les propostes d'aquestes entitats, comportarà la pèrdua de llocs de feina en el sector de l'aviació. Per aquest motiu també demanen al govern central que ajudi als treballadors afectats "aplicant la política de protegir a les persones, no als llocs de treball concret perquè AENA ja ha acomiadat personal sense cap mena de protecció i sense cap garantia", apunta la portaveu del col·lectiu Margalida Ramis.
"Molta gent, de cop, es trobarà sense feina; cal que es faci un pla de rescat de les persones perquè creiem que el canvi de model comportarà la destrucció de llocs de feina però alhora se'n crearà de nova amb altres activitats i cal que es puguin aprofitar aquestes oportunitats", afegeix Ramis.

"Som conscients que les nostres peticions són un repte institucional, empresarial, col·lectiu i personal, però hem de tenir l'opció de poder fer el canvi i hem d'estar disposats a fer-lo; tenim per davant un llarg recorregut però si tenim l'opció i el convenciment ens hi adaptarem", conclou Ramis.

 

 

Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook